27 Νοεμβρίου 2014

To Facebook σφίγγει τον κλοιό στους χρήστες με ψεύτικα ονόματα

Γιατί το Facebook ζητά από τους χρήστες την ταυτότητά τους

Το τελευταίο 24ωρο γίνεται αναφορά στα ελληνικά media για μπλοκαρισμένα προφίλ στα οποία ζητείται επιβεβαίωση στοιχείων μέσω ταυτότητας για να επαναλειτουργήσουν, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις e-mail που στέλνει το Facebook σε χρήστες που δεν χρησιμοποιούν τα πραγματικό τους όνομα στο προφίλ τους, ζητώντας τους να το αλλάξουν.



Η αλήθεια είναι πως το δημοφιλές μέσον κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει πιο «επιθετικό» ως προς την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, γεγονός που ήρθε στην δημοσιότητα πριν από λίγο καιρό με το θέμα της transgender αμερικανικής κοινότητας, μέλη της οποίας διαμαρτυρήθηκαν γιατί τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στους λογαριασμούς τους επειδή χρησιμοποιούσαν τα καλλιτεχνικά τους ψευδώνυμα. Τελικά το Facebook απολογήθηκε για την ενέργεια αυτή και επανέφερε την πρόσβαση στα συγκεκριμένα προφίλ.

Επιπλέον, από πέρσι στην Αμερική, χρήστες που επίσης δεν χρησιμοποιούσαν το πραγματικό τους όνομα, έχουν παραπονεθεί αναφέροντας ότι τους ζητήθηκε ταυτοποίηση στοιχείων μέσω δημόσιου εγγράφου (π.χ ταυτότητας) ώστε να επανακτήσουν την πρόσβαση στον λογαριασμό τους. Και σε αυτή την περίπτωση το Facebook ζήτησε συγγνώμη και απέδωσε την συγκεκριμένη ενέργεια σε τεχνικό ζήτημα.

Στα δικά μας τώρα, έχουν όντως υπάρξει περιπτώσεις ατόμων με ψεύτικα ονόματα που τους ζητήθηκε με email να αλλάξουν το όνομά τους, καθώς και περιπτώσεις όπου ζητήθηκε επιβεβαίωση μέσω ταυτότητας. Στην περίπτωση ενός χρήστη το email ανέφερε πως ήταν υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει το πραγματικό του ονοματεπώνυμο για μια περίοδο 60 ημερών πριν του επιτραπεί να αλλάξει εκ νέου το όνομά του. Φαίνεται πως σε όλες τις περιπτώσεις των χρηστών που επεβλήθη η επιβεβαίωση στοιχείων από το Facebook, είχε προηγηθεί αναφορά (report) από άλλους χρήστες. Το Instagram έχει υιοθετήσει ήδη την επιβεβαίωση της ταυτότητας χρηστών και φαίνεται πώς και το Facebook ακολουθεί κατά πόδας.