Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

kitesurf ένας συνδυασμός διάφορων αθλημάτων στη θάλασσα - και η δική μας άποψη επί του θέματος

Στην Κατοχή και ιδιαίτερα στην παραλία Διόνι τα τελευταία χρόνια το kitesurf εξελίσσεται σε γοργούς ρυθμούς. Στο χωριό μας ήρθαν κάποιοι Τσέχοι λάτρεις του συγκεκριμένου θαλάσσιου σπορ και τα όσα είδαμε που κάνουν στο kitesurf μας άφησαν άφωνους και η έκπληξη ήταν απερίγραπτη. Άρχισαν και οι ντόπιοι να ασχολούνται με το άθλημα και να που η φυσική αυτή πίστα έγινε γνωστή στους λάτρεις του συγκεκριμένου σπορ αλλά και σε windsurfers που επισκέπτονται πλέον από όλη την Ελλάδα αλλά και εξωτερικό.

Η εξέλιξή του είναι καλή και το θετικό είναι ότι οι επισκέπτες σέβονται το περιβάλλον. Εντυπωσιασμένοι από τον παράδεισο της περιοχής όπως τονίζουν και το διαφημίζουν με φωτογραφίες και video σε αναρτήσεις στο internet. Ζητούν κάποιες χημικές τουαλέτες, κάδους σκουπιδιών και ξύλινα σκέπαστρα στην άμμο που το κόστος τους είναι μηδαμινό για να έχουν σκηνές στον ίσκιο. Αυτό αφορά και τους ντόπιους λουόμενους. Ζητάμε όλοι μας την επιδιόρθωση του δρόμου που δεν είναι απλά ακατάλληλος αλλά άμεσα επικίνδυνος.
Να δούμε παρακάτω ένα θέμα από όσους γνωρίζουν καλύτερα του αθλήματος;

katochinews@gmail.com 


"Το kitesurf ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '90 αλλά πραγματικά αναπτύχθηκε μετά το 2003, όπως και η βιομηχανία του kite γενικότερα. Στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια παρατηρείται μία έξαρση στο άθλημα και όχι μόνο από τον ανδρικό πληθυσμό, αφού η χώρα πραγματικά προσφέρεται γι' αυτό λόγω της καλής θερμοκρασίας, των υπέροχων παραλιών και τελευταίο και σπουδαιότερο λόγω των ανέμων της.
To kitesurf είναι ένας συνδυασμός διάφορων αθλημάτων όπως είναι το wakeboard, windsurf, paraglide και το surf. Στην ουσία στο kite δημιουργείται διαγώνια (90 μοίρες) κίνηση του αναβάτη ‘’πιέζοντας’’ τον αετό μέσα στη δύναμη του αέρα.
Ένα kite αποτελείται από το πανί, τη μάτσα και τις αρτάνες (ζύγια), που ενώνουν τη μάτσα με το πανί. Τα σχοινιά αυτά συνήθως έχουν μήκος 22-25 μέτρα. Ο αναβάτης, με τη βοήθεια του αετού σερφάρει στο νερό πάνω σε μια σανίδα που έχει 2 τύπους: directional σανίδι το οποίο είναι για κύματα και όπως λέει και η λέξη είναι μιας κατεύθυνσης twintip σανίδι το οποίο είναι για ελεύθερη οδήγηση και από τις 2 πλευρές ενώ στις μέρες μας είναι και το πιο δημοφιλές στη χρήση.
Πλεονεκτήματα του kitesurf Δεν είναι δύσκολο κανείς να μάθει kitesurf. Μέσα σε 3 μέρες έχει πάρει όλα τα εφόδια που θέλει. Μέχρι το waterstart είναι εύκολο να φτάσει ο αναβάτης και να μάθει όλα όσα του χρειάζονται ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας. Kitesurfing μπορεί κάποιος να κάνει και με πολύ αέρα αλλά και με λίγο, κάτι που στο windsurf δε συμβαίνει αφου εκεί θες τουλάχιστον 5 μποφόρ ενώ στο kitesurf μπορείς να κάνεις και με 3-4 μποφόρ. Το kitesurf εκτός από το σερφάρισμα στο νερό σου δίνει τη δυνατότητα να ΄’παίξεις’’ με τον αέρα και σε ένα άλλο επίπεδο που είναι τα εντυπωσιακά άλματα. Ένας αρχάριος αναβάτης μπορεί να ξεκινήσει άλματα ακόμα και σε ένα μήνα από τα μαθήματα του αν κάνει συστηματικά προπονήσεις στο νερό. Το σημαντικότερο,κατά την άποψη μου, πλεονέκτημα του kitesurf είναι η εύκολη μεταφορά του εξοπλισμού αφου μπορείς να τον μεταφέρεις ακόμα και σε δίκυκλο!"