18 Νοεμβρίου 2014

Ο παλιός αγρότης φοβάται να επενδύσει και ο νέος δεν μπορεί, με τη νέα ΚΑΠ

ΑΓΡΟΤΗΣ7Σε μη παραγωγική αξιοποίηση των γαιών οδηγεί η διελκυστίνδα μεταξύ παραδοσιακών κατόχων και καλλιεργητών-ενοικιαστών
Κανένας δεν φαίνεται να µένει ευχαριστηµένος από το νέο κανονιστικό πλαίσιο της ΚΑΠ και όσο ξετυλίγεται το κουβάρι µε τις κοινοτικές οδηγίες και τις επιλογές του εθνικού φακέλου τόσο και πληθαίνουν οι αντιδράσεις των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής που υφίστανται τις συνέπειες.

Η τελευταία µεγάλη ανοιχτή εκδήλωση ενηµέρωσης για τη νέα ΚΑΠ που πραγµατοποιήθηκε το περασµένο Σάββατο στη Λάρισα, υπήρξε αποκαλυπτική της υποδοχής που φαίνεται να έχουν οι αποκαλύψεις σε ό,τι αφορά στον τρόπο κατανοµής των κοινοτικών ενισχύσεων κατά την νέα περίοδο (2015-2020). Παλιοί και νέοι αγρότες, κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους, έχουν δεκάδες λόγους να διαµαρτύρονται για τις συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών, καθώς οι προωθούµενες ρυθµίσεις επιφέρουν µεγάλες περικοπές κοινοτικών ενισχύσεων στην πρώτη κατηγορία και περιορισµένη προσβασιµότητα στο σύστηµα των επιδοτήσεων όσων έχουν κινηθεί έξω από το αυστηρό πλαίσιο των ιστορικών δικαιωµάτων.
Γιατί γίνεται αυτό; Πρώτα απ’ όλα, γιατί, πέραν του γεγονός ότι το συνολικό επίπεδο των κοινοτικών ενισχύσεων περιορίζεται, ήδη καταγράφεται απώλεια 8% φέτος, ενώ προβλέπεται µια µείωση 15% για το 2015. Με τη νέα ΚΑΠ επιχειρείται διάχυση των άµεσων ενισχύσεων σε όλο το φάσµα των δραστηριοτήτων που συνδέονται µε τη φυτική και ζωική παραγωγή, δηλαδή σε όλα τα προϊόντα, κι αυτό χωρίς την πλήρη απαγκίστρωση από το άρµα των ιστορικών δικαιωµάτων. Έτσι για παράδειγµα, την ώρα που ο καλλιεργητής βιοµηχανικής ντοµάτας πέφτει από τα 150 ευρώ στα 100 ευρώ το στρέµµα, πράγµα που τον κάνει να νιώθει ζηµιωµένος, παλιοί και νέοι καλλιεργητές κηπευτικών που διεκδικούν για πρώτη φορά άµεση ενίσχυση πώς θα µπορούσαν να είναι ευχαριστηµένοι µε τα 6 ευρώ (αντί των 43 ευρώ που προβλέπονται για καλλιέργειες πλην δένδρων).
Ο «κόφτης» µέχρι 30% σε ό,τι αφορά στις απώλειες των παλιών δικαιούχων έχει ανάψει φωτιές στα χωριά µε τους νεοεισερχόµενους, όχι στο αγροτικό επάγγελµα αλλά στο καθεστώς των άµεσων ενισχύσεων να αισθάνονται ότι… τζάµπα περίµεναν την πολυδιαφηµισµένη απελευθέρωση του συστήµατος και τους ευθυγραµµισµένους µε τις αρχές του προηγούµενου καθεστώτος να αποθαρρύνονται από τις επενδύσεις. Την ίδια στιγµή, σε πιθανές απώλειες ενισχύσεων και σίγουρα µη παραγωγική αξιοποίηση των γαιών σε οδηγεί και η διελκυστίνδα µεταξύ παραδοσιακών κατόχων αγροτικής γης και παλιών καλλιεργητών – ενοικιαστών µε πρόσβαση στα ιστορικά δικαιώµατα.
επικοινωνήστε μαζί μας εδώ: katochinews@gmail.com
agronews.gr
cityvoice,gr