Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Hacked PC; 10 ενέργειες που πρέπει να κάνετε

Hacked PC; Ανοίξατε ένα συνημμένο από το e-mail σας και ο υπολογιστής σας έχει αρχίσει να σέρνεται. Δεν είναι μόνο αυτό, αλλά αρχίζουν να συμβαίνουν διάφορα περίεργα. Η τράπεζά σας σας κάλεσε λέγοντας ότι υπήρξε κάποια περίεργη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας και ο ISP σας φαίνεται να μην παρέχει internet τον υπολογιστή σας, επειδή ισχυρίζονται ότι είναι slave κάποιου botnet.

Εάν ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί και μολυνθεί με κάποιον ιό θα πρέπει να αναλάβετε δράση άμεσα. Μάλλον θα θέλετε να κρατήσετε τα αρχεία σας και να αποτρέψετε τους εισβολείς να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή σας για να επιτεθούν σε άλλους υπολογιστές. Παρακάτω ακολουθούν 10 βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε άμεσα.
Hacked PC Hacked PC Hacked PC Hacked PC Hacked PC Hacked PC Hacked PC Hacked PC Hacked PC

1. Απομονώστε τον υπολογιστή σας

Διακόψτε τη σύνδεση, είναι ένα εργαλείο στα χέρια του hacker που κινεί να νήματα. θα πρέπει να απομονώσετε το σύστημα σας με τέτοιον τρόπο ούτως ώστε να μην μπορεί να επικοινωνήσει με το δίκτυο. Η απομόνωση θα γλυτώσει τους άλλους σας υπολογιστές και θα κλειδώσει έξω τον hacker. Απλά, τραβήξτε το καλώδιο δικτύου από τον υπολογιστή σας και να απενεργοποιήσετε τη σύνδεση Wi-Fi. Αν έχετε ένα φορητό υπολογιστή, υπάρχει ένας διακόπτης που απενεργοποιεί το Wi-Fi. Μην το κάνετε με κάποιο λογισμικό, καθώς το malware του hacker, μπορεί να το έχει προβλέψει.

2. Απενεργοποιήστε το pc, αφαιρέστε το σκληρό δίσκο και συνδέστε τον σε έναν άλλο υπολογιστή σαν ένα μη εκκινήσιμο δίσκο

Σταματήστε τον υπολογιστής σας και αφαιρέστε τον σκληρό δίσκο που έχει προσβληθεί. Συνδέστε τον δίσκο με έναν άλλο υπολογιστή σαν δευτερεύων μη bootable δίσκο. Βεβαιωθείτε ότι ο άλλος υπολογιστής έχει ενημερωμένο anti-virus και anti-spyware. Κατεβάστε και ένα δωρεάν σαρωτή ανίχνευσης rootkit από μια αξιόπιστη πηγή, όπως την Sophos.
Εάν δεν θέλετε να αφαιρέσετε τον σκληρό σας, ή δεν έχετε κάποιον εφεδρικό υπολογιστή, πηγαίνετε άμεσα το μολυσμένο μηχάνημα σε έναν αξιόπιστο κατάστημα επισκευής PC.

3. Σαρώστε τον δίσκο σας

Χρησιμοποιήστε το anti-virus του άλλου υπολογιστή, το anti-spyware, και το σαρωτή για rootkits για να εντοπίσετε και να αφαιρέσετε τυχόν μολύνσεις από το σκληρό σας δίσκο.

4. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών αρχείων σας

Πάρτε τα προσωπικά σας δεδομένα και μόνο αυτά. Αντιγράψτε τις φωτογραφίες σας, τα έγγραφα, τα video, ή οτιδήποτε άλλο σε DVD, ή σε κάποιον άλλο καθαρό σκληρό δίσκο.

5. Αφαιρέστε το σκληρό σας δίσκο από τον υπολογιστή σας

Μετά τα αντίγραφα ασφαλείας, μπορείτε να μετακινήσετε το δίσκο σας πίσω στον παλιό σας υπολογιστή και να προετοιμαστείτε για το επόμενο μέρος της διαδικασίας ανάκτησης.

6. Διαγράψτε εντελώς τον παλιό σας σκληρό δίσκο (Format και νέο Partition)

Ακόμα κι αν o ιός ή το spyware έχει φύγει με τη σάρωση, θα πρέπει να εξακολουθείτε να μην εμπιστεύεστε τον υπολογιστής σας. Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι η μονάδα δίσκου είναι εντελώς καθαρή είναι το format και η επανεγκατάσταση του λειτουργικού σας συστήματος.
Αφού σας έχουν αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων σας και να θέσει το σκληρό δίσκο πίσω στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε ένα ασφαλές εργαλείο διαγραφής δίσκο για να σκουπίσετε το σκληρό δίσκο. Υπάρχουν πολλά βοηθητικά προγράμματα δωρεάν και εμπορικές διαγραφή στο δίσκο. Ο δίσκος σκουπίστε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες για να εξαλείψει εντελώς το δίσκο, επειδή αντικαθιστούν κάθε τομέα του σκληρού δίσκου, ακόμα και τα κενά αυτά, και συχνά κάνουν αρκετά περάσματα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χάσετε τίποτα. Υπάρχουν εφαρμογές διαγραφής δίσκων, που πραγματοποιούν αρκετά “περάσματα” για να είναι σίγουρο ότι θα διαγραφεί εντελώς κάθε sector. Μπορεί η διαδικασία να είναι χρονοβόρα, αλλά θα σας εξασφαλίσει ότι έχετε εξαλείψει την απειλή.

7. Περάστε ξανά το λειτουργικό σας σύστημα από αξιόπιστα media και εγκαταστήστε τις ενημερώσεις

Χρησιμοποιήστε τον αρχικό δίσκο του λειτουργικού σας συστήματος που αγοράσατε ή που συνόδευε τον υπολογιστή σας, μην χρησιμοποιήσετε κάτι που έχει αντιγραφεί από κάπου αλλού ή είναι άγνωστης προέλευσης.
Σιγουρευτείτε ότι θα κατεβάσετε όλες τις ενημερώσεις και τα patches στο λειτουργικό σας σύστημα πριν να εγκαταστήσετε τίποτα άλλο.

8. Νέα εγκατάσταση anti-virus, anti-spyware ή άλλων λογισμικών ασφαλείας πριν από οποιαδήποτε άλλα προγράμματα

Πριν τοποθετήσετε όλες τις άλλες εφαρμογές σας, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το λογισμικό ασφαλείας της επιλογής σας. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το anti-virus είναι ενημερωμένο πριν εγκαταστήσετε άλλες εφαρμογές. Μπορεί κάποια από αυτές να σας προκάλεσαν το πρόβλημα.

9. Σαρώστε τα αντίγραφα ασφαλείας που πήρατε από τον άλλο σας υπολογιστή

Ακόμα κι αν είστε αρκετά σίγουροι ότι όλα είναι καθαρά, σαρώστε ξανά τα δεδομένα πριν από την επανεισαγωγή τους πίσω στο σύστημά σας.

10. Κάνετε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του συστήματός σας

Όταν ο υπολογιστής σας είναι σαν καινούριος και περιέχει όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε συνήθως κάντε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας, έτσι αν ποτέ σας συμβεί ξανά να μην χρειαστεί όλη η παραπάνω διαδικασία. Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο αντιγράφων ασφαλείας που δημιουργεί μια bootable εικόνα σκληρού δίσκου θα σας εξασφαλίσει και θα γλυτώσει πολύ από τον χρόνο σας.

iguru.gr