16 Οκτωβρίου 2014

Έστειλαν ΕΝΦΙΑ μέχρι και για το ΟΑΚΑ και την αρχαία Ολυμπία!

Όχι που θα γλίτωνε ο συγχωρεμένος Περικλής με το χρυσό αιώνα του. Που τα βρήκες και τα σκορπούσες;
(Τις πληροφορίες σας για κάτι ωραίο, ή την παρατήρησή σας θετική και αρνητική ακόμη και την κριτική σας προς εμάς ή αλλού επώνυμα πάντα, η επικοινωνία μας από εδώ: katochinews@gmail.com)

Και το θέατρο του παραλόγου με τον ΕΝΦΙΑ συνεχίζεται… Το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε «ραβασάκι» στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για να πληρώσει ΕΝΦΙΑ για το ΟΑΚΑ και το γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και στην Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων για τις εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία και το Παναθηναϊκό Στάδιο. 
 
Έτσι η ΕΟΕ βρέθηκε να χρωστά φόρο 4,5 εκατ. ευρώ για τα προαναφερόμενα ακίνητα, ενώ αντίστοιχα ήταν τα ποσά που αναγράφονταν στο ραβασάκι που έφθασε στην Επιτροπή Ολυμπιών και Κληροδοτημάτων.
 
Την Τετάρτη, πάντως, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διαπιστώθηκε ότι και αυτή τη φορά τα ακίνητα φορτώθηκαν με ΕΝΦΙΑ εξαιτίας της λανθασμένης συμπλήρωσης του Ε9, αναφορικά με τη χρήση και τα εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων της.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ελευθεροτυπίας ο φόρος θα διορθωθεί μετά τις διορθώσεις που θα γίνουν στο Ε9 των οργανισμών με τροποποιητική δήλωση.
 
Ακολουθεί η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών:

Με αφορμή σημερινές αναφορές στα Μ.Μ.Ε., όπου εμφανίζονται ακίνητα της ΕΟΕ  (ΟΑΚΑ, Ακαδημία Αρχαίας Ολυμπίας κ.ά.) να εμπίπτουν στη φορολόγηση του ΕΝΦΙΑ, διευκρινίζεται ότι :

Α) Στις 14-10-2014 στελέχη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προσήλθαν  στα γραφεία της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου και ενημερώθηκαν για το σωστό  τρόπο   καταγραφής  των ακινήτων τους, ώστε να απεικονιστεί σωστά η περιουσιακή της  κατάσταση, προκειμένου να υπολογισθεί ορθά η φορολογική υποχρέωση και να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο απαλλαγές.

Β) Ο ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται βάσει των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), ετών 2013 και 2014. Ειδικά το έτος 2014 (έτος πρώτης εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ), τα νομικά πρόσωπα τα οποία δικαιούνται της  απαλλαγής του άρθρου 3 και των μειώσεων των άρθρων 4 και 5 του ν. 4223/2013, όφειλαν να υποβάλουν δήλωση, συμπληρώνοντας τις αντίστοιχες ενδείξεις, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εκκαθαρισθεί ορθά ο φόρος.

Γ) Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, απαλλάσσονται από το φόρο για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους για σκοπούς πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, αθλητικούς, κοινωφελείς κ.λπ.

Δ) Επομένως σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης των δηλώσεων δε θα είναι δυνατό να υπολογιστεί σωστά ο ΕΝΦΙΑ. Επειδή δε το 2014 ήταν η πρώτη εφαρμογή του φόρου, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους φορολογουμένους να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2014. Όσα νομικά πρόσωπα δικαιούνται απαλλαγής, οφείλουν να συμπληρώσουν ορθά στις δηλώσεις τους τις προβλεπόμενες ενδείξεις, ώστε να τύχουν της ορθής εκκαθάρισης του φόρου.

topontiki.gr