17 Οκτωβρίου 2014

Κατσιφάρας: Διάνοιξη Κανακάρη και Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Αστικής Ανάπτυξης δίνουν διαφορετική αναπτυξιακή πνοή στην Πάτρα




ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

Δελτίο Τύπου
Απ. Κατσιφάρας: Διάνοιξη Κανακάρη και Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Αστικής Ανάπτυξης δίνουν διαφορετική αναπτυξιακή πνοή στην Πάτρα


Δυο έργα πλήρως διασφαλισμένα, όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω του ΕΣΠΑ, τα οποία εκτελεί ο Δήμος Πατρέων και θα προσφέρουν αναπτυξιακή πνοή στην Πάτρα, επισκέφθηκαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, όπως, άλλωστε, είχαν συμφωνήσει κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.
Πρόκειται για το έργο των αστικών αναπλάσεων σε Βλατερό, Γούβα, Καβουκάκι και Δασύλλιο καθώς και την κατασκευή διάνοιξης της οδού Κανακάρη, δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στα σημεία των εργασιών, παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου και Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκου Υφαντή, της προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Άλκηστις Σταθοπούλου, Αντιδημάρχων, στελεχών και γενικών διευθυντών τόσο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όσο και του Δήμου, οι εκπρόσωποι των αναδόχων ενημέρωσαν για την εξέλιξη των εργασιών αλλά και για τυχόν δυσκολίες που παρουσιάζονται.
Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας δήλωσε πως «καταφέραμε σε πολύ δύσκολη συγκυρία να εξασφαλίσουμε τους πόρους να χρηματοδοτήσουμε τη Δημοτική Αρχή και μέσω των τεχνικών υπηρεσιών τα έργα σήμερα να εκτελούνται. Όπως ενημερωθήκαμε οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά», ενώ συνομιλώντας με τους κατοίκους και τα προβλήματα που παρουσιάζονται σημείωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και με τους κατοίκους εδώ στις αναπλάσεις, καθώς παρουσιάζονται προβλήματα, με τη σκόνη και τη λάσπη, ιδίως τις ημέρες που βρέχει. Οι πολίτες θέλουν και δίκιο έχουν, να μην περπατούν μέσα στις λάσπες και ιδίως όσο έρχεται χειμώνας αυτό δυσκολεύει περισσότερο την κυκλοφορία των κατοίκων».
«Η αγωνία του Δημάρχου, αλλά και η δικιά μας είναι να τρέξουμε γρήγορα τα έργα και αυτά να είναι ποιοτικά σωστά, να μην αφήσουμε καμία εκκρεμότητα και να απορροφηθούν στο σύνολό τους οι πόροι. Στόχος μας είναι να μπορεί η Πάτρα να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων της, ιδίως σε περιοχές υποβαθμισμένες» συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Το έργο της διάνοιξης της Κανακάρη έχει τεχνικές δυσκολίες. Όμως τα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου είναι έμπειρα, αξιόμαχα και πρέπει να τρέξουμε. Είμαστε πολύ κοντά ως Περιφέρεια στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου ώστε τα έργα να συνεχιστούν απρόσκοπτα και να μην σταματήσει η χρηματοδότηση. Και τα δύο έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε τα έργα να μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Δεν έχουμε καμία πολυτέλεια για αυτό».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης σημείωσε πως «βρεθήκαμε εδώ για να κοιτάξουμε αν υπάρχουν αστοχίες, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα τα έργα και να αντιμετωπίσουμε τυχόν όποια προβλήματα παρουσιαστούν. Αυτό που γίνεται εδώ θα μπορούσε να γίνει και σε άλλες περιοχές της πόλης μας, φυσικά αν υπήρχαν οι απαραίτητοι πόροι, και αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος υπογράμμισε: «Η ολοκλήρωση αυτών των δύο σημαντικών έργων θα δώσει άλλη πνοή, αναπτυξιακή στην Πάτρα αλλά και σε ολόκληρη την Αχαΐα. Είμαστε δίπλα στο Δήμο Πατρέων και αν χρειαστεί τη συνδρομή τη δική μας και των τεχνικών υπηρεσιών μας θα σπεύσουμε ώστε να υπερβούμε κάθε εμπόδιο και σύντομα να ολοκληρωθούν και τα δύο έργα».

Διάνοιξη οδού Κανακάρη
Το έργο κατασκευής της οδού Κανακάρη (Πουκεβίλ – Αγίας Σοφίας) με διανοίξεις στα τμήματά της (Πουκεβίλ – Γκότση και Νόρμαν – Αγίας Σοφίας), χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με προϋπολογισμό 12.300.838,99 ευρώ και εκτελείται από τον Δήμο Πατρέων.
Η πράξη περιλαμβάνει έξι υποέργα: Το πρώτο περιλαμβάνει την κατασκευή της οδού Κανακάρη από την οδό Πουκεβίλ έως την οδό Αγ. Σοφίας με διανοίξεις στα επί μέρους τμήματα από την οδό Πουκεβίλ έως την οδό Γκότση και από την οδό Νόρμαν έως την οδό Αγίας Σοφίας, το δεύτερο αρχαιολογική παρακολουθηση εργασιών και ανασκαφή, το τρίτο απαλλοτριώσεις για τη διάνοιξη, το τέταρτο μελέτη Προσαρμογής της Σηματοδότησης, κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης επί των οδών Κορίνθου, Κανακάρη -Ναυαρίνου, από Ελ. Βενιζέλου έως Αγ. Σοφίας, το πέμπτο προμήθεια φωτεινών σηματοδοτών, υλικών κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης που απαιτούνται για την αντιδρόμηση των οδών Κορίνθου, Κανακάρη – Ναυαρίνου, εγκατάσταση και λειτουργία, το έκτο ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης κυκλοφοριακής κίνησης συμβάντων και ενημέρωσης πολιτών και το έβδομο παραλλαγή δικτύου ΔΕΗ.

Αστικές αναπλάσεις Βλατερό, Γούβα, Καβουκάκι και Δασύλλιο
Το έργο της Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Πατρέων εντάχθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2012 με προϋπολογισμό 8.062.885,45 ευρώ και περιλαμβάνει δυο υποέργα την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων των περιοχών «Βλατερού – Δασυλλίου – Καβουκάκι και Γούβα» και την υπογειοποίηση των δικτύων ηλεκτροδότησης αυτών των περιοχών.
Δικαιούχος είναι Δήμος Πατρέων. Με το πρώτο υποέργο της παρέμβασης προβλέπεται η εκτέλεση εργασιών ανάπλασης στην εν λόγω περιοχή, με επιλεγμένες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην βελτίωση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Στην περιοχή του Βλατερού θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια και πεζόδρομοι, καθιστικοί χώροι και χώροι πρασίνου και έργα υποδομής (ύδρευσης και αποχέτευσης) από την ΔΕΥΑΠ στις οδούς Σατωβριάνδου, Καραϊσκάκη έως Ανδρούτσου, Πουκεβίλ έως Σατωβριάνδου, πεζόδρομος παράλληλα με την Κανακάρη, Σίφνου, Ροδόπης, Υψηλάντου (από Σατωβριάνδου έως Δασύλλιο) και προέκταση της Σατωβριάνδου, από Ανδρούτσου έως Δασύλλιο.
Στην περιοχή της Γούβας θα κατασκευαστούν, ομοίως, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια, επενδύσεις κλιμάκων, νέος ηλεκτροφωτισμός, καθιστικοί χώροι και χώροι πρασίονου, παιδική χαρά, υπαίθριος χώρος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και κοινόχρηστοι χώροι καθώς και έργα ύδρευσης και αποχέτευσης στις οδούς Φιλελλήνων, Άστιγγος, Κέρκυρας, Πάρνηθας, Υμηττού, Νόρμαν και Μαινάλου.
Στο Καβουκάκι θα δημιουργηθούν μονοπάτια περιπάτου, κοινόχρηστοι χώροι και παιδική χαρά, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, χώροι πρασίνου και έργα ύδρευσης και αποχέτευσης στο τέρμα της οδού Νόρμαν.
Τέλος, στο Δασύλλιο θα διαμορφωθούν δυο δασικά μονοπάτια, θα γίνει δενδροφύτευση, έργα προστασίας των πρανών και βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού. Επίσης, το δεύτερο υποέργο προβλέπει την υπογειοποίηση των εναέριων δικτύων ηλεκτροδότησης σε όλη την περιοχή της παρέμβασης.




Μπορείτε να βρείτε βίντεο με τις δηλώσεις στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=ytHqq2j3Qeg