08 Οκτωβρίου 2014

Τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων στο επίκεντρο συνάντησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας




ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014
Δελτίο Τύπου
Τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων στο επίκεντρο συνάντησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η αιρετή Περιφέρεια είναι θεσμός και είναι δίπλα στους αγρότες αναζητώντας λύσεις στα προβλήματά τους και διεκδικώντας μαζί από την κεντρική διοίκηση για τα αιτήματά τους. Για εμάς η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα ήταν και είναι στρατηγικός στόχος, γιατί αυτό είναι το μέλλον μας».

Αυτό επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και αναπληρωτής Περιφερειάρχη Γρηγόρης Αλεξόπουλος στη συνάντηση που είχε με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας, κατά την οποία συζητήθηκαν σημαντικά θέματα όπως καταρροϊκός πυρετός, εξισωτικές αποζημιώσεις, έργα υποδομών, ζητήματα άρδευσης κ.α.
Τους αγρότες υποδέχθηκαν, εκτός του κ. Αλεξόπουλου, ο οποίος αναπληρώνει τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα που απουσιάζει προγραμματισμένα στις Βρυξέλλες για την Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής Διονύσιος Μαυρόγιαννης, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Τρύφωνας Φωτόπουλος, όπως επίσης και οι Διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Σταύρος Βέρρας και Κτηνιατρικής Χαρά Οικονόμου.
«Η Περιφέρεια από τις 12 Ιουνίου 2014, πριν ακόμα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού, είχε εκπονήσει και εφαρμόσει ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να προλάβουμε με ενημερώσεις και ανακοινώσεις στους Δήμους, τους Συλλόγους, τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες μέσω των Μέσων Ενημέρωσης και πραγματικά θεωρούμε πως αν δεν είχε εφαρμοστεί εγκαίρως τα κρούσματα δεν θα ήταν τόσο περιορισμένα. Άμεσα μόλις εμφανίστηκε η νόσος αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα και να ζητάμε από την Πολιτεία άμεσα να καταβληθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες» υπογράμμισε ο κ. Αλεξόπουλος.
Για το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Πλατανιάς, την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρι Κουκουλόπουλο και συζητήθηκε το ζήτημα της άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο που έχει πληγεί, αλλά και αποζημίωσης για τη φαρμακευτική δαπάνη, κάτι που θα πρέπει να γίνεται μέσω του ΕΛΓΑ.
Παράλληλα, κατά τη συνάντηση ο κ. Αλεξόπουλος ενημέρωσε πως σε σημερινή επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Β. Έξαρχο για το θέμα των αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές, ο ίδιος δεσμεύτηκε πως αυτές θα καταβληθούν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Οσον αφορά το θέμα των υποδομών για την άρδευση και των αντιπλημμυρικών, ο αναπλ. Περιφερειάρχη τόνισε πως ήδη πρωτεύων στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η κατασκευή αρδευτικών έργων, η επέκταση του φράγματος Πηνειού (έργο που θα ενταχθεί στο Σ.Ε.Σ.), ενώ σχετικά με το φράγμα Πείρου – Παραπείρου και την χρήση του όχι μόνο για ύδρευση, αλλά και για να ποτίζουν οι αγρότες τα χωράφια τους, αναφέρθηκε πως θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί ο δημόσιος Φορέας Διαχείρισης, πέρα από οποιοδήποτε ιδιωτικοποίηση και έπειτα αυτός να αποφασίσει για τη χρήση.
Βέβαια, αυτό θα συμβεί εφόσον ξεπεραστούν τα εμπόδια από τις δεσμεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή του έργου ως υδρευτικό και βέβαια επαρκεί η ποσότητα νερού. Πάντως προτεραιότητα της Περιφέρειας αποτελεί η επέκταση της ύδρευσης της υπόλοιπης Δυτικής Αχαΐας και του Ερυμάνθου από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου.
Επιπλέον, τέθηκε το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών για το οποίο υπήρξε ενημέρωση πως από αύριο κιόλας μπορεί να ξεκινήσει κανονικά, σε όσα σημεία δεν γινόταν, μετά και την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία καλύπτεται μεταβατικά το οικονομικό πρόβλημα της μη έγκαιρης σύναψης σύμβασης για τη μεταφορά.
Τέλος, συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν διεκδικήσεις από την κεντρική διοίκηση, όπως θεώρηση βιβλιαρίων ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ, παραγραφή αγροτικών χρεών και διώξεις σε αγρότες για κινητοποιήσεις που είχαν γίνει παλαιότερα, ζητήματα στα οποία, όπως αναφέρθηκε από τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Γρ. Αλεξόπουλο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στο πλευρό τους και θα συμβάλλει ώστε να προωθηθούν ακόμη περισσότερο ώστε άμεσα να δοθεί κάποια λύση.

Βίντεο από τις δηλώσεις του Γρ. Αλεξόπουλου κατά τη σημερινή συνάντηση θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: