27 Αυγούστου 2014

Φραγκοσυκιά: ένας θησαυρός στον κήπο μας

Στην φυλή των Αζτέκων, οι έγκυες γυναίκες έτρωγαν τα φύλλα του και στην Ευρώπη το καταναλώνουν σε μορφή σιροπιού και άλλου «φαρμακευτικού» σκευάσματος.
Και να γιατί:

Ελέγχει τα οξέα  στο σώμα και  προφυλάσσει τα έντερα και το στομάχι.
Προλαβαίνει τις κολίτιδες με την ιδιότητα του να «ρυθμίζει» το Ph  του στομαχιού και του εντέρου.
Μειώνει την «επιθετικότητα των ωμών τροφών, των ξινών τροφών ή με πολλά καρυκεύματα, της ασπιρίνης και άλλων χημικών.
Υπό μορφή φρέσκου χυμού, είναι ο καλύτερος φίλος του στομαχιού και του εντέρου.
Οι μη υδροδιαλυτές ίνες του καθαρίζουν το έντερο.
 Είναι αγχολυτικό. Επανασυντάσσει το νευρικό σύστημα, είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό που φέρνει ηρεμία και γαλήνη σε έναν στρεσαρισμένο οργανισμό.
Ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό είναι χάρη στην βερβερίνη.
Τα αμινοξέα και οι ίνες του, η αντί οξειδωτική του δράση, βοηθούν στην καλή  κατάσταση των αρτηριών.
Βοηθάει στην χώνεψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Αποτοξινώνει τον οργανισμό και ιδιαιτέρως το συκώτι.
Εξουδετερώνει την περίσσια αμμωνία στα όργανα, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες με επιτυχία.
Εξουδετερώνει μέρος των τοξινών που εισάγουμε στο σώμα μας με την κατανάλωση  αλκοόλ και του καπνίσματος.
Οι γυναίκες των Αζτέκων το θεωρούσαν δυναμωτικό και ότι βοηθούσε στην παραγωγή γάλακτος.
Κατά την κύηση και τον θηλασμό κατανάλωναν τον χυμό του ή ένα τσάι από τα λουλούδια και τις ρίζες του.
Συνταγές.
3 κιλά φραγκόσυκα για ένα λίτρο χυμό.
Ξεφλουδίστε τα φρούτα και κόψτε τα σε κύβους σε μια κατσαρόλα. Μην προσθέσετε νερό ή ζάχαρη. Βράστε με  κλειστό καπάκι και ανακατεύετε αραιά και που. Χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε για 45 λεπτά. Μόλις τα σπόρια ξεκολλάνε από το φρούτο με ευκολία, σουρώστε και βάλτε τον χυμό στο ψυγείο. Παγωμένο, είναι υπέροχο.
 Να καταναλωθεί μέσα σε λίγες ώρες γιατί θα υποστεί ζύμωση.
 
Κρασί
Αν κρατήσετε σε δροσερό μέρος τον χυμό σε 2-3 μέρες, θα έχετε ένα ελαφρά αλκοολούχο ποτό, το Colonche, πολύ αγαπητό σε πολλά μέρη του κόσμου. Η βάλτε το στην σαλάτα. 
Η φραγκοσυκιά είναι παραγνωρισμένη και ξεχασμένη σήμερα στην χώρα μας, όμως είναι οικονομική, και φυτεύεται απίστευτα εύκολα. Απλά βάλτε ένα φύλλο στο  χώμα, όρθιο κατά προτίμηση, και θα βγάλει ρίζες.
Στην Νότια Αμερική η εξάπλωση του ήταν τόση που εισάγανε ένα ειδικό έντομο για να περιορίσουν την εξάπλωσή του, πριν φυσικά ανακαλύψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες την κερδοφόρα αγορά που προσφέρει λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων.
Όντως, στην Ευρώπη και Αμερική, αρκετοί είναι αυτοί που στρεσαρισμένοι, ή με προβλήματα χοληστερόλης, καταναλώνουν ένα χάπι με εκχυλίσματα Φραγκοσυκιάς πριν το φαγητό, για να ανακτήσουν την «χαρά της ζωής».
Το Nopal  (φραγκόσυκο) δεν περιέχει φυτικό οξύ, όπως τα δημητριακά που είναι βλαβερό για την ανθρώπινη διατροφή γιατί εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και της βιταμίνης D.

Οι φυτικές ίνες που περιέχει είναι:
Υδατοδιάλυτες:
Πηκτίνη
Κόμμι
mucilage
και μη :
κυτταρίνη
ημικυτταρίνη
lignane
Ένα ώριμο φρούτο περιέχει
Νερό                              86-92%
Ζάχαρη                           11,2 %
Κυτταρίνη                       1,3  %
Πρωτεΐνες                        6,7 %
Λιπαρά                             0,3 %
Οξέα                                0,1 %

Πηγή:fe-mail.gr/pages