27 Αυγούστου 2014

Η πρώτη τιμή για τον αραβόσιτο από συνεταιρισμό

Με τη μεγαλύτερη ίσως καθυστέρηση από κάθε άλλη χρονιά, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών όλων των προηγούμενων μηνών, ξεκίνησε δειλά – δειλά η συγκομιδή του καλαμποκιού στην ευρύτερη περιοχή της πεδινής Ηλείας. Η βροχερή άνοιξη και οι δροσεροί πρώτοι μήνες του καλοκαιριού είχαν σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει ωρίμανση του καλαμποκιού, ενώ η διαδικασία της συγκομιδής αναμένεται φέτος να ολοκληρωθεί ακόμα και στα τέλη του Σεπτέμβρη!
Την ίδια στιγμή, η Ε.Α.Σ. Λεχαινών ανοίγει τις «πύλες» της για να παραλάβει τις πρώτες ποσότητες καλαμποκιού τη Δευτέρα, ξεκινώντας με τιμή 21 λεπτά το κιλό, η οποία όμως θα παρακολουθείται και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις τάσεις της αγοράς.
Όπως εξήγησε στην εφ. «Πατρίς» ο Διευθυντής της Ε.Α.Σ. Λεχαινών κ. Κώστας Βαρβαρέσος: «Η διαδικασία φέτος της παραλαβής του καλαμποκιού θα καθυστερήσει εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Το καλαμπόκι δεν έχει ωριμάσει ακόμα όπως θα έπρεπε, έχει πολλή υγρασία ακόμα γι’ αυτό θέλω να επισημάνω σε όλους τους παραγωγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί δεχόμαστε το ανώτερο 17% υγρασία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλαμποκοπαραγών και Θεριζοαλωνιστών του νομού κ. Χρήστος Παλαιολόγος ανέφερε μιλώντας στην εφ. «Πατρίς»: «Η συγκομιδή ξεκίνησε και μπορώ να πω ότι και η παραγωγή είναι καλή αλλά και η τιμή δεν είναι σαν την περσινή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε η Ένωση των Λεχαινών ανοίγει τη Δευτέρα με τιμή 21 λεπτά. Η τιμή αυτή δεν είναι για να βγάλει κάποιος χρήματα, αλλά για να μπορέσει να ξαναμπεί στο χωράφι του και να καλλιεργήσει. Ειδικά για τους νέους αγρότες, που έχουμε πάρα πολλούς στην περιοχή μας και είναι δεσμευμένοι για 15 χρόνια και πρέπει να έχουν ένα όραμα για το μέλλον τους. Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής όλα τα οράματα των αγροτών, όπως και το δικό μου όταν ξεκίνησαν εδώ και πολλά χρόνια, έχουν ματαιωθεί. Καλούμε λοιπόν όλους τους φορείς να σταθούν στο πλευρό των αγροτών, γιατί η πρωτογενής παραγωγή δίνει δουλειά και κίνηση σε όλα τα επαγγέλματα. Δυστυχώς φέτος, τα καρπούζια και οι πατάτες δεν πήγαν καλά, είχαν σοβαρό πρόβλημα. Άρα το καλαμπόκι είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν οι αγρότες».
Τέλος, αναφερόμενος στα καλλιεργήσιμα στρέμματα και το υψηλό κόστος παραγωγής ο κ. Παλαιολόγος είπε: «Τα στρέμματα είναι λιγότερα από πέρυσι, ας ελπίσουμε τουλάχιστον να έχουμε καλύτερη τιμή. Οι παραγωγοί δεν έβαλαν μεγάλες καλλιέργειες γιατί το κοστολόγιο είναι πολύ μεγάλο. Όταν λοιπόν έχεις μεγάλο κοστολόγιο και οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που δεν βγαίνει το μεροκάματο, οι αγρότες εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους. Πρέπει να προσπαθήσουν όλοι, οι φορείς, το κράτος, οι εταιρείες να μειωθεί το κοστολόγιο, τα καύσιμα, τα λιπάσματα, τα φάρμακα, για να μπορεί ο κόσμος να καλλιεργεί».

Read more:http://agronews.gr