23 Ιουλίου 2014

SPINNING Συρτή από την ακτή


SPINNING
Συρτή από την ακτή
 Παράκτια συρτή είναι το γνωστό μας spinning. Πρόκειται για κυνήγι ψαριών που έχουν ανεπτυγμένο το κυνηγητικό ένστικτο. Είναι το είδος συρτής που γίνεται από την ακτή, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί και από βάρκα υπό προϋποθέσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις πραγματοποιείται με τη βοήθεια καλαμιού εφοδιασμένου με μηχανισμό.

Το spinning, δηλαδή η συρτή από την ακτή, γίνεται με μπαλάκι Buldo και τεχνητό ψαράκι, από τους μόλους των λιμανιών. Τα ψάρια, τα οποία μπορούν να χτυπήσουν στο δόλωμά μας είναι λαβράκια, μελανούρια, λούτσοι, κυνηγοί, λίτσες, μαγιάτικα, κοκάλια, ζαργάνες, κολιοί, τονάκια.
Τα ψάρια, τα οποία μπορούν να χτυπήσουν στο δόλωμά μας είναι λαβράκια, μελανούρια, λούτσοι, κυνηγοί, λίτσες, μαγιάτικα, κοκάλια, ζαργάνες, κολιοί, τονάκια.
Για το συγκεκριμένο ψάρεμα χρειαζόμαστε ένα ελαφρύ καλάμι μήκους περίπου 3-3,50 μέτρων με casting weight 70-180, ώστε να μπορεί να εκσφενδονίζει εξοπλισμό βάρους μέχρι 180 gr. Θα πρέπει να του φορέσουμε έναν μηχανισμό μουλινέ ελαφρύ, που καλό θα είναι να έχει ρουλεμάν, γιατί θα κάνουμε συνεχώς ρίψεις και ανακτήσεις του εξοπλισμού μας, με αποτέλεσμα να καταπονείται, περισσότερο δε όταν επιστρέφει με κάποιο καλό ψάρι.
Χρειαζόμαστε ακόμη ένα πλαστικό μπαλάκι Buldo, διάφανο ή χρωματιστό, οβάλ ή στρογγυλό. Αυτό το μπαλάκι έχει δύο τρύπες με μικρές σιλικονούχες τάπες, απ' όπου το γεμίζουμε με νερό μέχρι τα 3/4 του όγκου του. Χρησιμεύει για την εκτόξευση της αρματωσιάς μας, ενώ λειτουργεί και ως βαρίδι, μετά το πέταγμα όμως και την προσθαλάσσωσή του επιπλέει και διατηρεί την αρματωσιά στον αφρό.Τέλος, το δόλωμά μας θα είναι ένα ψαράκι σιλικόνης ή άλλο τεχνητό της επιλογής μας.
Spinning στα μεσόνερα
Για το είδος αυτό ψαρέματος χρειαζόμαστε ένα ελαφρύ καλάμι σπαστό, τριών περίπου μέτρων, με casting weight 30 ? 85, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να εκσφενδονίζει άνετα το μικρό μας τεχνητό δόλωμα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση.Το μπαλάκι έχει δύο τρύπες με μικρές σιλικονούχες τάπες, απ’ όπου το γεμίζουμε με νερό μέχρι τα 3/4 του όγκου του.
Ενα ψεύτικο ψαράκι μήκους 10 έως 16 εκατοστών και με βάρος περίπου 10 gr σε γαύρο ή σαρδέλα είναι ό,τι πρέπει.
Τεχνικές λεπτομέρειεςΟ μηχανισμός μας θα πρέπει να διαθέτει πάρα πολύ καλά ρουλεμάν, γιατί είτε στον αφρό είτε στα μεσόνερα θα κάνουμε συνεχώς ρίψεις και ανακτήσεις του εξοπλισμού μας, με αποτέλεσμα να καταπονείται, ειδικά όταν θα επιστρέφει με κάποιο καλό ψάρι.Ο μηχανισμός προτείνεται να έχει χωρητικότητα νήματος περίπου 200 μέτρα, ενώ η μπομπίνα του μηχανισμού θα πρέπει να γεμίσει με μια ενισχυμένη πετονιά διαμέτρου 30 χιλιοστών, με όσο το δυνατόν λιγότερη μνήμη ώστε να μη βερινιάζει και να έχει αντοχή στον κόμπο.
Η καλύτερη λύση είναι η χρήση νήματος 12 lb, που βέβαια είναι ακριβότερο, αλλά δεν συγκρίνεται με την πετονιά τόσο στην ανθεκτικότητα όσο στη λεπτότητα και στο βάρος... Δένουμε στην άκρη της πετονιάς ή του νήματος μια παραμάνα με στριφτάρι τέτοιου μεγέθους, ώστε να σταματά στο πρώτο δαχτυλίδι του καλαμιού μας, διότι, αν περνά μέσα από τα δαχτυλίδια, σίγουρα θα μας δημιουργεί πρόβλημα κατά τις ρίψεις, γιατί θα κολλάει και θα τα φθείρει.
Το ψαράκι το δένουμε στη μια άκρη ενός παράμαλλου μήκους 1-1,50 μέτρου λίγο λεπτότερο από τη μάνα που χρησιμοποιούμε και την άλλη άκρη του στο στριφτάρι. Αν θέλουμε μπορούμε στο σημείο ένωσης μάνας - παράμαλλου να εφαρμόσουμε μια παραμάνα, ώστε έχοντας έτοιμα δεμένα παράμαλλα με διαφορετικά ή ίδια ψαράκια για ρεζέβα να μας παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής ή αντικατάστασης άμεσα. Το αλιευτικό μας εργαλείο τώρα είναι έτοιμο.
Ψαρεύοντας
Ο μηχανισμός προτείνεται να έχει χωρητικότητα νήματος περίπου 200 μέτρα, ενώ η μπομπίνα του μηχανισμού θα πρέπει να γεμίσει με μια ενισχυμένη πετονιά διαμέτρου 30 χιλιοστών.
Ανοίγουμε το καλάμι, δένουμε τον εξοπλισμό μας, μαζεύουμε πετονιά μέχρι να έλθει η παραμάνα με το buldo (μπαλάκι) ή το σκέτο στριφτάρι στο πρώτο δαχτυλίδι του καλαμιού μας. Διαλέγουμε ένα καλό σημείο της ακτής ή του λιμανιού και εκσφενδονίζουμε την αρματωσιά μας όσο πιο μακριά μπορούμε, ενώ λίγο πριν πέσει στο νερό το μπαλάκι ή το σκέτο ψαράκι, κλείνουμε το pick up του μουλινέ μας, ώστε το ψεύτικο ψαράκι να φύγει πέρα από το μπαλάκι και να μην μπερδευτεί με τη μάνα.

Στη συνέχεια, αρχίζουμε να μαζεύουμε την πετονιά με μέτρια ταχύτητα. Το buldo θα σχηματίζει πάνω στην επιφάνεια του νερού, αν η θάλασσα είναι ήρεμη, έναν μικρό κυματισμό με απόνερα που δημιουργεί το μπαλάκι κατά τη διάρκεια της πορείας του. Αυτό κινεί το ενδιαφέρον των κυνηγόψαρων που ενδεχομένως κυκλοφορούν εκεί, ενώ η κίνηση που κάνει το ψεύτικο ψαράκι, καθώς λεβάρουμε τυλίγοντας το νήμα ή την πετονιά, λειτουργεί ερεθιστικά για τα ψάρια. Το ψεύτικο ψαράκι είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε όταν το τραβάμε με σωστή ταχύτητα (2 έως τρία μίλια) να εκτελεί κινήσεις που δίνουν την εντύπωση ζωντανού μεν, αλλά τραυματισμένου, ζαλισμένου και ευάλωτου ψαριού, δηλαδή ελκυστικότατη λεία που γίνεται αμέσως αντιληπτή.
Η τεχνική
Αν τα ψάρια, στα οποία στοχεύουμε, έχουν διάθεση για κυνήγι, τότε θα επιτεθούν σίγουρα στο ψαράκι μας. Καθώς γυρίζουμε τη μανιβέλα του μηχανισμού, θα τη νιώσουμε ξαφνικά να σταματά με ένα δυνατό τράνταγμα -σημάδι επίθεσης του κυνηγόψαρου- ή να σταματά τελείως, καθώς το ψάρι άρπαξε το δόλωμα και φεύγει πρίμα και όχι κόντρα. Για τον λόγο αυτόν χρειάζεται τα φρένα από το μηχανάκι να είναι πιο χαλαρά, ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο θραύσης της πετονιάς μας.
Μόλις το ψάρι πιαστεί, τότε αργά αλλά σταθερά αρχίζουμε να μαζεύουμε. Το ψάρι θα κάνει κεφάλια δεξιά και αριστερά, θα αντιστέκεται σθεναρά, ενώ, όταν πλησιάσει κοντά στο σημείο όπου βρισκόμαστε, θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε την απόχη μας για να μην το χάσουμε. Με τον τρόπο αυτόν μπορούμε να ψαρέψουμε και στα μεσόνερα, αν αντικαταστήσουμε το buldo με ένα περαστό μολύβι ή και χωρίς μολύβι αν το ψαράκι μας διαθέτει μεγάλη γλώσσα, προτιμώντας τις ζεστές μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, αν και όλες οι ώρες της ημέρας είναι αποδοτικές.
Και στο σκάφος
Με καλάμι και buldo μπορούμε να ψαρέψουμε από το σκάφος, στην περίπτωση που θα συναντήσουμε κοπάδι αφρόψαρων όπως κυνηγοί. Αν μάλιστα μαλαγρώσουμε και λίγο τον τόπο, τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακότατα. Οι βολές θα γίνουν από το σκάφος σταθερό, σαν να βρισκόμαστε στην ακτή. Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι συναντάμε εμείς τα ψάρια, ενώ δεν περιμένουμε να περάσουν εκείνα από εμάς, όπως συμβαίνει με το spinning από ακτή.


kpanaretos@yahoo.gr
Κώστας Πανάρετος