24 Ιουλίου 2014

Σχεδόν έτοιμο το νέο μουσείο Θέρμου [φώτο], το δικό μας μόνο όνειρο!

Αξιοζήλευτη η οργάνωση του Θέρμου Αιτ/νιας σε κάθε επίπεδο. Παρέχει όλες τις προδιαγραφές να ζήσει κάποιος και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας αλλά και του δήμου. Μουσείο είχε και ετοιμάζει στολίδι που κτιριακά είναι υπερπλήρες παρά μόνο τα εκθέματα και κάποιες λεπτομέρειες απομένουν.
Δεν είναι σε άλλη χώρα, στην Ελλάδα της κρίσης ανήκει. Έχει όμως μελέτη, πρόγραμμα, σεβασμό προς τον πολίτη και απαιτήσεις που έχουν ανταπόκριση απ΄ όλους. Είχε μουσείο έκανε και νέο, τα δικά μας εκθέματα από ανασκαφές στους αρχαίους Οινιάδες είναι διασκορπισμένα σε μουσεία της περιοχής, γιατί όχι  και της Πελοποννήσου.                                                                                                    katochinews@gmail.com 
Στο τελικό τους στάδιο εισέρχονται οι διαδικασίες για τη λειτουργία του νέου αρχαιολογικού μουσείου στο Θέρμο. Αρχές του 2015 θα λειτουργήσει. Δείτε τι θα περιλαμβάνει η έκθεση. 
arxaiologiko-mouseio-thermou-2
Θυμίζουμε ότι το κτίριο, η αρχιτεκτονική μελέτη του οποίου έχει βραβευθεί, ολοκληρώθηκε προ πολλού και μόνη εκκρεμότητα είναι η εγκατάσταση των προθηκών και η έκθεση των αρχαιολογικών μας θησαυρών, σύμφωνα με τα όσα η μουσειολογική μελέτη της ΛΣΤ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προβλέπει.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.365.000 ευρώ και αφορά στην οργάνωση και παρουσίαση των εκθεμάτων σε 23 προθήκες, συν ακόμη 20 κατασκευές στις οποίες θα ενσωματωθούν και 6 αυτόφωτες πινακίδες εποπτικού υλικού, ενώ θα υπάρξει και σειρά άλλων ειδικών κατασκευών, ώστε να αναδειχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αντικείμενα που θα εκτεθούν.
arxaiologiko-mouseio-thermou-8
Αυτή την περίοδο μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του agrinioreport.com, είναι σε πλήρη εξέλιξη η οργάνωση της μόνιμης έκθεσης  του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013».
Οι εργασίες της έκθεσης έχουν ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο τμήμα τους. Έχουν ήδη παραδοθεί και εγκατασταθεί εντός του εκθεσιακού χώρου το σύνολο των προθηκών, των κατασκευών και των ειδικών κατασκευών της διαδραστικής αίθουσας καθώς και τα  μεταλλικά τα στηρίγματα των αρχαίων. Επίσης, έχουν διαμορφωθεί και εξοπλισθεί οι βοηθητικοί χώροι του Μουσείου (γραφεία, εργαστήρια συντήρησης και αποθήκες).
arxaiologiko-mouseio-thermou-9
Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη επίσης ο διεθνής διαγωνισμός των φωτιστικών σωμάτων της έκθεσης και  οι εργασίες σχεδιασμού του εποπτικού υλικού του μουσείου και των διαδραστικών εφαρμογών του.
Η έκθεση πρόκειται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους (2015) και ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει ευρήματα από το περιώνυμο Ιερό του Απόλλωνα, όπως και κάποια  ευρήματα από γειτονικά Ιερά.
Η έκθεση θα αναπτύσσεται σε θεματικές ενότητες και ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στον σημαντικό προϊστορικό οικισμό του Θέρμου, στα μνημειακά κτίρια του Ιερού (αγορά και ναούς) αλλά και στην ίδρυση και λειτουργία της Αιτωλικής Συμπολιτείας.
arxaiologiko-mouseio-thermou-1
Επιμέλεια: Κώστας Πανάρετος
kpanaretos@yahoo.gr
agrinioreport