26 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΚΑΙ ΒΙΩΝΕΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ [ΦΏΤΟ]

Της Αγ. Παρασκευής σήμερα 26 Ιουλίου και στο διπλανό μας Νεοχώρι είναι αργία λόγω της γιορτής αλλά και του πανηγυριού που εδώ και πάρα πολλά χρόνια το γιορτάζει όλο το χωριό. Με ζουρνάδες, τσολιάδες και με την παρέλαση των αλόγων ως το χωριό μέσα.

   Την παραμονή όλοι οι Νιοχωρίτες και από τα περίχωρα πάνε στον εσπερινό στο ξωκλήσι και στο προσκύνημα την ευλογία της αγίας να πάρουν.
Το ξωκλήσι είναι προς τις εκβολές του Αχελώου περίπου τα 10 χιλιόμετρα από το Νεοχώρι αν δεν κάνω λάθος. Περιποιημένο από τους κατοίκους ασπρισμένο και με μεγάλο προαύλιο χώρο γεμάτο δέντρα και πλατάνια. Ιδανικός χώρος για τον επισκέπτη σε κάθε εποχή αλλά η καλύτερη εποχή είναι στην τιμητική της Αγίας. Στα γιορτινά το  Νεοχώρι, το μοναστήρι και η εικόνα με άνθη στολισμένη, όπως η εποχή το απαιτεί με τα αρώματα της φύσης και το λιβάνι στην λειτουργία.
Το βράδυ αργά το πανηγύρι ξεκινάει στην Αγ. Παρασκευή και οι περισσότεροι μένουν κάτω, το πρωί τελείται η θεία λειτουργία με πλήθος κόσμο για προσκύνημα και το απόγευμα το πανηγύρι συνεχίζεται στις πλατείες αλλά και τους δρόμους του Νεοχωρίου με τα άλογα και τους αρματωμένους καθώς και με τους ζουρνάδες, όπως τις παλιές εποχές.
Ένα έθιμο που έχει ριζώσει στο Νεοχώρι από γενιά σε γενιά και η συμμετοχή δεν έχει ηλικία, μόνο χαρά και διάθεση.

Οι παρέες με τους αρματωμένους είναι η ψυχή του πανηγυριού και ξεσηκώνουν τον κόσμο.
Να ευχαριστήσω την Γιώτα Καφετζή για το φωτογραφικό υλικό και όλους όσους βοήθησαν να δημοσιοποιήσουμε προς ενημέρωση εκείνων που είναι μακριά και δε μπόρεσαν να παραβρεθούν και σε όσους δε γνωρίζουν.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΕΟΡΤΑΖΟΜΕΝΟΥΣ -ΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΙΟΧΩΡΙΤΕΣ!

Ηλίας Λουκάς
katochinews@gmail.com