29 Ιουλίου 2014

Υγεία - Παιδεία - Πολιτισμός [Γ. Καλόκληρου στην aixmi-news.gr]



Σας κοινοποιούμε τη δημοσίευση από την τοπική αιχμή σε άρθρο του Γ. Καλόκληρου:

"Είναι οι βασικές αρχές και το τρίπτυχο επιτυχίας και ευημερίας ενός πολιτισμένου κράτους η όπως έλεγαν οι αρχαίοι προγονοί μας «νους υγιείς εν σώματι υγιή» με υγιή λαό, καλή παιδεία και αξιοποίηση του πολιτισμού έχεις σίγουρη την ευημερία και την προβολή του Ελληνικού
πνεύματος, της πολιτιστικής παράδοσης και των αξιών του Ελληνισμού. Απεναντίας εμείς ζούμε σε ένα αρρωστημένο περιβάλλον και περιμένουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη ως ελπίδα ενώ είναι εφιάλτης με 3,7 εκατ. Έλληνες στο όριο της φτώχειας, μισθούς 500 ευρώ, συντάξεις 250-300 ευρώ και 1,3 εκατ ανέργων απελπισμένων στη γραμμή επιβίωσης, εάν τουλάχιστον δούλευαν κάτι θα γινόταν αλλά δυστυχώς αυξάνονται όπως αυξάνονται και τα πλεονάσματα του κράτους φυσικό είναι από την στιγμή που δεν πληρώνει τα οφειλόμενα.
Έχουμε υγεία προοδευμένου κράτους; αμφισβητείτε από όλους την στιγμή που πέφτει το προσδόκιμο ζωής και πέφτει κατά ένα εξάμηνο το χρόνο, δεν αναφέρουμε στα Νοσοκομεία, αλλά για τις συμμετοχές που αναγκάζονται να πληρώνουν οι συνταξιούχοι (αυτοί έχουν περισσότερο ανάγκη) που φτάνουν και το 65% (3 κουτιά εναλαπρινη και 2 ατορβαστατινη κόστος 39,42 πληρωτέο ποσό από τον ασφαλισμένο 24,71( 1 ευρώ συνταγή 5,24 συμμετοχή και 18,47 διαφορά), κλοπιντογρελι 75mg πριν την μείωση 63,36 συμμέτοχη 10% 6,36, σημερινή τιμή 24,59 συμμετοχή 4,50 + συνταγή 1 ευρώ + διαφορά 6,60 σύνολο 12,10 ευρώ). Αυτά είναι παραδείγματα αλλά υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη και να σκεφτούμε ότι και τα γενόσημα ατορβαστατηνης πληρώνουν διαφορά για ποιο λόγο; το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά δυστυχώς ο ασφαλισμένος κάνει περικοπές στο φάρμακο και στο προσδόκιμο ζωής του μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις συμμετοχές και να διερωτάται μα γιατί πληρώνω τόσα από την στιγμή που τα φάρμακα έχουν μειωθεί 60%, αλλά δυστυχώς έχει γίνει είδος πολυτελείας. Υπάρχουν 1000 τρόποι μείωσης υπερκατανάλωσης φαρμάκων και εφαρμόστηκε ο χειρότερος και μην ξεχνάμε ότι 150 νέα φάρμακα περιμένουν έγκριση ενώ στα αλλά Ευρωπαϊκά κράτη είναι ήδη προσβάσιμα στους ασφαλισμένους.
Ο Γέρος Παπανδρέου τόλμησε και είπε δωρεάν παιδεία, από τότε έχει τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι, και το μόνο που απέμεινε…. χρυσοπληρωμένη Παιδεία. Πόσο κοστίζει ένας μαθητής για τα μαύρα φροντιστήρια και πόσα χάνει το κράτος από τα αδήλωτα κέρδη μόνο η κάθε άμοιρη Ελληνική οικογένεια το ξέρει και όμως συνεχίζουν να μας λένε περί δωρεάν παιδεία και τα ημίμετρα που παίρνουν είναι για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο αυτά και να συντηρούμαι σχολές με έναν φοιτητή καταπατώντας την θεωρία ότι η δημοκρατία είναι η έκφραση της λαϊκής βούλησης. Τα Πανεπιστήμια μας κατέχουν από την 500 θέση και μετά παγκοσμίως…. είμαστε ευτυχισμένοι μολονότι ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ποσώς μας ενδιαφέρει που σήμερα και αύριο θα πάμε να αγοράζουμε από έξω τις καινούργιες τεχνολογίες, καινοτομίες και ιδέες. Η Παιδεία μας έχει γίνει ακίνητο νερό βαλτώνοντας και φέρνοντας αρρώστιες ενώ θα έπρεπε να ρέει γρήγορα και να φέρνει συνεχώς νέες ιδέες και ενέργεια αλλά ξέρουμε να δημιουργούμε θέμα όπως με την αργία των τριών ιεραρχών….. εντόπιζε αμέσως το πρόβλημα.
Μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία είναι υπαίθρια Μουσεία αλλά μόνο εμείς τα έχουμε ανεκμετάλλευτα (εκτός από 2-3 περιπτώσεις) γιατί υπάρχει φόβος και ντροπή αξιοποίησης τους. Ευτυχώς που το θεωρούμαι το βαρύ πυροβολικό της βαριάς βιομηχανία μας αυτό που θα μπορούσε να μας δίνει έσοδα 365 ημέρες το χρόνο. Πως θα μας δώσουν όταν δεν ξέρουμε τι έχουμε και τι έχει η κάθε περιοχή μας, όταν Υπουργείο Πολιτισμού μαζί με τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους δείχνουν πλήρη αδιαφορία και άγνοια αλλά ξέρουν να πηγαίνουν νύκτα μόνο στις πρεμιέρες και πώς να δουν Βενετσιάνικα κάστρα να πέφτουν, αρχαία λιμάνια σκαμμένα μέσα στο βράχο αδιαφήμιστα, αρχαία θέατρα αναστήλωτα κ.λπ. και αφήνουν τα μνημεία να καταρρέουν και να τα καταστρέφονται….μαζοχισμός η υποβάθμιση του Ελληνικού πολιτισμού. Έχω χαραγμένο στην μνήμη μου ακούγοντας ένα πιτσιρίκα να ερωτάει τον πατερά του γιατί έρχονται αυτοί οι ξένοι στην Ελλάδα και η απάντηση του πατέρα ήταν έρχονται οι μ….ες να δουν τις παλιό πέτρες χα χα χα, δυστυχώς αυτό είναι το επίπεδο μας. Το Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης βρέθηκε κοντά στο λουκέτο ευτυχώς που βρέθηκε ο Κύριος Μαρινακης για να συνεχίζει να οργανώνει τα εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δράσεις για παιδιά και ενηλίκους.
Ο Τζονσον πρώην πρόεδρος ΗΠΑ όταν κήρυξε τον πόλεμο στην φτώχεια είπε τότε «τα όπλα μας είναι: καλύτερα σχολεία, καλύτερες υπηρεσίες υγείας …..και εμείς συμπληρώνουμε και αξιοποίηση του πολιτισμού μας».
Γεώργιος Καλόκληρος