28 Ιουνίου 2014

Πως θα επιλέξουμε υγιή φυτά από τα φυτώρια

Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που προσβάλλονται από εχθρούς και ασθένειες και πολλές φορές καταπονούνται από το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται. Έτσι κατά την επίσκεψη στο φυτώριο πρέπει να προσέξετε ώστε να προμηθευτείτε όσο το δυνατόν υγιή και εύρωστα φυτά.

Τα φυτά πρέπει να έχουν ισχυρούς βλαστούς και ζωηρή εμφάνιση.
Το χρώμα των φύλλων πρέπει να είναι το χαρακτηριστικό του είδους και της ποικιλίας και το φυτό να μη μοιάζει ξεθωριασμένο.
Δεν πρέπει να υπάρχουν πολλά κιτρινισμένα ή μαραμένα φύλλα ή φύλλα με σημάδια προσβολών: μασημένα φύλλα, κηλίδες, μαραμένες ή παραμορφωμένες κορυφές, φύλλα που κολλάνε από μελιτώδη εκκρίματα εντόμων όπως οι αφίδες.
Οι ρίζες των φυτών να μην εξέχουν πολύ από τη γλάστρα. Επιπλέον δεν πρέπει να προτιμώνται φυτά με μη ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα. Τα φυτά αν τραβηχτούν, δεν πρέπει να απομακρυνθούν εύκολα από το χώμα της γλάστρας
Το χώμα δεν πρέπει να είναι πολύ ξερό. Σε ξερό χώμα είναι πολύ πιθανό οι ρίζες να έχουν αρχίσει αν χαλάνε.
Επιπλέον στη γλάστρα δεν πρέπει να έχουν αναπτυχθεί ζιζάνια.
Οι θάμνοι θα πρέπει να έχουν πολλούς βλαστούς με συμπαγή ανάπτυξη. Θάμνοι με ψιλόλιγνη εμφάνιση δείχνουν ότι δεν έχουν αναπτυχθεί σωστά.
Τα καλλωπιστικά και οπορωφόρα δέντρα δεν πρέπει να έχουν σπασμένα κλαδιά, ουλές και έλκη.
Σε ότι αφορά τα ετήσια ανθοφόρα φυτά, προτιμήστε αυτά που έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν μπουμπούκια και όχι τα ήδη ανθισμένα. Τα ανθισμένα φυτά δείχνουν πολύ εντυπωσιακά στο φυτώριο, αλλά εκείνα που δεν έχουν ανθίσει ακόμα, θα ανθίσουν στον κήπο για μεγαλύτερο διάστημα.
Αν θέλετε κάποιο φυτό με συγκεκριμένο χρώμα ανθέων, προτιμήστε κάποιο που έχει αρχίσει να ανοίγει λίγα μπουμπούκια ώστε να μπορείτε να ελέγξετε το χρώμα.

Πηγή:gardenguide.gr