28 Ιουνίου 2014

Γιατί ξεραίνονται τα φυτά μας;

Μα γιατί ξεραίνονται τα φυτά μας; Από τις πιο κλασσικές απορίες,  μπροστά σε κιτρινισμένα και μαραζωμένα φυτά και λουλούδια που ρίχνουν τα φύλλα και τα άνθη τους και που γενικώς μόνο υγιή δεν μοιάζουν.

1. Ο πρώτος και πιο συνηθισμένος λόγος που ένα φυτό αρχίζει να αργοπεθαίνει με όλα τα σχετικά συμπτώματα εμφανή, είναι  η έλλειψη νερού που  σημαίνει ή ότι δεν ποτίζεται όσο συχνά χρειάζεται ή λαμβάνει το νερό με λάθος τρόπο.
Από τα μέσα της άνοιξης και μέχρι και το τέλος περίπου του φθινοπώρου, οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας είναι τέτοιες, που εκτός από τις ημέρες που κάποιες καλοκαιρινές μπόρες δροσίζουν  λυτρωτικά το  χώμα και τα λουλούδια μας όπως ακριβώς κι εμάς, το πότισμα των φυτών θα πρέπει να είναι σχεδόν καθημερινό.
Οι πιο κατάλληλες ώρες για πότισμα   ή νωρίς το πρωί, ή αργά το απόγευμα μόλις πέσει ο ήλιος κι αυτό για να απορροφάται το νερό από το χώμα αργά και  σταδιακά κι όχι να εξατμίζεται από την ζέστη και τον ήλιο πριν προλάβει να φτάσει στις ρίζες του φυτού.
Για τα φυτά που έχουν τοποθετηθεί απευθείας στο έδαφος κι όχι σε δοχεία φύτευσης,  όπως και για όσα δέντρα έχουν ανάγκη από πότισμα, σημαντικό είναι να υπάρχει γύρω από τις ρίζες ένας μικρός ή μεγαλύτερος λάκος, ανάλογα με το μέγεθος του φυτού, που θα συγκρατεί το νερό και που στη  συνέχεια αργά αργά θα απορροφηθεί από το χώμα για να φτάσει στις ρίζες τους.
Αν κάποιο φυτό που ξεχάσατε για μερικές μέρες να ποτίσετε αρχίσει να παρουσιάσει τα πρώτα δείγματα ότι ξεραίνεται, βουτήξτε το ολόκληρο για μερικές ώρες σ΄ένα δοχείο γεμάτο δροσερό φρέσκο νερό.  Πιθανόν και να προλάβετε να το σώσετε, μ΄αυτόν τρόπο, εννοείται αν πρόκειται για ένα φυτό που ακόμα διατηρεί κατά τόπους πράσινους βλαστούς και φύλλα και δεν έχει ήδη ...πεθάνει.
Η ποσότητα και η δύναμη του νερού, κατά την διαδικασία ποτίσματος, επίσης πολύ σημαντική για το σωστό πότισμα. Αφήστε το νερό να τρέξει αργά και με μικρή πίεση αν χρησιμοποιείτε λάστιχο ποτίσματος, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πιο επιφανειακές ρίζες των φυτών κι  αν προτιμάτε το παραδοσιακό ποτιστήρι βεβαιωθείτε ότι το νερό φτάνει στο χώμα γύρω από τις ρίζες και δεν χάνεται πάνω στο φύλλωμα.
Το κατάβρεγμα των φύλλων, ένα ακόμα λόγος που οδηγεί πολλά λουλούδια στον ....άλλο κόσμο. Ευαίσθητα λουλούδια, κακτοειδή και  όλα εκείνα τα φυτά με όχι στιλπνή αλλά βελουτέ υφή στο φύλλωμά  τους, θα καταστραφούν αν τα φύλλα τους βρέχονται διαρκώς και γενικά σε πάρα πολλά είδη η υγρασία στα φύλλα  έστω κι αν δεν  τα καταστρέφει,  ωφελεί την εμφάνιση ζιζανίων που αυτά θα γίνουν η αιτία να αρρωστήσει το φυτό.
2. Εκτός όμως από την έλλειψη   και η  υπερβολική ποσότητα νερού  έχει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα για τα φυτά και τα λουλούδια σας, αφού αν το χώμα δεν προλαβαίνει να απορροφήσει το νερό ανάμεσα στα ποτίσματα και να στεγνώσει, σύντομα οι ρίζες θα σαπίσουν.
Είναι ένας πολύς συχνός λόγος που καταστρέφονται φυτά και λουδούδια σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, αν  δεν διαθέτουν το σωστό σύστημα αποστράγγισης.
Βεβαιωθείτε πριν φυτέψετε οτιδήποτε σε γλάστρα ή  ζαρντινιέρα ότι υπάρχουν στον πάτο τους  τρύπες για να αποβάλλεται το επιπλέον νερό,  οι οποίες όμως θα πρέπει  να είναι καλυμμένες με πέτρες, ένα σπασμένο κεραμίδι, ή μια στρώση χαλίκι πριν από το χώμα, ώστε το νερό θα φεύγει σταδιακά και όχι πριν προλάβει να απορροφηθεί από το χώμα της γλάστρας.
Τα μονίμως γεμάτα νερό πιάτα, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, επίσης είναι ο ιδανικός τρόπος να σαπίσουν οι ρίζες που κολυμπούν μόνιμα μέσα σ΄αυτό. Μην ρίχνετε  επιπλέον νερό στα πιατάκια, αυτό που θα καταλήξει εκεί από το χώμα του φυτού, μετά το πότισμα,  θα εξατμιστεί με τον σωστό για τα φυτά σας ρυθμό, χωρίς να επιβαρύνει το χώμα και τις ρίζες με πρόσθετη υγρασία.
Σε γλάστρες που έχετε τοποθετήσει μέσα σε αρκετά πιο μεγάλα από το μέγεθός τους κασπώ και βρίσκονται εκτεθειμένες στην βροχή, οι ρίζες είναι πολύ εύκολο να σαπίσουν αν το κασπώ γεμίσει με νερό που μέσα της θα ...κολυμπά η γλάστρα. Φροντίστε λοιπόν ώστε τα κασπώ να έχουν το σωστό, για τα δοχεία φύτευσης που φιλοξενούν, μέγεθος.
Για τα απευθείας φυτεμένα στο έδαφος φυτά, βεβαιωθείτε πριν ποτίσετε ότι πράγματι έχουν ανάγκη από νερό κι ότι δεν έχει στεγνώσει μόνο η επιφάνεια του εδάφους, ενώ 1-2 εκατοστά παρακάτω το χώμα εξακολουθεί να παραμένει νωπό.
Το αυτόματο πότισμα, εκτός του ότι σας απαλλάσει από το άγχος του ποτίσματος ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να λαμβάνουν τα φυτά σας την σωστή ποσότητα νερού. Γι΄αυτό κι αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν είστε σε θέση να το τοποθετήσετε, προσπαθείστε, γενικά,  όταν ποτίζετε τα λουλούδια σας να μιμηθείτε την βασική φιλοσοφία του,  ποτίζοντας με πολύ μικρή ποσότητα νερού για περισσότερη ώρα, τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας.  
Κι ενώ για τα περισσότερα δέντρα και φυτά το νερό μαζί με το χώμα είναι τα βασικά στοιχεία για να κρατηθούν στη ζωή, υπάρχουν και είδη που δεν χρειάζονται καθόλου νερό.  Τα κακτοειδή, όλοι οι θάμνοι αρωματικών  μυρωδικών όπως λεβάντα, δεντρολίβανο, ρίγανη κλπ. όσο περισσότερο τα ποτίζετε, τόσο θα τα καταστρέφετε. Αλλά και πολλά άλλα  και πολύ συνηθισμένα στην χώρα μας είδη, όπως π.χ τα γεράνια, ανήκουν στην κατηγορία των ανθεκτικών στην ξηρασία φυτών, που το χώμα τους πρέπει να στεγνώνει εντελώς ανάμεσα στα ποτίσματα.
Γενικά και ειδικά αν ανήκετε στους εντελώς ερασιτέχνες λάτρες της κηπουρικής, ενημερωθείτε για τις ανάγκες κάθε φυτού σε νερό πριν το φυτέψετε, ώστε να μην κινδυνεύει ούτε από έλλειψη  υγρασίας αλλά ούτε και από το υπερβολικό πότισμα, αφού και τα δύο θα γίνουν αιτία να αποδυναμωθούν και τελικά να καταστραφούν τα φυτά σας.
3. Όμως δεν είναι μόνο το λίγο ή πολύ νερό που μπορεί να ευθύνεται για την άρρωστη όψη κάποιων λουλουδιών σας.
Όσο σωστά κι αν ποτίζετε ένα φυτό εκτεθειμένο στον καυτό ήλιο και τον δυνατό αέρα, αν δεν τα αντέχει,  μοιραία θα ξεραθεί αφού η θέση του κάθε φυτού ανάλογα με τις ανάγκες και την αντοχή του στο φως και τον αέρα, είναι καθοριστική για την υγιή ανάπτυξή του.
Αν επισκεφθείτε ένα φυτώριο ή ανθοπωλείο γεμάτο καταπράσινα και υγιή φυτά, θα παρατηρήσετε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα εκτεθειμένα εντελώς στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ελάχιστα. Στην πραγματικότητα όλα τα είδη  μπορούν θαυμάσια να αναπτυχθούν σε ένα περιβάλλον με αρκετό φυσικό φως αλλά χωρίς απευθείας έκθεση στον ήλιο και η αλήθεια είναι ότι όσο οι κλιματικές αλλαγές γίνονται όλο και πιο έντονες και για τα φυτά ισχύει αυτό που κι εμείς διαπιστώνουμε χρόνο με τον χρόνο όλο και πιο έντονα, ότι δηλαδή ακόμα κι όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές,  "ο ήλιος είναι πλέον ανυπόφορος".
Τοποθετείστε λοιπόν και όσο αυτό είναι δυνατόν τα λουλούδια και τα φυτά σας σε σημεία που  κάποιες τουλάχιστον ώρες της ημέρας υπάρχει σκιά, προστατέψτε εντελώς από την απευθείας έκθεση στον ήλιο  ευαίσθητα είδη όπως γαρδένιες, καμέλιες, ορτανσίες κλπ. αφήνοντας πλήρως ακάλυπτα μόνο ανθεκτικότερα φυτά  όπως τριανταφυλλιές, αναρριχώμενα, κακτοειδή κι όλα τα εποχιακά καλοκαιρινά λουλούδια και γενικά θυμηθείτε ότι όλα τα φυτά και τα λουλούδια σας καταπονούνται πλέον από την ηλιακή ακτινοβολία, όση ανάγκη κι αν έχουν από φως.
Αλλά και ο αέρας είναι αιτία για την καταστροφή πολλών ειδών, γι΄αυτό κι αν δεν είστε σίγουροι για το ποιο φυτό αντέχει σε ποιές κλιματολογικές συνθήκες, συμβουλευθείτε έναν ειδικό σε κάποιο φυτώριο γιατί είναι πραγματικά κρίμα π.χ μια καταπράσινη  φτέρη να καταστραφεί αν την αφήσετε εκτεθειμένη στον αέρα μόνο και μόνο για να είναι δίπλα με μια παρόμοια αλλά διαφορετικής ποικιλίας που αντέχει τους ανέμους, ή να δείτε την πανέμορφη βουκαμβίλια σας να πεθαίνει αργά αργά, φυτεμένη σ΄ένα σημείο που ο βορριάς την καταπονεί καθημερινά.
4. Αν τώρα κάποιο  φυτό σας ενώ είστε σίγουροι ότι  είναι φυτεμένο στη σωστή θέση όσον αφορά τον ήλιο και τον αέρα και λαμβάνει την σωστή ποσότητα νερού, ωστόσο δεν αναπτύσσεται κανονικά και η εμφάνισή του σας δείχνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει την σωστή ποιότητα και ποσότητα χώματος κι ότι οι ρίζες του έχουν τον σωστό χώρο να αναπτυχθούν.
Το χώμα  που δεν εμπλουτίζεται τακτικά με κοπριά ή κάποιο λίπασμα, το πετρωμένο  ασκάλιστο χώμα γύρω από τις ρίζες του φυτού που δεν του επιτρέπει να αερίζεται σωστά, μικρά φυτά σε μεγάλες γλάστρες που αναγκάζουν τις ρίζες να απλώνουν υπερβολικά για να τραφούν ή μεγάλα φυτά σε μικρά  για το μέγεθός τους δοχεία  που το χώμα τους έχει καλυφθεί από  ρίζες, από τις πιο συχνές αιτίες που τα φυτά  δεν μπορούν να αναπτυχθούν σωστά.
Σκαλίζετε συχνά το χώμα γύρω από τις ρίζες, αποφεύγετε το πότισμα τις ώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια, είναι ο ιδανικός τρόπος για να "πετρώνει" το χώμα, προσθέτετε συχνά κατά τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού ένα κοινό λίπασμα σε κόκκους που θα βρείτε ακόμα και στα super markets, ανακατέψτε το χώμα που φυτεύετε με μια ποσότητα κοπριάς και φροντίστε για τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες ή ζαρνινιέρες, να έχουν τον κατάλληλο για το μέγεθός τους χώρο, μεταφυτεύοντας όσα ασφυκτιούν σε πνιγμένο από ρίζες χώμα.
5. Βεβαίως όσο σωστά κι αν φροντίσετε τα φυτά και τα λουλούδια σας, τις απώλειες λόγω κάποιας ασθένειας, δεν θα την αποφύγετε.  Απλά όσο πιο υγιές και δυνατό είναι γενικά ένα φυτό, τόσο πιο εύκολα θα διασωθεί από τα ζιζάνια, τους μύκητες και τις  ασθένειες που στη διάρκεια της ζωής του σίγουρα θα προσβληθεί.
Σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα γρήγορα. Ένας πολύ καλός τρόπος είναι, όσο ποτίζετε τα λουλούδια σας, να τα καθαρίζετε ταυτόχρονα από  τα  ξερά φυλλαράκια και λουλούδια, παρατηρώντας ταυτόχρονα μήπως και υπάρχουν σημάδια για κάποια ασθένεια.
Άπσρα ή μαύρα στίγματα στα φύλλα, έντονο κιτρίνισμα ή ζάρωμα των φύλλων, τρύπες στο φύλλωμα, σαπισμένοι ή ξεροί βλαστοί σε αριθμό μεγαλύτερο του φυσιολογικού, μικροσκοπικά ζωύφια πάνω σε φύλλα και λουλούδια κλπ. κλπ. είναι συμπτώματα ασθενειών που χρήζουν  ειδικής αντιμετώπισης.
Κόψτε μερικά από τα άρρωστα φύλλα και επισκεφτείτε ένα φυτώριο ή έναν γεωπόνο, για να σας συστήσουν την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με το πρόβλημα και το είδος του φυτού.
Προληπτικά για να σώσετε τα φυτά σας από συνηθισμένα ζιζάνια και ασθένειες, χρησιμοποιείστε στην αρχή του καλοκαιριού κάποιο οικολογικό διάλυμα που θα φτιάξετε μόνοι σας, όπως περιγράφεται εδώ, απομακρύνετε όλα τα προβληματικά μέρη του φυτού μακριά κι όχι πετώντας τα στο χώμα δίπλα στις ρίζες τους,  γιατί οι περισσότερες απ΄αυτές τις ασθένειες είναι μεταδοτικές και από τα άρρωστα φύλλα που παραμένουν στο έδαφος η ασθένεια θα μεταδοθεί και στα διπλανά υγιή φυτά σας  κι αν χρειαστεί να κλαδέψετε ένα φυτό αρκετά για να το "καθαρίσετε", κάντε το ακόμα κι αν δεν είναι εποχή για κλάδεμα.


fytokomia.gr/