30 Ιουνίου 2014

Σαλάτα με φακές φούρνου, ρύζι και λαχανικά


Καλή σας μέρα! 
ΥΛΙΚΑ για 6-8 μερίδες
250 γρ. φακές
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
300 γρ. ρύζι μπασμάτι του 10λέπτου (ή άλλο της αρεσκείας μας)
3 πιπεριές (1 κόκκινη, 1 πορτοκαλί, 1 κίτρινη) σε κομματάκια
12-14 ελιές σε κομμάτια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
10-12 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα 
8 ντοματάκια κομμένα στη μέση για το γαρνίρισμα
180 γρ. φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά)
Για το dressing
Ελαιόλαδο
Ξύδι άσπρο βαλσαμικό ή μηλόξιδο
Αλάτι, πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα μπολ τις φακές, καυτό νερό τόσο όσο να τις καλύπτει και 1/2 κ.γλ. αλάτι.
Τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 45-50 λεπτά ή μέχρι να τις δούμε ότι έχουν μαλακώσει.
Βάζουμε το ρύζι μας να βράσει για δέκα λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο της κουζίνας στους 180 βαθμούς.
Σε ένα ταψάκι, βάζουμε τις φακές, 2-3 κούπες νερό, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και 1/2 κ.γλ. αλάτι.
Σκεπάζουμε το ταψάκι μας με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι οι φακές μας έχουν ψηθεί.
Εάν έχει απομείνει νερό, στραγγίζουμε τις φακές και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε τις κομμένες πιπεριές σε αντικολλητικό τηγάνι και τις σοτάρουμε ελαφρά χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία (ίσα ίσα να μαλακώσουν ελαφρά και να αναδείξουν το άρωμά τους χωρίς όμως να μαραθούν).
Βάζουμε σε ένα μπολ τις φακές, το ρύζι, τις πιπεριές, τις ελιές, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα φύλλα του δυόσμου.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το λάδι, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι.
Περιχύνουμε τη σαλάτα που φτιάξαμε και προσθέτουμε και το θρυμματισμένο τυρί.
Μοιράζουμε σε ποτήρια ή ατομικά μπολ και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή αρχικής ιδέας: Menu από τον Άκη Πετρετζίκη, Τεύχος 2, Απρίλιος 2014

Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)