29 Ιουνίου 2014

Πρασόπιτα με ρόκα, λιαστές ντομάτες και ένα ιδιαίτερο φύλλο


Καλή σας μέρα!!! 
Κάντε "κλικ" στη φωτογραφία για να δείτε από κοντά το υπέροχο φύλλο!
ΥΛΙΚΑ για ταψί 28-30 εκ.
Για τη ζύμη
300 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. θυμάρι ξερό, τριμμένο
1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά 
1 αυγό μεσαίου μεγέθους
125 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε κομματάκια
125 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Για τη γέμιση  
110 γρ. ρόκα ψιλοκομμένη
220 γρ. πράσα σε ροδέλες
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
8-10 φέτες λιαστές ντομάτες σε λάδι, σε κομματάκια
120 γρ. φέτα θρυμματισμένη
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
4 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες για τη γέμιση
αλάτι και πιπέρι
Για την επιφάνεια της πίτας
100 ml γάλα φρέσκο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα κουζίνας το αλεύρι, το αλάτι, το θυμάρι, την πάπρικα και το κρύο βούτυρο. 
Τρίβουμε με τα ακροδάχτυλά μας μέχρι το μείγμα να γίνει "ψιχουλιαστό".
Προσθέτουμε το γιαούρτι και το αυγό και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές, μαλακό ζυμάρι.
Το τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση  
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε τα πράσα και λίγο νερό.
Τα αφήνουμε να ζεματιστούν και να πάρουν μια βράση πριν ρίξουμε το νερό.
Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τις 6 κ.σ. λάδι (ελαιόλαδο και λάδι από τις λιαστές ντομάτες) και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και αφήνουμε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ρόκα και τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύουμε τα λαχανικά.
Ρίχνουμε τη θρυμματισμένη φέτα, λίγο αλάτι και πιπέρι και τέλος τα δύο αυγά.
Για την επιφάνεια της πίτας
Ανακατεύουμε σε μπολ τα δύο υλικά.

Φτιάχνουμε την πίτα
προθερμαίνουμε το φούρνο 
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη το ένα λίγο μεγαλύτερο.
Ανοίγουμε το μεγαλύτερο μπαλάκι ζύμης σε φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί για να καλύψουμε και τα πλαϊνά τοιχώματά του (σε αλευρωμένη επιφάνεια για να μην κολλήσει).
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί και απλώνουμε το κάτω φύλλο καλύπτοντας και τα τοιχώματα του ταψιού.
Απλώνουμε μέσα τη γέμιση.
Ανοίγουμε το άλλο φύλλο, επίσης σε αλευρωμένη επιφάνεια σε μέγεθος όσο είναι και το ταψί.
Κλείνουμε την πίτα, γυρίζουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα για να φτιάξουμε τον "κόθρο" σφραγίζοντας τη γέμιση και την χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Την περιχύνουμε με το μείγμα από γάλα και λάδι.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρι η πίτα μας να αποκτήσει ένα όμορφο, καστανό χρώμα.
Πηγή: "Cook Book", Τεύχος  Μαϊου 2014
Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)