25 Ιουνίου 2014

Μια αρωματική μυζηθροτυρόπιτα με πολλές όψεις...


Μυζηθροτυρόπιτα με αγοραστή μυζήθρα ή μυζήθρα σπιτική της ανακύκλωσης. Μυζηθροτυρόπιτα γλυκιά. Μυζηθροτυρόπιτα με αυγό για γεύμα. Ναι, όλα αυτά μαζί ή μάλλον χώρια είναι η σημερινή μυζηθροτυρόπιτα! Η ιστορία αρχίζει κάπως έτσι...

ΥΛΙΚΑ για ταψί 32 εκ.

3 φύλλα περέκ (λαχανωτά)
500 γρ. μυζήθρα ανάλατη (αγοραστή ή φτιαγμένη στο σπίτι)*
150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
10 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
αλάτι και ροζ πιπέρι
Για την επικάλυψη
3 αυγά μεγάλα
700 ml γάλα φρέσκο
1 σφηνάκι ούζο με γλυκάνισο (προαιρετικά για ένα πιο αρωματικό αποτέλεσμα)
40 γρ. βούτυρο αγελάδος 


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τη μυζήθρα, τη φέτα, το δυόσμο, το κόλιανδρο και όσο θέλουμε αλάτι. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε τα 20 γρ. βούτυρο στο ταψί και το βάζουμε για λίγο στο φούρνο έτσι ώστε να λιώσει.
Βρέχουμε το πρώτο φύλλο περέκ και, μόλις μαλακώσει, το τοποθετούμε στο ταψί.
Ρίχνουμε από πάνω το μισό από το μείγμα των τυριών.
Βρέχουμε το δεύτερο φύλλο περέκ και το τοποθετούμε επάνω στα τυριά.
Ρίχνουμε από πάνω και το υπόλοιπο μείγμα τυριών.
Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο.
Για την επικάλυψη
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και χτυπάμε για λίγο τα αυγά, το γάλα, το ούζο και λίγο αλάτι.
Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό την πίτα. 
Την αφήνουμε για 15 λεπτά έτσι ώστε απορροφηθεί εντελώς.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια στην επιφάνεια και ψήνουμε την πίτα για 40-50 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
TIPS
* Η καλύτερη ανακύκλωση για τα γάλατα, παιδικά ή όχι, που λήγουν είναι η μυζήθρα που θα διαβάσετε πώς φτιάχνεται στο σπίτι ΕΔΩ.


Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)