31 Μαΐου 2014

Τραχανάς



DSC_0012 
Υλικά
5 λίτρα γάλα από βοσκό μισό πρόβειο και μισό γίδινο
8 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. γιαούρτι πρόβειο 



Εκτέλεση
Σουρώνουμε το γάλα και το βράζουμε. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

1
Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα  2-3 κούπες από το
γάλα για να το αραιώσουμε και όλο μαζί το αδειάζουμε στην κατσαρόλα. 
Δεν μετακινούμε από εκεί την κατσαρόλα καθόλου μέχρι την άλλη μέρα
το πρωί. 
Βάζουμε το αλεύρι όλο σε μια μεγάλη λεκάνη, κάνουμε λακκούβα στη
μέση και αδειάζουμε μέσα το γάλα,που έχει γίνει στο μεταξύ γιαούρτι.

3

4

Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με τα χέρια μας.Όταν δούμε ότι είναι έτοιμη η ζύμη, την αφήνουμε καμιά ώρα να ξεκουραστεί.

5
Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη κι απ’ αυτό κόβουμε τσιμπιές τις
οποίες τις βάζουμε πάνω σε τραπεζομάντηλο.

6

75

8
Μετά από κάνα 2ωρο τις γυρνάμε ανάποδα για να στεγνώσουν.
Τα κόβουμε σε πολύ μικρότερα κομμάτια με τα χέρια μας.

9
Αφήνουμε άλλες 6-7 ώρες για να στεγνώσουν και μετά βάζοντας λίγο λίγο
στο μούλτι τα χτυπάμε αλλά όχι να γίνουν σκόνη. 
Είναι πολύ πιο εύκολη αυτή η διαδικασία παρά με το ειδικό κόσκινο. Από ‘κει και πέρα αφήνουμε να στεγνώσει πολύ καλά. 
10
Αφήνουμε  πάνω από 15 μέρες απλωμένο τον τραχανά για να στεγνώσει
καλά και να μη μουχλιάσει. 
Αποθηκεύουμε μέσα σε καθαρές βαμβακερές μαξιλαροθήκες. 
 DSC_0025
ΠΗΓΗ
http://magyreuontas.blogspot.co.uk


Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)