27 Μαΐου 2014

Δέντρα για φυσική σκιά στον κήπο μας


 

Δέντρα για φυσική σκιά στον κήπο μας
Έχουμε ένα όμορφο κήπο και θέλουμε φυτά κατάλληλα για φυσική σκιά; Τα δέντρα μας δίνουν φυσική σκιά και προσφέρουν τη δροσιά τους ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες. Έτσι όταν σχεδιάζετε τον κήπο σας, θα πρέπει να προβλέπετε θέσεις για δέντρα που προσφέρουν πλούσια σκιά.

Ανάλογα με το χώρο που διαθέτετε, αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στον κήπο, μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο δέντρο.

Επιλέξτε δέντρα αειθαλή αλλά και φυλλοβόλα που έχουν πλούσιο, πυκνό και πλατύ φύλλωμα. Έτσι, θα πετύχετε καλύτερη σκίαση το καλοκαίρι, αλλά και επαρκές ηλιακό φως τους χειμερινούς μήνες.

Ιδανικά δέντρα για σκιά είναι αυτά που έχουν πλάγια ανάπτυξη και όχι κάθετη, καθώς δημιουργούν φυσική ομπρέλα. Επίσης, τα φύλλα θα πρέπει να είναι πλατιά και πυκνά, γιατί με αυτό τον τρόπο, εκτός από σκιά, πετυχαίνετε και συγκράτηση της θερμότητας των ακτίνων του ήλιου, άρα και το δροσισμό του χώρου και την βελτίωση του αέρα.

Να θυμάστε ότι πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί στις αποστάσεις που φυτεύονται τα δέντρα, ώστε να μην υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους, αλλά και για να αναπτύσσονται καλά τα φυτά που υπάρχουν κάτω από αυτά.

Μεγάλα δέντρα
● Ακακία Κωνσταντινουπόλεως
● Αριά
● Ευκάλυπτος
● Καρυδιά
● Λεύκα
● Μουριά
● Πλατάνι
● Ψευδακακία
● Σφένδαμος
● Φίκος μικρόφυλλος
● Χαρουπιά

Δέντρα με μικρότερη ανάπτυξη
● Ακακία πολυανθής
● Ελιά
● Ιβίσκος δενδρώδης
● Κουτσουπιά
● Λιγούστρο
● Μανόλια
● Προύνος
● Πικροδάφνη δενδρώδης

Επιλέξτε ανάμεσα σε αυτά που σας αρέσουν περισσότερο.
Πηγή:http://www.fitoriofreris.gr
Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)