28 Μαΐου 2014

Στα μέσα Ιουλίου και σε πλήρη σύνθεση επιστρέφει η τρόικα

Στα μέσα Ιουλίου -το πιθανότερο τη Δευτέρα 14 Ιουλίου- επανέρχεται στην Αθήνα η αποστολή της τρόικας με τους επικεφαλής των τριών αποστολών και όχι με τεχνικά κλιμάκια (όπως είχε νομισθεί αρχικά).
Αλλαγή θα υπάρχει μόνο στο πρόσωπο του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, καθώς ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο θα είναι ο αντικαταστάτης του Γερμανού Ματίας Μορς.

Κανονικά αναμένονται από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο κ. Πόουλ Τόμσεν και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο κ. Κλάους Μαζούχ.  
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η επίσκεψη θα διαρκέσει 10 ημέρες και θα γίνει αποτίμηση των εξελίξεων χωρίς να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Η κρίσιμη αξιολόγηση για τη ρύθμιση του χρέους θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο.  
Προαπαιτούμενα
Στο επίκεντρο αναμένεται ότι θα βρεθούν οι έξι προαπαιτούμενες δράσεις για κάθε υπό-δόση του 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (φαίνεται ότι καθυστερούν).
Μέσα στον Μάιο (για τη δόση του Ιουνίου) η Ελλάδα πρέπει μεταξύ άλλων να προχωρήσει στην κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και στη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. 
Ακολουθούν τα «καυτά» προαπαιτούμενα του Ιουνίου που οδηγούν σε μείωση επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά ταμεία.
Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο αναθεωρημένο Μνημόνιο για την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα οδηγεί στη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.
Στην ίδια λίστα περιλαμβάνεται η κατάργηση από 1.1.2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ.) που χρηματοδοτούν το Ασφαλιστικό αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.
Ακολουθεί η ψήφιση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ και του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.