31 Μαΐου 2014

Έρχεται η νέα στήλη του απολαυστικού "Αρκά"

   Από μικρός διαβάζω τον γνωστό άγνωστο "Αρκά" που με εντυπωσίαζαν οι επίκαιρες και έξυπνες ατάκες του στα σκίτσα του καθώς και το ύφος των πρωταγωνιστών του.
   Τον έμαθα μέσα από το Ε(ψιλον) της Ελευθεροτυπίας και από τα περιοδικά Βαβέλ κυρίως που έπεφταν στα χέρια μου από μεγαλύτερους, οι οποίοι δεν τα πετούσαν αλλά τα τοποθετούσαν στη βιβλιοθήκη ή σε κουτιά και οι περισσότεροι τα έχουν ακόμη φυλαγμένα στα συλλεκτικά μαζί με τα βινύλια όπως λένε.

   Πάντα ήθελα - όπως και οι περισσότεροι που τον διαβάζουν - να τον γνωρίσω ή να μάθω περισσότερα για αυτόν.
   Πάντα θεωρίες εδώ κι εκεί αλλά ποτέ κάτι βάσιμο. Ίσως όμως να ήταν και καλύτερα έτσι γιατί τον έχουμε πλάσει μέσα μας τον χαρακτήρα του από τον τρόπο που γράφει και εκφράζεται και αυτό μας ικανοποιεί.
  Σε κάποιο ειδησιογραφικό site είδα τον τίτλο "Αρκάς ο μεγάλος άγνωστος", δεν παρουσίασε κάτι διαφορετικό πέρα από τα όσα γνωρίζουμε και ο μύθος δεν έπεσε ούτε το μυστήριο το ποιος κρύβεται πίσω από αυτό.

  Σε pdf μορφή θα ανεβάσουμε κάποια comics του "Αρκα" που όσα χρόνια και αν περάσουν θα είναι επίκαιρα και απολαυστικά. 
  Ο άγνωστος Αντώνης Ευδαίμων - έτσι υπέγραψε κάποτε πως τον λένε - θα παραμείνει ψήλα στην εκτίμησή μας και στις επιλογές μας.

                                                                                                           katochi News
                                                                                                  katochinews@gmail.com
                                                                                                          Ηλίας Λουκάς
"
Αρκάς, ο μεγάλος άγνωστος

Υπάρχει ένας έλληνας μαέστρος του χιούμορ που μας κάνει να σκάμε στα -πικρόχολα- γέλια και του τα συγχωρούμε φυσικά όλα.
Τις βλασφημίες, τις πολιτικές ακροβασίες, την «πιπεράτη» γλώσσα, τα πικάντικα λογοπαίγνια, τα καυστικά φιλοσοφικά ερωτήματα και κάθε λογής «ασέβεια» που προκύπτει από τη δαιμόνια πένα του.
Κι αυτό γιατί είναι ο αγαπημένος όλων! Κι όμως, για μια τόσο προβεβλημένη φυσιογνωμία, δεν είναι τίποτα δημοσίως γνωστό.
Βιογραφικές πληροφορίες δεν υπάρχουν, για φωτογραφία του ούτε λόγος, την ίδια ώρα που ελάχιστοι μπορούν να ισχυριστούν ότι τον γνωρίζουν προσωπικά. Και βέβαια το μυστήριο για το ποιος είναι τελικά ο Αρκάς γιγαντώνεται στις μέρες μας, την εποχή του διαδικτύου και της καταιγιστικής ροής πληροφορίας, καθώς ακόμα και το ίντερνετ κρατά το στόμα του αναπάντεχα κλειστό στις τρεις και πλέον δεκαετίες δράσης του Αρκά!
Απίστευτο κι όμως αληθινό, καθώς μιλάμε για τον κομίστα που τον ξέρουμε και τον λατρεύουμε όλοι, με τις ιστορίες του να σκαρφαλώνουν διαρκώς στις πρώτες θέσεις των μπεστ-σέλερ, κάθε φορά που κυκλοφορεί νέα ιστορία του.
Ο Έλληνας «Τόμας Πίντσον» αφήνει λοιπόν το μοναδικό του έργο να μιλά για εκείνον, μένοντας επίτηδες στα παραλειπόμενα της Ιστορίας...
Σκόρπιες βιογραφικές πληροφορίες
Για την ταυτότητα του Αρκά δεν έχουν υποστηριχθεί πολλές θεωρίες, όπως θα περίμενε κανείς, κάποια πράγματα ωστόσο μπορούν να ανασυγκροτηθούν από θραύσματα γνώσης εδώ κι εκεί.
Το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο «Αρκάς», πρώτα απ' όλα, κάτι αποκαλύπτει, όπως εξάλλου τα περισσότερα φιλολογικά παρατσούκλια: κατάγεται πιθανότατα από την Αρκαδία, όπως εξάλλου μαθαίνουμε και από την επίσημη ιστοσελίδα του. Εδώ όμως αρχίζει και τελειώνει κάθε εικασία για το ποιος είναι ο κορυφαίος κομίστας!
Ο Αρκάς εμφανίζεται στη δημόσια ζωή με το όνομα Αντώνης Ευδαίμων, που μοιάζει ωστόσο φτιαχτό παρά πραγματικό βαφτιστικό. Έτσι υπογράφει όμως κείμενό του στο περιοδικό «Βαβέλ» το 1984, έτσι υπογράφει τις πρώτες του απόπειρες στην επικράτεια των κόμικς, ενώ το ίδιο όνομα χρησιμοποιεί και σε εικονογράφηση διηγήματος του 1985 («Ένα παιδί και ο σκύλος του»).
Άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι το πραγματικό του όνομα είναι Άρης Καστρινός (απ' όπου και το ΑΡ-ΚΑΣ), κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει.."
πηγή lifo