27 Μαΐου 2014

Συγκίνηση για τον θάνατο πασίγνωστου βιοτέχνη - από Πάτρα που προμήθευε με ζαχαρωτά και την περιοχή μας


Συγκίνηση για τον θάνατο πασίγνωστου βιοτέχνη - Αβάσταχτος πόνος για τη γυναίκα και τα τρία του παιδιά!
Θλίψη και συγκίνηση προξένησε στην τοπική κοινωνία της Πάτρας και όχι μόνο η είδηση του θανάτου του γνωστού Πατρινού βιοτέχνη ζαχαρωδών Λεωνίδα Βασιλ. Μανούσου σε ηλικία 83 ετών.
Η κηδεία του έγινε σήμερα Τρίτη 27 Μαίου 2014, στις 17.00 στον ιερό ναό Αγγέλων στο Α' Δημοτικό Κοιμητήριο Πατρών.

Ο εκλιπών είχε μία αξιόλογη επαγγελματική πορεία στον χώρο των ζαχαρωδών και ιδιαίτερα των φημισμένων λουκουμιών της περιοχής. Η οικογένεια Μανούσου εξάλλου όπως αναφέρει και η Wikipedia, έχει μία ιστορία και παράδοση στο συγκεκριμένο είδος που κοντεύει τον αιώνα.
Ήταν το 1916 όταν ο Βασίλειος Μανούσος (1900–1986) ερχόμενος τότε στην Πάτρα από ένα κοντινό χωριό, έπιασε δουλειά και έμαθε την τέχνη των γλυκισμάτων στο εργαστήρι των αδελφών Αγγελόπουλου και ιδιαίτερα διδάχτηκε την τέχνη παρασκευής λουκουμιών. Επίσης έμαθε να φτιάχνει καραμέλες με μεγάλη ποικιλία γεύσεων όπως την αγαπημένη καραμέλα με την ονομασία "αστακός".
Σύμφωνα με το thebest.gr, στα μεταπολεμικά χρόνια η εταιρεία είχε έδρα στην οδό Παντανάσσης, γρήγορα όμως επεκτάθηκε και απέκτησε σύγχρονη μονάδα στην περιοχή της Αγυιάς. Η εταιρεία Β. Μανούσος και Υιοί μετονομάστηκε στη συνέχεια σε «Achaiki» (Αχαϊκή), μία ονομασία σήμα κατατεθέν σε ότι είχε να κάνει με ζαχαρώδη προιόντα, λουκούμια, καραμέλες, κ.α.
Ο Λεωνίδας Bασ. Μανούσος ήταν παντρεμένος με την Φωτεινή Μανούσου και είχαν αποκτήσει τρία παιδιά, την Εύη, τον Βασίλη που είναι παντρεμένος με την Λουίζ και τον Γιάννη ενώ ευτύχησε να δει και να χαρεί 6 εγγόνια.