29 Μαΐου 2014

Φρένο στις συλλήψεις για χρέη προς το δημόσιο

«Για όσους αδυνατούν αντικειμενικά να πληρώσουν»

xreh
Τέλος στις συλλήψεις για χρέη προς το δημόσιο επιθυμούν να βάλουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών για «όσους αδυνατούν αντικειμενικά να πληρώσουν».
Σχετική προαναγγελία είχε κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή κατά την ανοικτή ομιλία του στο Σύνταγμα ενώ και χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου είπε από το βήμα της Βουλής ότι έχει ήδη ετοιμάσει ρύθμιση για τους οφειλέτες του δημοσίου την οποία έχει στείλει στο υπουργείο Οικονομικών.
Το περιεχόμενο της τελικής διάταξης με την οποία θα μπαίνει φρένο στις αθρόες συλλήψεις όσων χρωστούν στο δημόσιο θα καθοριστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από ειδική επιτροπή που θα δημιουργηθεί στα δυο υπουργεία και η οποία θα υποβάλει προτάσεις αναφορικά με το διαχωρισμό «αυτού που μπορεί και αυτού που δεν μπορεί να πληρώσει».
Θεωρείται δεδομένο ότι θα γλιτώνουν το σκληρό μέτρο της σύλληψης άνεργοι χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο ενώ ερωτηματικό είναι πως θα αντιμετωπισθούν επιχειρηματίες που έχουν ουσιαστικά πτωχεύσει και δεν έχουν ρευστό.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της σύλληψης ενεργοποιείται για όσους φορολογούμενους χρωστούν περισσότερα από 75.000 ευρώ ΦΠΑ ή περισσότερα από 150.000 ευρώ από άλλους φόρους και δεν τα έχουν εξοφλήσει για περισσότερους από τέσσερις μήνες.
Επίσης αλλαγές εξετάζονται και στο μέτρο των ποινικών διώξεων με την αυτόφωρη διαδικασία για όσους έχουν χρέος άνω των 5.000 ευρώ καθώς το όριο θεωρείται χαμηλό.