31 Μαΐου 2014

ΓΕΕΘΑ!!!ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!!!




Αιφνιδιαστική  ενεργοποίηση του συνόλου της Aεράμυνας της χώρας και των τριών Κλάδων, είχαμε σήμερα το πρωί  μετά από απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκου με συμμετοχή του συνόλου των μονάδων τόσο του Στρατού όσο και της Αεροπορίας και του Ναυτικού. Η άσκηση ολοκληρώθηκε στις 12:00.
Η άσκηση έγινε στη «σκιά» των τουρκικών επιθετικών ενεργειών τόσο με το διάπλου τουρκικής ναυτικής Μοίρας  εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων όσο και με τις συνεχείς υπερπτήσεις Εθνικού Εδάφους.
Στόχος της άσκησης ήταν η περαιτέρω βελτίωση των χρόνων αντίδρασης που σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τις προηγούμενες ασκήσεις παρουσίασαν κάποιες μικρές υστερήσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται από επιχειρησιακής άποψης.
Στην άσκηση συμμετείχαν το σύνολο των σταθμών ελέγχου (ΣΑΕ), κέντρων επιχειρήσεων, Α/Α συστημάτων και όπλων των τριών Κλάδων των ΕΔ της χώρας.Η άσκηση έρχεται δύο ημέρες μετά την άσκηση "Πυρπολητής" στην Κάρπαθο όπου δοκιμάστηκε το σύστημα ταχείας αντίδρασης των ΕΔ.
Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο defencenet.gr, το στελεχικό δυναμικό αντέδρασε γενικά ικανοποιητικά σε ότι αφορά την ταχύτητα εφαρμογής του συναγερμού.
Στην άσκηση μετρήθηκαν οι χρόνοι ενεργοποίησης των τεσσάρων ζωνών αεράμυνας (μεγάλη, μέση, μικρή και πολύ μικρή ακτίνα δράσης ). Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα Patriot PAC-3 και S-300PMU-1 της Αεροπορίας (όσο επιτρέπει η κατάσταση στην οποία βρίσκονται)).
Στη δεύτερη ζώνη ανήκουν  τα Improved Hawk του ΕΣ με την μέση ζώνη αεράμυνας, στην τρίτη κατηγορία τα Tor-M1, ΟSΑ ΑΚ (Στρατός), Crotale (Ναυτικό, Αεροπορία) και Τor-M1 και Skyguard (Αεροπορία). Ακόμη ελέχθηκαν οι χρόνοι των πολύ μιρκης εμβέλειας συστημάτων  αεράμυνας με τα εποχούμενα ASRAD του Στρατού  (VSHORAD).
defencenet.gr

Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)