25 Απριλίου 2014

Σαν Σήμερα.....


1571.—Οι οθωμανοί πολιορκητές της Αμμοχώστου, χρησιμοποιώντας χιλιάδες Αρμενίους εργάτες και χωρικούς του νησιού, αρχίζουν να κατασκευάζουν ένα τεράστιο δίχτυ χαρακωμάτων και από τα μέσα Μαΐου περιζώνουν από παντού την πόλη με οχυρώματα και την περισφίγγουν ολοένα και περισσότερο, παρόλο που κατά τα τέλη Ιανουαρίου 1571 η άφιξη του Marco Quirin με άνδρες και εφόδια γεμίσε με αγαλλίαση τους πολιορκημένους.



1821.—Ἐνοπλοι χωρικοί τής Αττικής, υπό τον εκ Χασιάς Μελέτην Βασιλείου καί με σύμπραξιν των Αθηναίων υπό τους Γεωργαντάν και Παναγήν Σκουζέν, πολιορκούν τους τούρκους των Αθηνών καί τους αναγκάζουν να κλεισθούν εις την Ακρόπολιν. Αμέσως μετά την έκρηξη της επαναστάσεως στην Πελοπόννησο, ο Μελέτης Βασιλείου με εντολή της Φιλικής Εταιρίας εξόπλισε 300 Χασιώτες και συνεργάστηκε με τους Μενιδιάτες υπό τον Αναγνώστη Κιουρκατιώτη οργανώνοντας επαναστατικό στρατόπεδο στο Μενίδι. Στις 14 Απριλίου κατέλαβε την Κηφισιά που ήταν οι εξοχικές κατοικίες των τούρκων, στις 18 Απριλίου πολέμησε στον Κάλαμο όπου εξόντωσε 200 τούρκους, και στις 25 Απριλίου 1821 όλοι μαζί οι επαναστάτες χωρικοί κατέλαβαν την Αθήνα κλείνοντας τους τούρκους στο κάστρο (Ακρόπολη).
.—Η άμυνα του Άργους με επικεφαλής τον Δημήτριο Τσώκρη, τον Παπαρσένη Κρέστα και τον Γιάννη Γιάννουζα -πρωτότοκο γιο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας από τον πρώτο της άνδρα-, καταρρέει. Ο γιος της Μπουμπουλίνας σκοτώνεται ηρωικά μαζί με τους συντρόφους του Υδραίους στην είσοδο της πόλης. Ο Κεχαγιάμπεης εισβάλει στο Άργος. Επί 6 ημερόνυχτα ανενόχλητος το ρημάζει. Σφάζει 700 Αργείους, βιάζει τις γυναίκες και παίρνει τα γυναικόπαιδα ως σκλάβους, λεηλατεί τα πάντα και πριν φύγει βάζει φωτιά σε καθετί ελληνικό μέσα στο Άργος.
1822.—Εις τον Ταράτσον Κρήτης, οι Έλληνες επαναστάτες δίνουν μάχη εναντίον των τούρκων, νικούν αυτούς και φονεύουν τον αρχηγόν των.
.—Γίνεται μάχη αμφίρροπος μεταξύ Ελλήνων υπό τον Μαυροκορδάτον και τούρκων, παρά το Πετροχώρι Πυλίας και στον Προφήτη Ηλία έξω του Μεσολογγίου.
1828.—Σύσκεψη των Σφακιανών αρχηγών στο Ασκύφου Κρήτης, με την συμμετοχή των Χατζημιχάλη, Χάλη και Τσουδερού.
1832.—(π. ημερ.) Συνθήκη τού Λονδίνου μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας καί Ρωσίας αφ’ ενός, και τού βασιλέως της Βαυαρίας αφ’ ετέρου, δι’ ης ωρίσθη ότι ο Όθων θα φέρη τον τίτλον τού «βασιλέως τής Ελλάδος» υπό την εγγύησιν των τριών ως άνω Δυνάμεων.
1875.—Μετά την διάλυση της κυβέρνησης τού Βούλγαρη, νέος πρωθυπουργός θα αναλάβει ο Χαρίλαος Τρικούπης.
1897.—Συνεχίζονται οι μάχες Ελλήνων και τούρκων στην Θεσσαλίαν.
1905.—Ο μακεδονομάχος καπετάν Μάλλιος (Δούκας Στέφανος), περιεκύκλωσε το χωρίον Ζαγορίτσανη (Βασιλειάς), όπου διεξήχθησαν μεγάλαι και σκληραί μάχαι με τούς κομιτατζήδας, οι όποιοι εκρύπτοντο εκεί, συνάμα δε και με τουρκικόν στρατόν, τον μετά την κατατρόπωσιν των κομιτατζήδων καταφθάσαντα, τον όποιον διεσκόρπισε και έτρεψεν εις άτακτον φυγήν.
1909.—Ιδρύεται εις τον Πειραιά η Ανώνυμως Εταιρεία Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων.
1914.—Οι Βορειοηπειρωτικές δυνάμεις της περιοχής Κολώνιας, ενισχυμένες από δύο μεγάλα σώματα Κρητών εθελοντών και ένα Αιτωλοακαρνάνων, μετά από τριήμερο συνεχή αγώνα, εκδιώκουν τις αλβανικές δυνάμεις από ολόκληρη την επαρχία. Οι αλβανοί αφήνουν πίσω πάνω από 500 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και τον αρχηγό τους Wani Bey Starjia. Την ίδια ημέρα, αφού η αλβανική Κυβέρνηση δέχθηκε όλους τους όρους των Βορειοηπειρωτών, ορίζεται πενθήμερη ανακωχή, προκειμένου να ξεκινήσουν στην Κέρκυρα διαπραγματεύσεις.
1915.—Α’ Παγκοσμίος Πόλεμος. Στρατεύματα από την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία, ως απόσπασμα των συμμαχικών δυνάμεων υπό την ηγεσία τής Βρετανίας, επιτέθηκαν στα παράλια της τουρκικής πόλης Καλλίπολης. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που διήρκεσαν οκτώ μήνες, σκοτώθηκαν περίπου 7.000 Αυστραλοί και 2.000 Νεοζηλανδοί. Μεταξύ των πεσόντων ήταν και ο Ελληνοαυστραλός Πίτερ Ράντος.
1917.—Οι «Σύμμαχοι» και ο Βενιζέλος, αποδοκιμάζουν τον Βασιλέα Κωνσταντίνο, επειδή δεν τηρεί τους «όρους» της κατοχής της χώρας μας από τους πρώτους…
1919.—Το Στρατηγείο Θεσσαλονίκης διατάσσει την I Μεραρχία να μεταφερθεί στην Μικρά Ασία προς απελευθέρωση της Σμύρνης και της περιοχής της.
1920.—Στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δρα με περιπόλους.
1921.—Η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας συνάπτει μικροεπιχειρήσεις εναντίον τούρκων κυρίως ατάκτων.
1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα δια πυροβολικού και περιπόλων.
1927.—Αρχίζουν οι συλλήψεις αξιωματικών που ενέχονται σε κίνημα ανατροπής της κυβερνήσεως.
1940.—Διαψεύδονται οι φήμες για κυβερνητική μεταβολή, εξαιτίας ασθένειας του Ιωάννη Μεταξά.
1941.—Οι γερμανοί αποχωρούν από την περιφέρεια Εχίνου αφήνοντάς την στον απόλυτο έλεγχο των βουλγάρων με τους οποίους είχαν εισβάλει ταυτοχρόνως στις 6/4/1941. Οι βούλγαροι θα αποχωρήσουν στις 25/9/1944 αφήνοντας πίσω τους την ανάμνηση απίστευτης βαρβαρότητος.
.—Αποβιβάζεται στην Κρήτη ο Βασιλεύς Γεώργιος και η πρώτη σημαντική δύναμη , που
αποτελείται από όγκο της 5ης Νεοζηλανδικής Ταξιαρχίας. Σύμφωνα με το σχέδιο Στούντετ και την απόφαση του Χίτλερ, εκδίδεται η υπ’ αριθμόν 28 διαταγή γενικών κατευθύνσεων (ντερεκτίβα) για την υπό συνθηματική ονομασία MERKUR ( ΕΡΜΗΣ) επιχείρηση για την κατάληψη της Κρήτης, με σκοπό της χρησιμοποίησή της ως αεροπορικής βάσης εναντίον της Αγγλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
.—Ο Ελληνικός Στόλος αποτελούμενος από το Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ», τα Αντιτορπιλλικά «ΟΛΓΑ», «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», «ΑΕΤΟΣ», «ΙΕΡΑΞ», «ΠΑΝΘΗΡ», «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», τα τορπιλλοβόλα «ΑΣΠΙΣ», «ΝΙΚΗ» και «ΣΦΕΝΔΟΝΗ», τα υποβρύχια «ΝΗΡΕΥΣ», «ΤΡΙΤΩΝ», «ΓΛΑΥΚΟΣ», «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και το πλωτό συνεργείο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», καταπλέουν στην Αλεξάνδρεια, προκειμένου να συνεχίσουν τον αγώνα μετά την κατάληψη της χώρας από τα Γερμανοϊταλικά στρατεύματα.
.—Τα τορπυλοβόλα «ΚΥΖΙΚΟΣ» και «ΠΕΡΓΑΜΟΣ» αυτοβυθίστηκαν στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών.
.—Η Γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε το χωριό Αγία Ευθυμία (Αγιαθυμιά) Φωκίδος.
.—Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Χαλκίδα και εισβάλλουν στην Αττική.
.—Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν τον ισθμό τής Κορίνθου.
.—Οι Γερμανοί μπαίνουν στην Θήβα.
.—Η Γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε τα Μέγαρα και την Κέα.
.—Την νύχτα της 24ης προς 25ης Απριλίου, οι βρετανικές δυνάμεις επιβιβάζονται σε πλοία από διάφορα λιμάνια της Αττικής και της Πελοποννήσου, απ’ όπου και αναχωρούν, ενόψει της προέλασης των Ναζί στην Ελλάδα.
1944.—Αντάρτες ανατινάσσουν γερμανική στρατιωτική αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα στρατιώτες να βρουν το θάνατο. Σε αντίποινα εκτελούνται 99 Έλληνες.
1949.—Αρχίζουν οι διαδικασίες αναστήλωσης της Στοάς του Αττάλου.
1952.—Συνέρχεται στη Λευκωσία η Εθνική Συνέλευση του κυπριακού λαού.
1956.—Λόγω αναφλέξεως στον αέρα του αεροσκάφους του F-84G, κατέπεσε με ασφαλισμένο το αλεξίπτωτο στη θέση Νειάματα, ανατολικά της Λάρισας, ο χειριστής του Φίλιππος Βαϊράμης με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.http://www.pasoipa.org.gr/
1975.—Πεθαίνει η λογοτέχνης, λαογράφος και ζωγράφος Αθηνά Ταρσούλη σε ηλικία 91 ετών.
1981.—Πεθαίνει ο ιατρός και ποιητής Τάκης Σινόπουλος.
1989.—Ο πρώην υπουργός Αντώνης Τρίτσης ανακοινώνει την ίδρυση νέου κόμματος.
1992.—Στην Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Βασιλείου, απονέμει χάρη στον Νίκο Σαμψών.
1994.—Πεθαίνει ο πολιτικός Γιώργος Γεννηματάς, ιδρυτικό στέλεχος του ΠαΣοΚ.
,
1996.—Η Ελλάδα αναγνωρίζει επίσημα την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, ως ανεξάρτητο κράτος.
,
,
,

Βασική πηγή: http://www.e-istoria.com