30 Απριλίου 2014

Σαν Σήμερα.....ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


313.—Ο αυτοκράτορας Λικίνιος νικά τον Μαξιμίνο Β’ στην μάχη του Tzirallum παρ’όλη την αριθμητική υπεροχή του δεύτερου, και ενοποιεί ολόκληρη την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπό την κυριαρχία του.Η Μάχη του Tzirallum ήταν ένας από τους εμφύλιους πολέμους της ρωμαϊκής τετραρχίας. Η θέση μάχης βρίσκεται στην σημερινή Ανατολική Θράκη, 18 με 36 ρωμαϊκά μίλια από την Ηράκλεια.
Ο Maximinus είχαν ήδη διασχίσει τον Βόσπορο το 313, και κατέλαβε μετά από πολιορκία οκτώ ημερών την πόλη της Ηράκλειας. Ο Λικίνιος, είχε στρατοπεδεύσει στην Αδριανούπολη και μετά από μια περίοδο άκαρπων διαπραγματεύσεων, οι συναυτοκράτορες συναντήθηκαν στο πεδίο μάχης στις 30 Απριλίου. Μετά τον θάνατο του Γαλέριου και την ήττα του Μαξιμίνου, την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ελέγχουν πλέον οι Λικίνιος [Ανατολική]και Κωνσταντίνος [Δυτική].
1725.—Κατά την ανακομιδή τών λειψάνων τής Αγίας Αργυρής ( η οποία είχε πεθάνει στις 5/4/1721 μετά από διετή εγκλεισμό της στις τουρκικές φυλακές) , όλοι έμειναν έκθαμβοι διότι το ακέραιο σώμα της σκόρπιζε γύρω μία ευχάριστη ευωδία. Ἐκτοτε ορίσθηκε την 30η Απριλίου να εορτάζεται επισήμως ως Αγία.
1799.—Η συμφωνία του ρώσου ναυάρχου Ουσάκωφ και του τούρκου Καδήρ μπέη προβλέπει ανεξαρτητοποίηση των Ιονίων νήσων που θα διοικούνται από εκλεγμένη 14μελή τοπική Γερουσία. Έτσι δημιουργήθηκε η Δημοκρατία των Επτανήσων, το πρώτο ελεύθερο Ελληνικό κράτος από την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453. Η συνθήκη θα υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη στις 21 Μαρτίου του 1800. Ο Ουσακώφ αγάπησε τους Έλληνες, ενώ εκείνοι έβλεπαν σε αυτόν έναν φίλο και απελευθερωτή.Ήταν πιστός υπηρέτης του τσάρου και της πατρίδας του και πάντα υπερασπιζόταν τα συμφέροντα της Ρωσίας, ταυτόχρονα όμως είχε μεγάλη καλοσύνη και ειλικρινή επιθυμία να προσφέρει στους Έλληνες, φίλους και συμμάχους των Ρώσων. Τα καλύτερα του χαρακτηριστικά ως πολεμιστή- χριστιανού, [για παράδειγμα η ελεημοσύνη του προς τους Γάλλους αιχμαλώτους ], πολλές φορές τέθηκαν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της κυβέρνησης και την κτηνώδη συμπεριφορά της συμμάχου τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας.
1821.—[π.ημ.] Με την άδεια του τσάρου σουλτανικά στρατεύματα εισέρχονται στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες για να καταστείλουν την Επανάσταση.
.—Το Συνέδριο των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων στο Λάϊμπαχ (σημερινή Λιουμπλιάνα) αποδοκιμάζει την Ελληνική Επανάσταση. Ο Αλέξανδρος Πούσκινμέσα από το ποιητικό και λογοτεχνικό του έργο, δίνει ζωντανή περιγραφή των επαναστατικών γεγονότων στις ηγεμονίες. Η περιγραφή των επαναστατικών εξελίξεων με τόση σαφήνεια μαρτυρεί τις στενές σχέσεις του ποιητή με τους έλληνες φιλικούς της Οδησσού και του Κισινιώφ.Τα φιλελληνικά αισθήματα του ποιητή ήταν τόσο μεγάλα, που θεωρούσε εχθρούς της Ρωσίας όλους τους εχθρούς των Ελλήνων.Υπολόγιζε ότι η Ρωσία θα έπαιρνε μέρος στον πόλεμο στο πλευρό της Ελλάδος, αλλά στο συνέδριο του Λάϊμπαχ, τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο του 1821, ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Α’, πείσθηκε να παραιτηθεί από αυτή την πρόθεση. Αποκήρυξε την Επανάσταση και απέλυσε τον Υψηλάντη. Στις 30 Απριλίου/ 12 Μαῒου [ν.ημ.] του 1821, η Ρωσία, η Αυστρία και η Πρωσσία, υπέγραψαν την διακήρυξη η οποία επιβεβαίωνε τις αντιδραστικές αρχές της Ιεράς Συμμαχίας.
.—Εις το Γαλάτσιον της Μολδοβλαχίας γίνεται μάχη μεταξύ των Ελλήνων υπό τον Αθανάσιο Καρπενησιώτην και τούρκων. Ο Αθανάσιος Καρπενησιώτης εστάλει στο Γαλάτσι από τον Υψηλάντη για να εμποδίσει την επικείμενη εισβολή των τούρκων. Με εξακόσιους άνδρες, κατέλαβε τρία οχυρά έξω από την πόλη και οργάνωσε την άμυνά του, έχοντας στην διάθεσή του κανόνια από τα εμπορικά πλοία βρίσκονταν στις όχθες τού ποταμού Προύθου. «Οι τούρκοι έχοντες αριθμητική υπεροχήν διασκορπίζουν τους Έλληνες».Ο Καρπενησιώτης με τους λίγους συντρόφους του κατάφερε να διαφύγει, ενώ η πόλις έγινε παρανάλωμα τού πυρός, με εξαίρεση το σπίτι τού Αυστριακού προξένου.
1822.—Η πρώτη μάχη στην Υπάτη έγινε στις 2 Απριλίου με τους Έλληνες να απελευθερώνουν την πόλη αλλά όχι το φρούριο πάνω στο οποίο ήταν οχυρωμένοι 1.500 τουρκαλβανοί. Στο τέλος Απριλίου έγινε η δεύτερη επίθεσις κατά την οποία κατορθώθηκε η εκδίωξις των τουρκαλβανών από το φρούριο. Όμως η επιτυχία ήταν προσωρινή διότι μετά την άφιξη ενισχύσεων από τους τούρκους της Λαμίας, οι Έλληνες αποχώρησαν.
1824.—Σφαγές αμάχων στην Κρήτη.
1825.—Ο Μιαούλης εξαπολύει οκτώ πυρπολικά, τα οποία, διολισθήσαντα μεταξύ τού ευρισκομένου εις την Μεθώνην τουρκοαιγυπτιακού στόλου, επυρπόλησαν 8 πλοία (μια φρεγάτα, δυο καταδρομικά, 4 φορτηγά) και ανετίναξαν μίαν πυριτιδαποθήκην εις την ξηράν.
.— [π.ημ.] Το παλαιόν Ναυαρίνο τής Πύλου παραδίδεται στον Ιμπραήμ. Το κάστρο αναγκάσθηκε από τις 29 Απριλίου να συνθηκολογήσει λόγω ελλείψεως νερού, τροφίμων και πολεμοφοδίων και προοπτικής ενισχύσεως.Κατόπιν διαπραγματεύσεων ο Μακρυγιάννης πέτυχε την αποχώρηση των πολεμιστών με τον οπλισμό τους και την επιβίβασή τους σε ξένα καράβια.Ο Ιμπραήμ παρασπονδώντας είχε κρατήσει ως ομήρους τον Γιατράκο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη.
.—Οι τούρκοι συνεχίζουν τον τριήμερον κανονιοβολισμόν του Μεσολογγίου.
1841.—Η νεοσύστατη Εθνική Τράπεζα εκδίδει το πρώτο της χαρτονόμισμα, ονομαστικής αξίας πεντακοσίων δραχμών.
1878.—Λήγει η επανάσταση των Μακεδόνων στην Πουλιάνα και στην Κοκκινομηλού.
1897.—Μάχη τού Γριμπόβου, διαρκέσασα μέχρι τής 2ας Μαΐου υπό συνεχή βροχήν. Αι Ελληνικαί δυνάμεις, έπειτα από σκληρούς αγώνας, κατώρθωσαν ν’ απωθήσουν τους τούρκους από την αμυντικήν των γραμμήν, ηναγκάσθησαν, όμως, να υποχωρήσουν κατόπιν, λόγω της γενικής εξελίξεως των επιχειρήσεων. Μεταξύ των Ελλήνων Μαχητών διέπρεψε ο Δημήτριος Μπαϊρακτάρης με ένα σύνταγμα Αστυφυλάκων.
1907.—Ο αγωνιστής Προκόπιος Κομπόκης φονεύεται στο χωριό του, στην Καλλιθέα Δράμας, σε συμπλοκή με τριακονταμελή συμμορία Κομιτατζήδων.
1909.—Αρχίζει η κυκλοφορία τού ηλεκτροκίνητου τροχιοδρόμου (τραμ) στις γραμμές τού Φαλήρου.
.—Εγκαίνια του υπερωκεανίου «Αθήναι», χωρητικότητος 2.000 επιβατών. Το «Αθήναι» κατασκευάστηκε στην Αγγλία.
1913.—Οι βούργαροι στήνουν ενέδρα εναντίων Ελλήνων αγγελιαφόρων κοντά στον Στρυμόνα.
1915.—Η κυβέρνηση Γούναρη τονίζει ότι εφόσον η ΑΝΤΑΝΤ δεν εγγυάται την ακεραιότητα τής Ελλάδος, αυτή παραμένει ουδέτερη.
1916.—Γερμανικά υποβρύχια έχουν διασπαρεί σε όλο το Αιγαίο.
.—Η Σερβική κυβέρνησις που έχει μετεγκατασταθεί στην Κέρκυρα, σκοπεύει την μετακίνησή της στην Θεσσαλονίκη μόλις ο στρατός της μεταβεί στην Μακεδονία.
1917.—Οι γερμανοβούλγαροι εις Σκρά τής Μακεδονίας συνεχίζουν την επίθεσίν των εναντίον τών συμμαχικών θέσεων και ιδίως τών Ελληνικών. Οι Ελληνικές δυνάμεις κρατούν σθεναρώς τις θέσεις των.
1919.—Η Ελλάς, εκτελώντας την απόφαση της Διασκέψεως της Ειρήνης στο Παρίσι [βλ. 28/4],ανέλαβε κατά τις αρχές Μαῒου την εκστρατεία στην Μικρά Ασία. Μοίρα του πολεμικού ναυτικού, αποτελούμενη από τέσσερα αντιτορπιλικά με οδηγό το ανιχνευτικό “Λέων”, και τρία ακόμη βρετανικά αντιτορπιλικά, μεταφέρουν την 1η μεραρχία για την απελευθέρωση της Σμύρνης. Το “Αβέρωφ” που είχε ήδη καταπλεύσει με άλλα συμμαχικά πλοία προς υποστήριξη της αποβάσεως του Ελληνικού Στρατού, παρακολουθεί τα δρώμενα από το λιμάνι της Σμύρνης.
1920.—Ο ελληνικός στρατός στη Μ.Ασία δρα δια περιπόλων.
1921.—Κατά την διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου, ο Κεμάλ Ατατούρκ επισκέπτεται το μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ, προκειμένου να ενισχύσει το ηθικό του τουρκικού στρατού.
.—Σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ.Ασίας γίνεται περιορισμένη δράσις πυροβολικού και περιπόλων.
1922.—Η Ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.
1923.—Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του πρώτου προσφυγικού συνοικισμού στην Αθήνα, στο τέρμα Παγκρατίου.
1925.—Ο Ολυμπιακός, ενάμισι μήνα μετά την ίδρυσή του, δίνει τον πρώτο του αγώνα στο Ποδηλατοδρόμιο, μετέπειτα Στάδιο Καραϊσκάκη, κερδίζοντας την ομάδα του γαλλικού πλοίου “Jeanne d’Arc” με σκορ 5-0.
1926.—Η εκπαίδευση στην Ελλάδα γίνεται υποχρεωτική δια νόμου για παιδιά ηλικίας 6 ως 14 ετών.
1927.—Η κυβέρνησις για να καλύψει έλλειμμα στον προϋπολογισμό τής χώρας, προβαίνει σε περικοπές μισθών υπαλλήλων και αξιωματικών.
1930.—Το Ελληνικό κράτος κάνει αποδεκτή την δωρεά των κληρονόμων του Εμμανουήλ Μπενάκη για την ίδρυση του εν λόγω μουσείου στη γωνία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και της οδού Κουμπάρη. Στις 22 Απριλίου του 1931, έγινε η τελετή των εγκαινίων.
1933.—Αρχίζουν οι Ελληνοτουρκικές συνομιλίες για την ρύθμιση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.
1941.—Αρχίζουν οι επιχειρήσεις των γερμανών κατά τής Κρήτης. Οι γερμανοί διέθεσαν 315 βομβαρδιστικά αεροπλάνα, 60 δικινητήρια καταδιωκτικά, 240 στούκας, 270 μονοκινητήρια καταδιωκτικά καί υπέρ τά 104 μεταγωγικά αεροπλάνα.
.—Οι γερμανοί προελαύνουν προς Καλαμάτα.
1942.—Η υπηρεσία επισιτισμού ανακοινώνει ότι η διανομή ψωμιού θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Κάθε κάτοχος δελτίου δικαιούται 80 δράμια ψωμιού τη φορά.
1943.—Το καταληφθέν από τους γερμανούς αντιτορπιλικό Βασιλεύς Γεώργιος Α’, μετά από συμμαχική αεροπορική επιδρομή υπέστη σοβαρές βλάβες και προσάραξε κοντά στο ακρωτήρι Μπον της Τυνησίας. Μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τους συμμάχους, η επισκευή του πλοίου κρίθηκε ασύμφορη και το πλοίο εγκαταλείφθηκε.
1947.—Στην Θεσσαλονίκη, μια αιφνιδιαστική επίθεση από ομάδα στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης ΟΠΛΑ με πιστόλια και χειροβομβίδες, έβαλε κατά του λεωφορείου της Πολεμικής Αεροπορίας στη στάση Μισραχή (σημερινή Φλέμιγκ) στη λεωφόρο Β. Όλγας. Σκοτώνονται 3 υποσμηναγοί, 1 σμηνίτης και ο οδηγός του λεωφορείου. [οι: Νικ. Γαλιλαίος, Πέτρος Κρητικός, Αλέξ. Γεωργιόπουλος και Νικ. Δευτεραίος].Τραυματίζονται 8. Την καθοδήγηση της οργάνωσης (ΟΠΛΑ) είχαν δύο στελέχη του ΚΚΕ ο Τάκης Παπαγεωργίου και ο Αλβανός Ακίνδυνος που οργάνωσε την “επιχείρηση”. Την πρώτη χειροβομβίδα είχε ρίξει ο Ιορδάνης Σαπουντζόγλου και την δεύτερη ο Κοσμάς Εξιτζίδης.
1949.—Με αναγκαστικό νόμο δημιουργούνται δύο νέοι νομοί: της Κορινθίας και της Πιερίας.
1954.—Καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει το χωριό Σοφάδες στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άτομα και να τραυματιστούν 117.
1958.—Η Εθνική Τράπεζα, ήτις είχε συγχωνευθή μετά της Τραπέζης Αθηνών (18-2-1953), αναλαμβάνει τον παλαιόν τίτλον της.
1982.—Αναγνωρίζεται επίσημα με νόμο η Εθνική Αντίσταση…
1990.—Άκαρπη αποβαίνει η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι υποψήφιοι είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΝΔ), ο Γιάννης Αλευράς (ΠΑΣΟΚ) και ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος (Συνασπισμός).
1993.—Το Διαδίκτυο , (Internet) είναι πλέον γεγονός. H πρώτη ιστοσελίδα της ιστορίας του ίντερνετ ονομαζόταν Tim Berners-Lee info.cern.ch.
1994.—Η αλβανική Κυβέρνηση απαγορεύει την περιφορά του Επιταφίου στους ορθόδοξους ναούς της αλβανίας.
1995.—Η έκθεση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κατηγορώντας εν μέρει την ελληνική Κυβέρνηση.
1996.—Το πάγωμα της καταβολής της δεύτερης δόσης της οικονομικής ενίσχυσης προς την Ολυμπιακή Αεροπορία αποφασίζει η ΕΕ, επειδή δεν τηρήθηκαν όροι του προγράμματος εξυγίανσής της.
1997.—Σε ηλικία 86 ετών πεθαίνει ο Γεώργιος Πλυτάς, που είχε διατελέσει βουλευτής ΕΡΕ και ΝΔ, καθώς και πρώην δήμαρχος Αθηναίων.
1999.—Ημέρα μνήμης η σημερινή για τους αδικοχαμένους πυροσβέστες, που έπεσαν στο καθήκον στον περιφερειακό δρόμο των Καμένων Βούρλων. Παραμονή Πρωτομαγιάς, οι άνδρες της τροχαίας σταματούν, στον περιφερειακό τότε δρόμο των Καμένων Βούρλων, για έλεγχο ένα βυτιοφόρο που μεταφέρει προπάνιο.Λίγα λεπτά μετά ένα μικρό φορτηγάκι τύπου βαν πέφτει στο πίσω μέρος του βυτιοφόρου και παίρνει φωτιά. Από την Π.Υ. Λαμίας φεύγει αμέσως το πρώτο όχημα και μετά από 20 λεπτά περίπου φτάνουν στο τόπο του συμβάντος οι 3 αδικοχαμένοι πυροσβέστες. Ο αρχιπυροσβέστης Στάθης Ριζόπουλος, ο πυρονόμος Σωτήρης Σταμέλος και ο πυροσβέστης Νίκος Νικολάου. Πριν προλάβουν να πιάσουν τις μάνικες γίνεται το μοιραίο. Μια τρομακτική έκρηξη συγκλονίζει την περιοχή και σκορπά τον θάνατο. Νεκροί είναι οι 3 πυροσβέστες, ο 39χρονος οδηγός του βυτιοφόρου Ανδρέας Παπακωνσταντίνου και ο οδηγός του βαν Κωνσταντίνος Μανανάς. Από την ισχυρή έκρηξη τραυματίστηκαν 14 ακόμη άτομα και ευτυχώς από τις φωνές και τα παρακάλια του οδηγού που φώναζε ότι θα εκραγεί το προπάνιο οι αστυνομικοί απομάκρυναν τον κόσμο, αλλιώς θα θρηνούσαμε δεκάδες θύματα.
2002.—Πεθαίνει «πλήρης ημερών» η ηθοποιός Νίτσα Τσαγανέα.Επαιξε σε πολλά θεατρικά έργα και ταινίες που άφησαν εποχή· αξέχαστος είναι ο ρόλος της δίπλα στον Λογοθετίδη στην ταινία «Ένας ήρωας με παντούφλες». Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1924 και έπαιξε δίπλα σε μεγάλους πρωταγωνιστές του.Στα τελευταία χρόνια της ζωής της βοηθήθηκε οικονομικώς από τον Δημήτρη Χόρν.
2007.—Η τρομοκρατική οργάνωσις «Επαναστατικός Αγώνας», εξαπολύει επίθεση με 30 σφαίρες από όπλο MPS και χειροβομβίδα Μ-75, στο Β΄ Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Ιωνίας στην πόλη των Αθηνών.
,
,
,
Βασική πηγή: http://www.e-istoria.com



Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)


,