28 Απριλίου 2014

Σαν Σήμερα....ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


357.—Ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β’, γυιός το Μεγάλου Κωνσταντίνου, επισκέπτεται για πρώτη και μοναδική φορά την Ρώμη, για να γιορτάσει τα 20 χρόνια της βασιλείας του.
1299.—Λήγει η εξέγερση της Κρητικής αριστοκρατίας κατά των Βενετών «Επανάσταση Αλέξη Καλλιέργη», 1282-1299, με την παραχώρηση προνομίων.

1819.— [ν.ημ.] Κατόπιν του ξεπουλήματος της Πάργας από τους άγγλους στον Αλή πασά, περίπου τέσσερεις χιλιάδες Πάργιοι, «εγκαταλείπουν την πόλιν, παραλαβόντες μόνον τα ιερά οστά τών προγόνων των.Η ήττα των Γάλλων άλλαξε για άλλη μία φορά το κατοχικό καθεστώς των Επτανήσων που έγιναν αγγλικό προτεκτοράτο, πλήν της Κερκύρας που παρέμεινε υπό γαλλική κατοχή. Ο Αλή Πασάς υποσχέθηκε να βοηθήσει τους Άγγλους κατά των Γάλλων, εάν του παραχωρούσαν την Λευκάδα και την Πάργα. Ο Άγγλος φιλότουρκος Αρμοστής Θωμάς Μέϊτλαντ, ή Σουλτάν Θωμάς, διαπραγματεύτηκε την πώληση της Πάργας στον Αλή πασά, έναντι του ποσού των 150.000 λιρών. Υιοθέτησε μάλιστα τις κατηγορίες του Αλή κατά των Παργινών και Σουλιωτών χαρακτηρίζοντάς τους ενώπιον του Αγγλικού κοινοβουλίου ως επικίνδυνους για την οθωμανική αυτοκρατορία. Η συμφωνία πωλήσεως..υπογράφηκε στις 17/5/1817, και παρ’όλες τις υποσχέσεις του Αλή ότι θα σεβόταν τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων, οι Παργινοί επέλεξαν με πόνο ψυχής να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά εδάφη στις 15 Απριλίου 1819. Η αισχρή πράξη ξεπουλήματος των Άγγλων κατηγορήθηκε σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και έδωσε αφορμή σε Ευρωπαίους καλλιτέχνες να απεικονίσουν την φυγή των προσφύγων.[βλ.& 15/4]
1821.—Ο Σαχτούρης και ο Πινότσης συλλαμβάνουν παρά τας ακτάς τής Μικράς Ασίας δύο τουρκικά πλοία με προσκυνητάς και τούρκους αξιωματούχους μεταβαίνοντας εις Μέκκαν. Το πλοίο επίσης ήτο πλήρες δώρων προς τον σουλτάνον τής Αιγύπτου (αξίας 6 εκατομ. γροσίων). Η Υδραίικη ναυτική μοίρα, μαζί με την Ψαριανή και την Σπετσιώτικη, είχαν εκπλεύσει για την απελευθέρωση της Χίου και της Σάμου.
.—Ο Κολοκοτρώνης ανακηρύσσεται Αρχιστράτηγος της Καρύταινας Πελοποννήσου, για να αναλάβει τον συντονισμό των πολεμικών ενεργειών κατά της Τριπόλεως.
1822.—Οι Κρήτες επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των τούρκων και εκδιώκουν αυτούς από τας επαρχίας Αυλοποτάμου και Αμαρίου.
.—Ο υπό τον Ανδρέαν Μιαούλη ελληνικός στόλος αδυνατεί να σταματήσει τις σφαγές στην Χίο.
1825.—Οι τούρκοι κανονιοβολούν τους Έλληνες υπερασπιστάς του Μεσολογγίου.
.—Νίκη των Ελλήνων του Μιαούλη επί των αιγυπτίων σε ναυμαχία έξω από την Μεθώνη.
1886.—[π.ημ.] Αποκλείονται τα Ελληνικά παράλια από τους στόλους Αγγλίας και Ρωσίας. Αιτία του αποκλεισμού ήταν η άρνησις της Ελληνικής Κυβερνήσεως να διατάξει αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες. Ενώ η βουλγαρία είχε ήδη καταλάβει την Ανατολική Ρωμυλία, και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Θ.Δεληγιάννης, μέχρι πρότινως ήταν υπέρ της αποφυγής οποιασδήποτε πολεμικής συγκρούσεως και διακήρυττε ότι μέσω της διπλωματίας θα έβγαινε περισσότερο κερδισμένη η Ελλάδα, ξαφνικά, ἀλλαξε πολιτική, έκανε επιστράτευση, απειλούσε με εισβολή στο τουρκικό έδαφος και αξιούσε την εξ ολοκλήρου εφαρμογή της συνθήκης του Βερολίνου.Τότε παρενέβησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις που υποστήριζαν την Αγγλία και τις αξιώσεις της, και αποφασίστηκε, [ο τρίτος] ναυτικός αποκλεισμός της Ελλάδας.
1897.—Συνεχίζεται ο πόλεμος Ελλήνων και τούρκων στην Θεσσαλία.
.—Η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχεται την ανάκληση του Ελληνικού Στρατού από την Κρήτη και την αυτονομία της νήσου υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.
1903.—Στα πλαίσια της εξέγερσης του Ίλιντεν, βούλγαρος πράκτορας τοποθετεί βόμβα σε γαλλικό πλοίο το οποίο βυθίστηκε. Συνελήφθη την επομένη ημέρα στα Σκόπια ( Uskub )…Το ίδιο βράδυ, στις 09:00, άλλη βόμβα ρίπτεται μπροστά στην μηχανή τρένου που έρχονταν από Κωνσταντινούπολη.
1906.—Ο καπετάν Πραντούνας Χρηστός (Καπετάν Καψάλης) του Μακεδονικού Αγώνα, χάνει την ζωή του σε βουργαρική ενέδρα στη λίμνη των Γιαννιτσών, όπου είχε μεταβεί με δύναμη δέκα οκτώ ανδρών προς παραλαβή ενισχύσεων. Εις τας περιοχάς Γευγελής και Δοϊράνης, μετά την διάλυσιν τού σώματος Κακουλίδου τον Οκτώβριο τού 1905, εξηκολούθησε να παραμένη μικρά δύναμις εκ δώδεκα ανδρών, η οποία και ετέθη κατά την διάρκειαν τού 1906, υπό τας διαταγάς τού Γεωργίου Καραϊσκάκη εκ Μπογδάντσης (επί Γ/Β εδάφους). Άλλο μικρόν σώμα συνεκροτήθη κατά το 1906 υπό τον οπλαρχηγόν Μιχαήλ Σιωνίδην εκ Ματσικόβου (Εύζωνοι), εις πολλά δε χωρία τής περιοχής, ως και εντός τής Γευγελής και τής Δοϊράνης εξηκολούθησαν να υφίστανται ισχυραί πολιτοφυλακαί. Εις αντικατάστασιν τού συλληφθέντος Υποπλοιάρχου Κακουλίδου, ωρίσθη την άνοιξιν τού 1906 ως αρχηγός τής περιφερείας αυτής ο Ανθυπολοχαγός τού Πεζικού Πραντούνας Χρήστος (καπετάν Καψάλης). Ατυχώς όμως ο Πραντούνας εφονεύθη.
1908.—Κατόπιν εντολής της κυβερνήσεως Γ.Θεοτόκη, γίνεται με το εύδρομον «Μιαούλης» και σε ατμόσφαιρα πένθους, η μεταφορά των οστών του Εθνικού ευεργέτου Γεωργίου Αβέρωφ από την Αλεξάνδρεια στην Αθήνα. Μολονότι ο Εθνικός ευεργέτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μέτσοβο, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Αίγυπτο, στην οποία και μετέβει σε ηλικία 22 ετών εγκαταλείποντας την ως τότε ενασχόλησή του με την κτηνοτροφία.Εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο έμπορο της Αιγύπτου, αλλά μη λησμονώντας ποτέ την πατρίδα του ξεκίνησε το τιτάνιο έργο των αγαθοεργιών του, το οποίο συνεχίσθηκε και μετά τον θάνατό του.
1912.—Η νήσος Αστυπάλαια του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων καταλαμβάνεται χωρίς καμμία αντίσταση από τους Ιταλούς, στα πλαίσια κινήσεως αντιπερισπασμού από το ιταλοτουρκικό μέτωπο της Λιβύης. Στο τέλος Μαρτίου του 1912, ο Βασιλιάς της Ιταλίας Vitorio Emmanuelle III, ξεκίνησε τις επιχειρήσεις καταλήψεως των Δωδεκανήσων προσπαθώντας να εξαναγκάσει την τουρκία σε συνθηκολόγηση στην Λιβύη, όπου η Ιταλικές δυνάμεις πλήρωναν βαρύ τίμημα σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό.
1920.—Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία καταδιώκει άτακτα και τακτικά τουρκικά στοιχεία.
1921.—Αι ελληνικαί δυνάμεις, αι κατέχουσαι τον τομέα Εσκή Σεχήρ – Πολατλή, αποκρούουν σφοδράν τουρκικήν επίθεσιν και προξενούν τεραστίας απωλείας εις τον εχθρόν.
1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα δια πυροβολικού και περιπόλων.
1929.—Οι Δωδεκανήσιοι διαμαρτύρονται για το θέμα τού αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Δωδεκανήσου.
1941.—Εις τας Καλάμας συνάπτονται σκληραί οδομαχίαι μεταξύ των εισελθόντων Γερμανών και τών υποχωρούντων Άγγλων, υποστηριζομένων υπό τού πληθυσμού.
.—Σύσκεψις στα Χανιά , υπό την προεδρία του Έλληνα πρωθυπουργού Εμμανουήλ Τσουδερού, για την Στρατιωτική κατάσταση της νήσου. Σε αυτήν πήραν μέρος Έλληνες και Βρετανοί αξιωματικοί.
.—Ο Νομάρχης Κερκύρας Αβέρωφ, εξαγγέλει την τελευταία ελεύθερη ανακοίνωση, πριν οι ιταλοί καταλάβουν την Κέρκυρα.  Το απόγευμα της αυτής ημέρας υψώθηκε η τρίχρωμη σημαία της φασιστικής Ιταλίας στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, και, από εκείνη την ημέρα οι Ιταλοί πίστεψαν ότι θα γίνονταν πραγματικότητα τα όνειρα που έτρεφαν για την ιταλική προσάρτηση των Επτανήσων, ήδη από την εποχή της Ενετοκρατίας. Μπορεί η Κέρκυρα να παραδόθηκε στους Ιταλούς, όμως το ένδοξο 10ο Πεζικὸ Σύνταγμα, δεν παραδόθηκε ποτέ. Ο διοικητής του, συνταγματάρχης Πολύζος, δεν υπέγραψε ποτέ το κείμενο παραδόσεως της Κερκύρας στους Ιταλούς.
.—Οι Γερμανοί συνεχίζουν την προέλασή τους και καταλαμβάνουν το Ναύπλιον.
.—Η γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε την Πάτρα από όπου τμήματα του αγγλικού στρατού επιχειρούν αποχώρηση.
.—Το Καταδιωκτικό λαθρεμπορίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Α3, βυθίζεται μετά από αεροπορική επιδρομή κοντά στις ακτές του Ρίου.
1947.—Ύψωση της Ελληνικής Σημαίας στο Αρματαγωγό Αξιός ΙΙ στην Σκωτία.
1949.— Το αεροσκάφος τύπου Harvard στο οποίο επέβαινε ως χειριστής ο Βασιλαράς Βλάσιος με παρατηρητή τον ίκαρο Κοντολέφα Αντώνιο, προσέκρουσε στην ακτή, ανατράπηκε και βυθίστηκε στην θάλασσα. Η κατάληξη ήταν τραγική κατάληξη και για τους δύο αεροπόρους μας. http://www.pasoipa.org.gr/
1959.—Νέο 5ετές πρόγραμμα με προτεραιότητα στην γεωργία και την βιομηχανία εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.
1961.—Σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας εξαπολύει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, απειλώντας με διχοτόμηση.
1963.—Το Δ΄ Πανσπουδαστικό Συνέδριο αποφασίζει την δημιουργία φοιτητικής ενώσεως με την επωνυμία ΕΦΕΕ. Πρώτος πρόεδρός της εκλέγεται ο Γ.Τζανετάκος.
1971.—Ο Αντώνης Αντωνιάδης σημειώνει δυο γκολ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών εναντίον του Ερυθρού Αστέρα στη Λεωφόρο και ο ΠΑΟ προκρίνεται στον τελικό του Γουέμπλεϊ. Με 10 γκολ θα χριστεί πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, ενώ ο ΠΑΟ νικώντας με 3-0 θα καταφέρει να ανατρέψει το βαρύ 4-1 του πρώτου αγώνα.
1974.—Η Εθνική Ελλάδος παίρνει λευκή ισοπαλία από τη Βραζιλία στο Μαρακανά.
1977.— Σκοτώθηκε στα Βάγια Βοιωτίας, εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή, λόγω πτώσεως και συντριβής του αεροσκάφους του, ο πιλότος μας Κωνσταντίνος Κίζας.
1983.—Η αμερικανική Γερουσία αποφασίζει την διατήρηση της αναλογίας επτά προς δέκα στη βοήθεια προς Ελλάδα και τουρκία.
1990.—Αρχίζει το ξήλωμα της αμερικανικής βάσεως στη Νέα Μάκρη.
1997.—Στο Παραλίμνι τής Κύπρου, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος– ως εκπρόσωπος τής ελληνικής (;) κυβερνήσεως –, (…) βαπτίζει την κόρη του Κυπρίου αγωνιστού και θύματος τής αγριότητος των Γκρίζων Λύκων, Τάσου Ισαάκ.
1998.—Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος – μετά το θάνατο του Σεραφείμ στις 10 Απριλίου- εκλέγει στη χηρεύουσα θέση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Χριστόδουλο.
.

.
Βασική πηγή: http://www.e-istoria.com


Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)

.