28 Μαρτίου 2014

Σαν Σήμερα....ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 28 ΜΑΡΤΙΟΥ


364.— Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Ιοβιανού, στον θρόνο ανέρχονται οι αδελφοί Βαλεντινιανός Α’ (364-375) και Ουάλης (364-378), οι οποίοι μοιράστηκαν τη διοίκηση της αυτοκρατορίας. Ο Βαλεντινιανός οπαδός του Συμβόλου της Νίκαιας,έγινε αυτοκράτορας  του Δυτικού Ρωμαϊκού Κράτους.

.—Ο Ουάλης [Αρειανός ως προς το δόγμα], ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους. Παρέμεινε στο θρόνο μέχρι τις 9 Αυγούστου του 378, οπότε φονεύθηκε κατά τη διάρκεια της μάχης της Αδριανουπόλεως εναντίον των Γότθων.
519.—Υπογράφεται στον καθεδρικό της Κωνσταντινούπολης ο τύπος του Πάπα Ορμίσδα, με σκοπό την επανένωση μεταξύ Δύσης και Ανατολής, μετά τοΑκακιανό Σχίσμα του 484, το οποίο δημιουργήθηκε επί αυτοκράτορος Ζήνωνος και ήταν το πρώτο σχίσμα των Εκκλησιών. Ο Ζήνων, σε μια προσπάθεια να μετριάσει την αντίθεση των μονοφυσιτών με τους ορθοδόξους, εξέδωσε με παρότρυνση του πατριάρχη Ακακίου το 481 το Ενωτικό, καταδικάζοντας τον Νεστόριο, αναγνωρίζοντας μόνο τις τρεις πρώτες οικουμενικές συνόδους και αφήνοντας άθικτο το ζήτημα των δύο φύσεων του Χριστού. Ο Πάπας, Φήλιξ Γ’ (483-492) με δύο συνόδους στη Ρώμη, καθαίρεσε και αφόρισε τον Ακάκιο, προκαλώντας το λεγόμενο Ακακιανό Σχίσμα· ο Ακάκιος αρνήθηκε να δεχθεί την παπική παρέμβαση, και περιφρόνησε ως αντικανονικές τις παπικές αποφάσεις.
.
1821.—Δύναμις τετρακοσίων Μανιατών υπό τους Τζανέτον Γρηγοράκην, Δημήτριον Τζιγκουράκον και Πιερράκον Γρηγοράκην, πολιορκεί την Μονεμβασίαν. Εις τούτους, προσετέθη και έτερον σώμα, υπό τον Κυριακούλην Μαυρομιχάλην. Σπετσιώτικα πλοία απέκλεισαν ταυτοχρόνως το οχυρόν από θαλάσσης.
.—Γίνεται η πρώτη συνεδρίασις της Γερουσίας στην Καλαμάτα.
.—Ο καπετάνιος Λιδωρικίου και Μαλανδρίνου, Δήμος Σκαλτσάς [Σκαλτσοδήμος], κηρύσσει την επανάστασιν. Ο Σκαλτσοδήμος, με τον Αναγνώστη Λιδωρίκη και τα παλληκάρια του, πήγαν στο κτήμα του Λιδωρίκη, όπου υπήρχε το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής· εκεί ο Παπαγιώργης Πολίτης απ’ τη Σεργούλα, ξημερώνοντας η 29 Μαρτίου νύχτα έκανε λειτουργία, κοινώνησε τα παλληκάρια και ευλόγησε τη σημαία και τα όπλα.Τα παλληκάρια ορκίστηκαν στη σημαία του σταυρού «Ελευθερία η Θάνατο»
.—Ο Αντώνιος Οικονόμου κηρύσσει την επανάστασιν εις την νήσον Ύδραν. Την νύκταν της 28ης, ο λαός της Ύδρας κυρίευσε τα ναυλοχούντα πλοία.
1822.—Ο οπλαρχηγός της Ευβοίας Αγγελής Γωσγίνας, ή Γοβγίνας, δίνει μάχη στην θέση Βρυσάκια με τους τούρκους και κατ’ αυτήν φονεύεται. Στην ίδια μάχη φονεύθηκε ο αδελφός του Αναγνώστης Γοβιός, και ο υπαρχηγός του, Κώτσος Δημητρίου. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της «Υπερτάτης Αρχής» των Αρεοπαγιτών που ακολουθούν οι περισσότεροι ιστοριογράφοι, οι Έλληνες αγωνιστές, έπεσαν θύματα νυχτερινής ενέδρας των τούρκων, λίγο έξω από το Ελληνικό στρατόπεδο στα Βρυσάκια, στη θέση Δυο Βουνά των Ψαχνών. Ευβοίας.
.—Δύναμη από επτακόσιους Κρήτες επαναστάτες, επιτίθεται στην περιοχή Ρεθύμνου εναντίον πενταπλασίων τούρκων, τους οποίους κατανικά και καταδιώκει.
1824.—Ο Χουσεΐν αφήνει τα Σφακιά της Κρήτης, αφού πρώτα σκότωσε τριακόσια γυναικόπαιδα και πενήντα μαχητές.
1833.—Μετά από συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων για την οριοθέτηση των συνόρων της Ελλάδος, η πόλη της Λαμίας παραδίδεται από τους τούρκους εις την Ελλάδα.
1878.—Στην Κύπρο, την θέση του Λόρδου Ντέρμπι παίρνει o Μαρκήσιος του Σώλσμπερι πoυ έμεινε στην ιστορία περισσότερο ως Λόρδος Σώλσμπερι.
(Εικόνα: Παλαιολάρνακα στα 1878)



1896.—Ο Ιωάννης Μητρόπουλος αναδεικνύεται νικητής στο αγώνισμα των κρίκων, στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδος.
1910.—Εγκαίνια της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην πρωτεύουσα Αθήνα. Το διάταγμα ιδρύσεώς της, δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου του 1909. Μεταξύ 2001 και 2013, η χρηματοδότησή της περιορίστηκε σε σημείο που υπάρχει η περίπτωση να κλείσει. Η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, και πριν την επίσημη ίδρυσή της, είχε δραστηριοποιηθεί σε αρχαιολογικές έρευνες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, όπως στην Κρήτη[Φαιστός και η Γόρτυνα].Στα Δωδεκάνησα δε, μετά την κατοχή τους από τους Ιταλούς το 1912, η δραστηριότητα ήταν ιδιαιτέρως έντονη.
1919.—Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Σμύρνη: νέες δολοφονίες Ελλήνων,συλλήψεις προκρίτων, επικράτηση Νεότουρκων.

(Φωτογραφία: Η Σμύρνη λίγους μήνες πριν την καταστροφή. Από αφιέρωμα της εποχής από το περιοδικό National Geographic)



1920.—Ο ελληνικός στρατός στη Μ.Ασία εκκαθαρίζει το έδαφος από ληστάς και τούρκους. Στο μέτωπο της Μ.Ασίας γίνονται μάχες περιπόλων.
(Φωτογραφία: Η είσοδος του βασιλέως Αλεξάνδρου στην Ανδριανούπολη το έτος 1920)


1921.—Εις το μέτωπον της Μ.Ασίας συνάπτονται σφοδρότατες μάχες μεταξύ Ελλήνων και τούρκων.
1922.—Σε ολόκληρον το μέτωπο γίνονται επιχειρίσεις εναντίον τούρκων ατάκτων.
1925.—Στα πλαίσια της εκδιώξεως Ιεραρχών από την Κωνσταντινούπολη, φθάνει στην Αθήνα ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Ιωακείμ, θεωρηθείς από τους τούρκους ως ανταλλάξιμος.
(Πίνακας του Carlo Bossoli στα 1843 - Άποψη του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας ως τζαμί)



1926.—Ο κρατούμενος από τις Σερβικές αρχές Ν.Πλαστήρας, δραπετεύει με αμαξοστοιχία. Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Έρευνας της Μικρασιατικής καταστροφής αποδίδει ευθύνες σ’ αυτόν και τον Γονατά.
.—Το καθεστώς Παγκάλου, αποφασίζει την αναστολή της κυκλοφορίας της εφημερίδος “Βήμα”.
1930.—Οι πόλεις Κωνσταντινούπολη και Άνγκορα μετονομάζονται σε Ιστανμπούλ και Άνκαρα (Άγκυρα) από τους τούρκους εθνικιστές.
1932.— Ο Βενιζέλος, σε συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων στις 25 και 28 Μαρτίου, πρότεινε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης και την υποστήριξη των αιτημάτων της Ελλάδας στην Κ.Τ.Ε. στα μέσα του Απριλίου. Μ’ αυτές τις προτάσεις ήθελε ν’ αποσπάσει από πάνω του τη διαφαινόμενη αποτυχία της κυβέρνησής του, μεταθέτοντας την ευθύνη της χρεοκοπίας σε συλλογικό επίπεδο.
1940.—Μπαίνει ο θεμέλιος λίθος για τις μόνιμες εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Η 14η ΔΕΘ του 1939, ήταν η τελευταία που έγινε στο Πεδίο του Άρεως. Την περίοδο της Κατοχής οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν τα περίπτερα σαν αποθήκες, ενώ πριν αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη ανατίναξαν τα κτίρια της ΔΕΘ. Η Έκθεση έμεινε κλειστή για 10 χρόνια. Η 16η ΔΕΘ, η πρώτη μεταπολεμική, εγκαινιάστηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1951.
1941.—Στο αλβανικό μέτωπο ο αγών μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Ιταλών περιορίζεται σε δράσι πυροβολικού και περιπόλων.
1945.— Η εφημερίδα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, επανακυκλοφόρησε ύστερα από περίοδο παύσης κατά τη γερμανική κατοχή. Στην πρώτη σελίδα της, δημοσιεύθηκε ένας χάρτης ο οποίος απεικόνιζε παραστατικά τις προς βορράν εθνικές διεκδικήσεις της Ελλάδος. Με βάση τον χάρτη, η Ελλάδα διεκδικούσε σημαντικά εδάφη από τη βουλγαρία, τη Βόρειο Ηπειρο, αλλά το ενδιαφέρον ήταν πως διακδικούμενα εδάφη ήταν και περιοχές της γιουγκοσλαυικής Μακεδονίας, και πιο συγκεκριμένα η περιοχή νοτίως της Ρέσνας και του Περλεπέ, περιοχή στην οποία εντασσόταν η περιφέρεια του Μοναστηρίου και της Στρώμνιτσας.
1955.—Καταστρεπτικοί σεισμοί εις Ήλείαν, με αποτέλεσμα να σταματήση η ανάβλυση των νερών των λουτρών της Υρμίνης στο Κουνουπέλι.
1957.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Λένας Χρ. Στυλιανός, ετών 25 εκ Χανδριών, επληγώθη εις συμπλοκήν παρά το Πελέντρι και απεβίωσε εις το Αγγλικόν νοσοκομείον Ακρωτηρίου, όπου μετεφέρθη.
.—H απόφαση για την απελευθέρωση του Μακαρίου (αλλά και των ηγετών της Κερύνειας) λαμβάνεται τελικά στις 28 Μαρτίου 1957.Αμέσως μετά, η βρετανική κυβέρνηση προτείνει στον Γρίβα την οριστική αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, με την παροχή γενικής αμνηστίας για τα μέλη της ΕΟΚΑ. Ο Γρίβας ενημερώνοντας την ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι «θα ήτο δυνατή η οριστική κατάπαυσις του αγώνος, υπό τον όρον ότι οι διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να διεξαχθούν βάσει της αρχής της αυτοδιαθέσεως». Με την αποφυλάκιση του Μακαρίου και την άφιξή του στην Αθήνα, εγκαινιάζεται μια νέα φάση του Κυπριακού.
1964.—Συνεχίζεται το κύμα απελάσεων εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης από την τουρκία, εκμεταλλευόμενη το κλίμα έντασης που επικρατεί στην Κύπρο. Πάνω από 10.000 Έλληνες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Πόλη, χαρακτηρισμένοι ως «επικίνδυνοι». Με μυστικά διατάγματα, τα σπίτια και οι περιουσίες των υπό διωγμό Ελλήνων, δημεύοντο από το τουρκικό δημόσιο, ενώ για ξεκάθαρα λόγους σκοπιμότητος, χαρακτηρίστηκαν ως περιουσίες, που οι νόμιμοι κάτοχοι, τις εγκατέλειψαν… με αποτέλεσμα τα σπίτια αυτά να περιέλθουν στο τουρκικό δημόσιο.
1972.—Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει τα αξιώματα του Αντιβασιλέα, Πρωθυπουργού, Προέδρου της Βουλής, Υπουργού Αμύνης και Εξωτερικών.
1974.— Κατά την εκτέλεση ασκήσεως ναυτιλίας χαμηλού ύψους, το αεροσκάφος του πιλότου μας Κωνσταντίνου Δασοπάτη, προσέκρουσε λόγω περιορισμένης ορατότητας, σε ορεινή περιοχή στα Βασιλικά Ιστιαίας στην Εύβοια, και καταστράφηκε παρασύροντας στον θάνατο τον άτυχο αεροπόρο.
1984.—Άραβας δολοφονεί στο Κολωνάκι τον Β’ μορφωτικό ακόλουθο της βρετανικής πρεσβείας Κένεθ Χουάϊτι και την υπάλληλο της πρεσβείας Άρτεμη Οικονομίδη.
1993.—Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών, σχεδόν λησμονημένη σε γηροκομείο των Αθηνών, η ηθοποιός, χρονογράφος και μεταφράστρια θεατρικών έργων Ελένη Χαλκούση. Γεννήθηκε στο Μακρυχώρι Προποντίδος το 1901 αν και καταγωγής εκ Χίου. Απόφοιτη του Ζαππείου Παρθεναγωγείου το 1922 ακολούθησε μαθήματα αισθητικής και λογοτεχνίας στη Σχολή Ανατολικών Γλωσσών της Σορβόνης, στο Παρίσι, καθώς και στο Κονσερβατουάρ (Ωδείο) και μαθήματα θεάτρου στη δραματική σχολή του ηθοποιού Σαρλ Λε Μπαρζύ.Μάλιστα σε δική της διήγηση, η άδεια για να σπουδάσει στο Παρίσι εδώθη από τον πατέρα της, κατόπιν παρεμβάσεως του Χρυσοστόμου Σμύρνης. «Κι έτσι στον ηρωικό ιεράρχη Χρυσόστομο χρωστάω το ταξίδι μου και τις σπουδές μου στο Παρίσι.» Από το 1945 προσελήφθη στο Εθνικό θέατρο όπου και διέπρεψε μέχρι το τέλος της καριέρας της, συμμετέχοντας σε πάμπολλες θεατρικές παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία. Επιτυχία όμως είχε και στον κινηματογράφο με τη συμμετοχή της από το 1942 μέχρι το 1969, και αργότερα στην τηλεόραση, όπου η τελευταία καλλιτεχνική της παρουσία ήταν στη τηλεοπτική σειρά “Οι έμποροι των Εθνών” το 1973.

1994.—Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου συναντάται με τον κοινοτικό επίτροπο Βαν Ντερ Μπρουκ, ο οποίος ζητά τη μονομερή άρση των ελληνικών μέτρων κατά των Σκοπίων.
.
.
.
.
.
.
Βασική πηγή: http://www.e-istoria.com
.