25 Μαρτίου 2014

25η Μαρτίου στην Κατοχή και στο Νεοχώρι [φώτο και από τα δυο χωριά]

25η Μαρτίου


25η Μαρτίου σήμερα και όλη η Ελλάδα γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αλλά και την Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821, που ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,  με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους.


Image and video hosting by TinyPic



Στο χωριό μας όπως και σε όλη την χώρα αλλά το γαλανόλευκο της σημαίας μας δέσποζε στα σπίτια και στα εμπορικά.
·            Η ημέρα της γιορτής ξεκίνησε με την καθιερωμένη λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Κατοχής, από τον ιερέα του χωριού, τον πρεσβύτερο - πάτερ Αναστάσιο και η εκκλησία ήταν ασφυκτικά γεμάτη από τους κατοίκους.
·            Μετά στην άνω πλατεία έγινε κατάθεση στεφάνων στην στήλη των ηρώων του χωριού μας, μαθητές είπαν ποιήματα.
·            Τέλος σχεδόν όλοι είχαν πάρει θέσεις στις άκρες του κεντρικού δρόμου  του χωριού μας, όπου και παρακολούθησαν και χειροκρότησαν, την παρέλαση των μαθητών: Δημοτικών σχολείων – Γυμνασίου και του ΕΠΑ.Λ. Κατοχής.
Το Παρών έδωσαν ο αντιδήμαρχος κύριος Παντελής Καρατσόλης, ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Ρόμπολας και οι δημοτικοί – κοινοτικοί σύμβουλοι.

Οι φόβοι των καιρικών συνθηκών ανακούφισαν τον κόσμο αφού η πρόγνωση διέψευσε την υπηρεσία της ΕΜΥ (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία).







 


   




























































   Στο διπλανό μας Νεοχώρι η παρέλαση έγινε κι εκεί με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες. Αφού έγινε η λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ακολούθησε στην πρώτη πλατεία, (από Κατοχή προς Νεοχώρι), η κατάθεση στεφάνων, ακολούθησε ο λόγος αναφοράς στην 25 Μαρτίου από την συγχωριανή μας, φιλόλογο κυρία Χρύσα Φορτσερά και ποιήματα από τα παιδιά.
Μετά ο κόσμος κι εκεί πήρε θέση για να καταχειροκροτήσει την παρέλαση των μαθητών: Δημοτικού - Γυμνασίου - Γενικού Λυκείου.













Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά στον Βαγγέλη και στην Ευαγγελία και του χρόνου με υγεία!


Να ευχαριστήσουμε το μέλος του katochi News Σπύρο Ρόμπολα για το φωτογραφικό υλικό που μας παραχωρεί