20 Φεβρουαρίου 2014

Τσικνοπέμπτη στην Κατοχή!

Οι τρεις εβδομάδες των Αποκριών ονομάζονται κατά χρονική σειρά ΠροφωνήΚρεατινή και της Τυροφάγου.
Στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, ενόψει της επερχόμενης νηστείας της Σαρακοστής. Για την ορθόδοξηπαράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.


Image and video hosting by TinyPic


    «την Τσικνοπέμπτη, σφάζονται σε πολλά μέρη τα χοιρινά, κυρίως στη νότια Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά. Το Σάββατο όμως της ίδιας εβδομάδας, καθώς και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των πεθαμένων. Στα Ψυχοσάββατα αυτά φαίνεται ότι συνεχίζεται αρχαία συνήθεια, αν λάβουμε υπόψη ότι στα Ανθεστήρια, που τελούνταν στην αρχαία Αθήνα την ίδια περίπου εποχή που σήμερα είναι οι Αποκριές, η τρίτη ημέρα, οι Χύτροι, ήταν ημέρα των ψυχών, με προσφορές πανσπερμίας στους νεκρούς και σπονδές από νερό πάνω στους τάφους».    
(Αν προσέξουμε τα έθιμα που έρχονται μετά Χριστού συμβαδίζουν με κείνα της αρχαίας Ελλάδας.)

Και στο χωριό μας κάθε γειτονιά και σε κάθε μαγαζί το τσικνίσανε, κρατήσανε το έθιμο και παντού παραδοσιακή μουσική.

Χαρακτηριστικό είναι  ότι το έθιμο το συνεχίζουν και οι νέοι και μάλιστα το ΕΠΑ.Λ. πρωτοπορεί, μαθητές και καθηγητές το διασκεδάζουν:




και του χρόνου με υγεία!


katochi News