28 Ιανουαρίου 2014

Οι καλλιτέχνες του δρόμου

Εδώ και κάποια χρόνια έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας η τέχνη του δρόμου, γκραφίτι και stencil art ζωγραφικής. Είναι τα χρώματα, τα σχέδια, τα βλέπουμε πιο πολύ σε δημόσια κτήρια στους τοίχους,σχολεία,  γήπεδα, πλατείες,  και έχουν τα πιο πολλά ωραία θέματα.

Image and video hosting by TinyPic  
Το γκράφιτι όταν το πρωτοαντικρίσαμε στις τοπικές κοινωνίες της επαρχίας το περισσότερο, η αντίδραση όλων δεν ήταν και η πιο θετική, οι περισσότεροι έλεγαν κοίτα οι αλήτες. Φυσικά και κάποια θέματα γκράφιτι ήταν και προκλητικά, άρα έχουν και βάση κάποιες αντιδράσεις.

Σήμερα έχει ονομαστεί η Τέχνη του Δρόμου και οι καλλιτέχνες έχουν πολλαπλασιαστεί με τους περισσότερους να παραμένουν οι ρομαντικοί της εποχής:
" Δεν το κάνουμε για τα λεφτά, τα υλικά τον καφέ μας και τη διάθεση για να δημιουργήσουμε", λένε κάποιοι, κάποιοι άλλοι το ΄χουν επάγγελμα, αλλα και πάλι δε μπορείς να τους κακολογήσεις. Δεν λέμε πάντα ότι η τέχνη έχει αξία;
Εξάλλου η δουλειά τους έχει  κόπο και σκοπό.
Τα θέματα που παρουσιάζουν είναι ανάλογα με το χώρο που γίνονται: στα γήπεδα αθλητικο, στα σχολεια παιδια να τρεχουν να παιζουν, στις πλατειες skateboard ή και χορευτικές φιγούρες.

Είναι καλύτερο τελικά να μπει το χρώμα στη ζωή μας παρά τα μηνύματα στους

τοίχους.

Τα μηνύματα ας περάσουν στα κινητα, στο facebook, twitter και στις αποφάσεις 

μας για το μέλλον μας.

Σ΄όλη τη χώρα πλέον γίνονται αφιερώματα και παρουσιάσεις. Οι δημοτικές αρχές,

σύλλογοι και άλλοι φορείς, συνεργάζονται με τους καλλιτέχνες και δημιουργούν.

Μια καλή ιδέα και για εμάς εδώ στην Κατοχή. Η επάνω πλατεία είναι σαν σε βομβαρδισμένο

τοπίο, χρειάζεται καλοπισμό. Είναι μια καλή λύση και μια ευχάριστη αίσθηση αυτή η αλλαγή.

Ο χώρος του γηπέδου μας, θα μπορούσε το τοίχος που καλύπτει το χώρο του γηπέδου να

δώσει άλλη αίσθηση και με μηνύματα υπέρ του αθλητισμού και υγείας.



Ας πάρουμε ιδέες και ας ρίξουμε μια ματιά στο παρακάτω θέμα ενός φεστιβάλ:

Athens Street Art Festival 2014...Ο Δρόμος, ο Τοίχος, η Τέχνη

Τριάντα ευρωπαίοι και 30 έλληνες καλλιτέχνες «του δρόμου» πρόκειται να μεταμορφώσουν την Αθήνα ζωντανεύοντας χώρους της με τις δημιουργίες τους. Στο πλαίσιο του Athens Street Art Festival 2014, δημόσια κτίρια του αστικού ιστού δήμων της Αττικής, βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες αλλά και άλλοι δημόσιοι χώροι θα αποκτήσουν ιδιαίτερη εικόνα σε μια προσπάθεια που θα αποφέρει περισσότερα από 300 έργα γκραφίτι και stencil art ζωγραφικής, εγκαταστάσεις και new media, στην Αθήνα.

Οι δράσεις σε δημόσιους χώρους θα γίνουν σε συνδυασμό με τις ανταλλαγές απόψεων των καλλιτεχνών με το κοινό, θεωρητικές συζητήσεις για το νόημα της τέχνης σε εποχές κρίσης (και τα θέματα που ανακύπτουν από αυτό), stencil workshop για παιδιά με την καθοδήγηση των καλλιτεχνών, έκθεση φωτογραφίας δρόμου και τέλος έκθεση έργων των συμμετεχόντων καλλιτεχνών από 1/7 ως 30/7.

Οι πρώτες δράσεις του Athens Street Art Festival αρχίζουν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στο εμπορικό πάρκο Smart Park στα Σπάτα. Το σχέδιο «Le Mur Athens» («Ο Τοίχος») είναι ένα διαδραστικό γεγονός στη διάρκεια του οποίου καλλιτέχνες με την παρουσία και τη συμμετοχή του κοινού ζωγραφίζουν σε σταθερό bill board διαστάσεων 2.000 Χ 4.000 μ. και θα συνοδεύεται από μουσική και διάφορα street happenings. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και θα ολοκληρωθούν στις 31 Ιουνίου.

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου τον πρώτο λόγο στο Athens Street Festival θα έχει ο έλληνας καλλιτέχνης του street art Lune 82, ο οποίος θα ζωγραφίσει και θα μεταμορφώσει τον δικό του τοίχο. Ο Lune 82 άρχισε να ασχολείται συστηματικά με το γκραφίτι το 1996 και τα έργα του είναι εμπνευσμένα από τον περιβάλλοντα χώρο και τη φύση. Εχει επηρεαστεί από τη γαλλική, τη γερμανική και την αυστριακή τέχνη του street art, τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και το graphic design. Τον απασχολεί η διάδοση της αίσθησης της ελευθερίας και της επανάστασης (έννοιες συνυφασμένες με το γκραφίτι) και είναι  πάντα έτοιμος για την επόμενη πρόκληση χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές για να εκφράσει τις ιδέες του.

Στο πλαίσιο του πολυδιάστατου αυτού φεστιβάλ, που εφέτος διοργανώνεται για δεύτερη φορά, κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Crisis? What Crisis?» («Κρίση; Ποια Κρίση;»), θα ανακοινωθούν ποικίλες ακόμη δράσεις που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες σε συνεργασία με δήμους και δημόσιους φορείς.

Οι 30 ευρωπαίοι street artists που σε συνεργασία με τους 30 έλληνες street artists θα εκτελέσουν περισσότερα από 300 έργα γκραφίτι θα αρχίσουν να έρχονται στη χώρα μας τμηματικά από την 1η Μαρτίου. Η πρώτη ομάδα ξένων θα απαρτίζεται από Ελβετούς.

Βασικοί στόχοιτου φεστιβάλ είναι τρεις:
α) Η προβολή μιας «άλλης Ελλάδας», μακριά από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μιας Ελλάδας που μπορεί να πρωτοπορεί κινώντας τα νήματα της τέχνης και να διοργανώνει σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς καμία κρατική οικονομική συνδρομή αλλά με τη συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, και κυρίως χάρη στο μεράκι, στη διάθεση και στην προσπάθεια των εμπλεκομένων φορέων.  

β) 
Η ανάδειξη της διαφοράς ανάμεσα στους καλλιτέχνες street artists οι οποίοι ασκούν κοινωνική κριτική σε τοίχους και κτίρια με έργα τους που είναι επώνυμα και στα οποία είναι άμεσα αναγνωρίσιμη η προσωπική γραφή τους. «Αυτή η τέχνη έρχεται σε αντιπαράθεση με την αναρχία των ανώνυμων διαμαρτυριών με γκραφίτι, τα οποία τις περισσότερες φορές ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους με εγγραφές διαθέσεων προσωπικών επιθυμιών με αμφίβολη ως ανύπαρκτη καλλιτεχνική αξία» αναφέρουν οι διοργανωτές.

γ) 
Το φεστιβάλ θέλει να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες σήμερα ανταποκρίνονται στα μηνύματα και στα σύμβολα του αστικού περιβάλλοντος και να προβάλει την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την κριτική στην εμπορευματοποίηση της τέχνης που έχουν ως κοινό τόπο όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν.

Το φεστιβάλ Athens Street Art διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και για δεύτερη χρονιά η συγκέντρωση και κοινή δράση στον ίδιο τόπο, συγχρόνως και με την ενεργή συμμετοχή κοινού τόσων πολλών street artists, αποτελεί Βραβείο Γκίνες.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 24 Ιανουαρίου 2014