31 Ιανουαρίου 2014

Στις εκβολές του Ποταμού Αχελώου (Δέλτα) ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος

Στις εκβολές του Ποταμού Αχελώου (Δέλτα) βρέθηκε χθες (Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009) ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Εκβολών Αχελώου κ. Δημήτρη Δαμιανό και άλλους αλιείς.



Image and video hosting by TinyPic

Εκεί, στο τόπο εργασίας των ψαράδων και των εγκαταστάσεών τους, ο Νομάρχης και ο
εντεταλμένος σύμβουλος αρμόδιος για θέματα αλιείας κ. Γ. Ψαράκης εξέτασαν σειρά θεμάτων.
Ένα από αυτά είναι η ανάγκη διευκόλυνσης ελλιμενισμού των αλιευτικών σκαφών και αυτό γιατί η κοίτη εκβολής του Αχελώου Ποταμού έχει προσχωθεί από φερτά υλικά με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η είσοδος και η έξοδος σημαντικού αριθμού επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών τα οποία έχουν ως μόνο ασφαλές αγκυροβόλιο στην περιοχή το παρακείμενο τμήμα της κοίτης.
Όπως ανέφερε ο κ. Σώκος έγκαιρα είχε επιληφθεί και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση τόσο του συγκεκριμένου θέματος όσο και άλλων ζητημάτων που απασχολούν τους παράκτιους αλιείς.
Να σημειωθεί ότι για το θέμα ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας στις 6 Απριλίου 2009 είχε στείλει επιστολή στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Σπύρο Σπυρίδωνα με την οποία εξηγούσε το πρόβλημα και ζητούσε τη λήψη άμεσων μέτρων.
Χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Σώκος έλεγε:
«Το πρόβλημα έχει δραματικά επιδεινωθεί μετά τις έκτακτες καιρικές συνθήκες του χειμώνα (ισχυρότατοι νότιοι άνεμοι, μεγάλες βροχοπτώσεις και απότομη μεταφορά φερτών) με αποτέλεσμα άλλα σκάφη να έχουν εγκλωβιστεί και άλλα να ελλιμενίζονται σε μεγάλη απόσταση με οδυνηρές συνέπειες για τους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής. Οι ιδιαίτερες αυτές συνθήκες έχουν ματαιώσει το σύνολο των παρεμβάσεων αποκατάστασης που έχει κάνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με ίδια μέσα.
Μετά από τα παραπάνω παρακαλούμε για τα ακόλουθα:
Έκτακτη επιχορήγηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας για την διάνοιξη της κοίτης προκειμένου να αποκατασταθεί η δυνατότητα κυκλοφορίας των αλιευτικών σκαφών και να αποφευχθούν προβλήματα πλημμυρών στην περιοχή την καλοκαιρινή περίοδο κατά τις μέρες πλήρους λειτουργίας των υδροηλεκτρικών εργοστασίων των φραγμάτων του ποταμού οπότε και θα υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος για την γύρω περιοχή. Επισημαίνουμε ότι όταν θα εκδηλωθεί το πρόβλημα δεν θα υπάρχει δυνατότητα τεχνικών παρεμβάσεων.
Επείγουσα χρηματοδότηση της μελέτης κατασκευής ασφαλών θέσεων πρόσδεσης των αλιευτικών σκαφών στην περιοχή προκειμένου να γίνει δυνατή η άμεση υλοποίηση του έργου. Τόσο ο διάπλους του Ποταμού Αχελώου όσο και οι κατασκευές πρόσδεσης αλιευτικών σκαφών είναι δραστηριότητες που προβλέπονται από την υφιστάμενη ΚΥΑ για το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού Εκβολών Αχελώου Ευήνου και Εχινάδων Νήσων.
Επισημαίνουμε το άκρως επείγον των ανωτέρω θεμάτων».
Τέλος, ο κ. Σώκος κατά την χθεσινή του επίσκεψη στις εκβολές του Αχελώου δεν παρέλειψε να επισκεφθεί τις χερσαίες εγκαταστάσεις μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργεί στην περιοχή.

(πηγή: