26 Ιανουαρίου 2014

7 ερωτήσεις για τον κύριο Γ. Τέγα, υποψήφιο Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου

1.       Κύριε Γιάννη Τέγα  λίγες πληροφορίες για το βιογραφικό σας
2.       Έχετε ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά ξανά σε διοικητικό επίπεδο; Που και τα αποτελέσματα από τον προγραμματισμό σας

3.       Ο Δήμος Μεσολογγίου είναι ένας τεράστιος δήμος και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο Καλλικράτης δε βοηθού και τα αποτελέσματα αυτού μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι ως τώρα, ποια η θέση σας σε αυτό αν γνωρίζετε και τι μπορεί να φέρει σε λύση των προβλημάτων που δημιουργούνται στα υπόλοιπα  τμήματα του δήμου;

4.       Με την κρίση σε όλο τον κόσμο και στην χωρά μας περισσότερο μπορείτε να βοηθήσετε στην καλύτερη διαβίωση; Να προτείνετε σε νέους τρόπους που να αισιοδοξούν σε ένα καλύτερο αύριο με εργασία;
5.       Η Κατοχή είναι μια κωμόπολη περίπου 4,100 κάτοικων, έχει το ποτάμι, την παραλια Διονι όπου εκεί υπάρχει κοντά στις εκβολές του Αχελώου και η φυσική πίστα x-treme θαλασσίων sport kite, surf, καταδύσεις και αλλά, τον αρχαίο λόφο Οινιάδων, τον επί τουρκοκρατίας πύργο της κυρά-Βασιλικής Ιωαννίνων στην τελευταία της κατοικία, το παλιό δημαρχείο (κινδυνεύει με πτώση) και αλλά ιστορικά μνημεία που σε άλλες εποχές και σήμερα ακόμη ο τόπος θεωρείται ευλογημένος και εκμεταλλεύσιμος, μπορεί  λοιπόν να μπει σε πρόγραμμα διατήρησης αυτών, αξιοποίησης των και να καθιερωθεί στον τουριστικό χάρτη της χώρας;
6.       Τι μπορείτε να υποσχεθείτε στους συνδημότες μας αλλά και στους Κατοχιανους για το χωριό μας που εκτός των όσων είπαμε πιο πάνω και εσωτερικά στους χώρους μας χρειάζεται συντήρηση, δρόμοι, πλατείες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, υπηρεσίες στον τόπο μας, αστυνόμευση.
7.       Πολλοί συνδυασμοί ακούγονται ότι θα μπουν στον πολίτικο αγώνα τον ερχόμενο Μάιο, ο συναγωνισμός θα είναι μεγάλος και ο κόσμος σίγουρα κουμπωμένος, έχετε τα επιχειρήματα να γίνετε πειστικός και να τους κάνετε να σας εμπιστευτούν;

Καλή δύναμη να σας ευχηθούμε και καλή επιτυχία στον σκοπό σας και ελπίζουμε σε ότι καλύτερο για τον τόπο μας.

Σας ευχαριστούμε

Katochi News





Ερώτηση  Πρώτη 

Γεννήθηκα στο Μεσολόγγι το 1960. Ο πατέρας μου κατάγονταν από την Πεντάλοφο Οινιάδων και η μητέρα μου από το Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού. 
Μαθήτευσα στο «Ξενοκράτειο» Δημοτικό σχολείο στο Μεσολόγγι και τελείωσα το Γυμνάσιο και το Λύκειο στη Πάτρα.
Σπούδασα στο Τ.Ε.Ι. Πατρών και αποφοίτησα το 1982, ως Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.
Εργάζομαι στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας κατέχοντας τη θέση  Προϊσταμένου στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας.
Εκλέχτηκα Νομαρχιακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας για την χρονική περίοδο 1995 -1998.
Εκλέχτηκα Δημοτικός Σύμβουλος Μεσολογγίου για την χρονική περίοδο 2003-2006.
Στις Δημοτικές εκλογές του 2006 ήμουν υποψήφιος Δήμαρχος Μεσολογγίου με το συνδυασμό «Σύγχρονη Πόλη» και εκλέχτηκα Δημοτικός Σύμβουλος για την χρονική περίοδο 2007 - 2010.
Είμαι παντρεμένος με την Μαρία Βερελή και έχω ένα γιό.

Ερώτηση Δεύτερη

Τις δύο χρονικές περιόδους που υπηρέτησα το Δημοτικό Συμβούλιο ως εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης, δεν συμμετείχα σε κανένα όργανο Διοίκησης – Διαχείρισης του Δήμου Μεσολογγίου αλλά και ούτε συμμετείχα σε κάποιο άλλο όργανο ή φορέα του Δήμου Μεσολογγίου.
Έχω συμβάλει με γόνιμες προτάσεις και παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και με δημοσιοποιημένες απόψεις στον τοπικό τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό) για την αναγέννηση του Δήμου Μεσολογγίου  (για παράδειγμα η πεζοδρόμηση της κεντρικής πλατείας Μεσολογγίου), κριτικάροντας ταυτόχρονα τον τρόπο διαχείρισης του Δήμου που τον οδήγησε στην οικονομική του κατάρρευση. 
Πιστεύω ότι, ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος διοίκησης του Δήμου, από την μεταπολίτευση και μετά, αν και ξεκίνησε διεκδικητικός, συμμετοχικός, δημοκρατικός, με στόχευση την ανάδειξη της πόλης και την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, οδήγησε στη στασιμότητα και στην υπερχρέωση σε τράπεζες και προμηθευτές, καθώς τα ίδια πάντα πρόσωπα αλλάζοντας Δημοτικούς Συνδυασμούς συμμετείχαν στα όργανα διοίκησης του Δήμου.
Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις  μετατράπηκαν σε χώρους ανομίας και οικονομικής παραβατικότητας, ενώ οι υπερχρεωμένες ανταποδοτικές Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΔΕΥΑ) παρέχουν πανάκριβες υπηρεσίες προς τους δημότες.                                                                                                                             Ο τρόπος διαχείρισης του δημόσιου χρήματος είναι στα «όρια» της νομιμότητας, με παράτυπες αναθέσεις για έργα και μελέτες και με υπερτιμολογημένα ή εικονικά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, προς μεγάλο οικονομικό όφελος των «ημετέρων αιρετών» για την ικανοποίηση των προσωπικών τους αναγκών αλλά και για την προσωπική τους προβολή.     



Ερώτηση Τρίτη

Η επιτυχία από την εφαρμογή οπουδήποτε νέου θεσμού καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα, την ανιδιοτέλεια και τη συνεργατικότητα των ατόμων που θα κληθούν να τον υπηρετήσουν. Η σημερινή κατάσταση στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Μεσολογγίου (από το Ευηνοχώρι έως τη Πεντάλοφο) είναι τραγική. Δυστυχώς, η εγκλωβισμένη στην ανευθυνότητα, την κακοδιαχείριση και τη μιζέρια, διοίκηση του Δήμου, υλοποιώντας το «μεγαλεπήβολο» αναπτυξιακό της πρόγραμμα που έταξε και διαφήμισε με φιέστες, παρακολουθεί απλά την παρακμή που η ίδια δημιούργησε. Αγανακτισμένοι οι πολίτες βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, που αντανακλά σε ολόκληρη τη λειτουργική δομή του Δήμου, τα έντονα σημάδια της εγκατάλειψης.


Ερώτηση Τέταρτη, Πέμπτη και Έκτη

Η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να στοχεύει στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας όπως: κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (οδοποιία, μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, παρκινγκ κ.λ.π.), πράσινο φωτισμός, ανάδειξη ιστορικών μνημείων (θέατρο Οινιαδών, Μουσείο «Κατράκη» κ.α.), έργα ύδρευσης – αποχέτευσης (Κατοχή, Λεσίνι, Πεντάλοφος κ.λ.π.) και δημιουργία τοπικής οικονομίας (ανάδειξη γεωκτηνοτροφικών προϊόντων) στα Δημοτικά διαμερίσματα. Επιπλέον θα πρέπει να αναδειχτεί η φυσιογνωμία του Δήμου και να δημιουργηθούν νέοι πόλοι επενδυτικής έλξης (Τουρισμός – Πολιτισμός – Παροχή υπηρεσιών, ανάδειξη της λιμνοθάλασσας, προβολή της Ιστορίας, κ.α), εντάσσοντας ταυτόχρονα το Μεσολόγγι στο γενικότερο χωροταξικό σχεδιασμό της Χώρας,  της Περιφέρειας (Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Δυτικός οδικός άξονας, Πλατυγιάλι).   
Η νέα Δημοτική αρχή πρέπει να επικεντρώσει τις δυνάμεις της, στον εκμηδενισμό των «αποστάσεων» (χιλιομετρική – διοικητική – επενδυτική) που «χωρίζουν» το Μεσολόγγι με τα Δημοτικά διαμερίσματα του.
Η υλοποίηση των παραπάνω μπορεί να είναι πραγματοποιήσιμη αν υπάρξει ορθή διαχείριση των υφιστάμενων πόρων του διευρυμένου Δήμου, καθώς και με την ένταξη και χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα.   

Για την αντιμετώπιση  της καθημερινότητας θα ανασυστήσουμε το διοικητικό μηχανισμό των Δήμων Οινιαδών και Αιτωλικού. Θα κατανείμουμε τους οικονομικούς πόρους, τον μηχανικό εξοπλισμό και τους υπάλληλους που τους αναλογούν. Θα τοποθετήσουμε ως επικεφαλείς, τοπικούς «Δημάρχους», ώστε η διάγνωση και η αντιμετώπιση των προβλημάτων να πραγματοποιείται άμεσα και με επιτυχία. 

Ερώτηση Έβδομη

Καλώ όλους τους ενεργούς πολίτες να συνδιαμορφώσουμε μία ρεαλιστική πρόταση για τη δημιουργία των πρώην Δήμων Αιτωλικού, Μεσολογγίου και Οινιαδών σε μια «Σύγχρονη Πόλη».
Οι Δημότες που έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να είναι σταθερά προσηλωμένοι στην παραγωγή έργου και την ορθή διαχείριση των κοινωνικών αγαθών, με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Στις επόμενες Δημοτικές εκλογές θα ηγηθώ της προσπάθειας ισάξιων, ικανών και παραγωγικών συνδημοτών, από όλες της κοινωνικές τάξεις και από όλο το πολιτικό φάσμα, με στόχο την αναγέννηση του Δήμου. 
Καλούμε όλους τους Δημοτικούς συνδυασμούς (κομματικούς και ανεξάρτητους) με πρωτοβουλία της ηλεκτρονικής σας εφημερίδας, σε μία ανοικτή δημόσια συζήτηση στην Κατοχή αλλά και σε κάθε Δημοτικό διαμέρισμα, ώστε οι Δημότες να διαμορφώσουν την ορθότερη άποψη για τον τρόπο σκέψης και την ικανότητα της νέας Δημοτικής αρχής.