14 Ιανουαρίου 2014

7 Ερωτήσεις στον Π. Παπαδόπουλο υποψήφιο Δήμαρχο Ι. Π. Μεσολογγίου

1.       Κύριε  Π. Παπαδόπουλε λίγες πληροφορίες για το βιογραφικό σας
2.       Έχετε ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά ξανά σε διοικητικό επίπεδο; Που και τα αποτελέσματα από τον προγραμματισμό σας
3.       Ο Δήμος Μεσολογγίου είναι ένας τεράστιος δήμος και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο Καλλικράτης δε βοηθού και τα αποτελέσματα αυτού μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι ως τώρα, ποια η θέση σας σε αυτό αν γνωρίζετε και τι μπορεί να φέρει σε λύση των προβλημάτων που δημιουργούνται στα υπόλοιπα  τμήματα του δήμου;

4.       Με την κρίση σε όλο τον κόσμο και στην χωρά μας περισσότερο μπορείτε να βοηθήσετε στην καλύτερη διαβίωση; Να προτείνετε σε νέους τρόπους που να αισιοδοξούν σε ένα καλύτερο αύριο με εργασία;
5.       Η Κατοχή είναι μια κωμόπολη περίπου 4,100 κάτοικων, έχει το ποτάμι, την παράλια Διονι όπου εκεί υπάρχει κοντά στις εκβολές του Αχελώου και η φυσική πίστα x-treme θαλασσίων sport kite, surf, καταδύσεις και αλλά, τον αρχαίο λόφο Οινιάδων, τον επί τουρκοκρατίας πύργο της κυρά-Βασιλικής Ιωαννίνων στην τελευταία της κατοικία, το παλιό δημαρχείο (κινδυνεύει με πτώση) και αλλά ιστορικά μνημεία που σε άλλες εποχές και σήμερα ακόμη ο τόπος θεωρείται ευλογημένος και εκμεταλλεύσιμος, μπορεί  λοιπόν να μπει σε πρόγραμμα διατήρησης αυτών, αξιοποίησης των και να καθιερωθεί στον τουριστικό χάρτη της χώρας;
6.       Τι μπορείτε να υποσχεθείτε στους συνδημότες μας αλλά και στους Κατοχιανους για το χωριό μας που εκτός των όσων είπαμε πιο πάνω και εσωτερικά στους χώρους μας χρειάζεται συντήρηση, δρόμοι, πλατείες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, υπηρεσίες στον τόπο μας, αστυνόμευση.
7.       Πολλοί συνδυασμοί ακούγονται ότι θα μπουν στον πολίτικο αγώνα τον ερχόμενο Μάιο, ο συναγωνισμός θα είναι μεγάλος και ο κόσμος σίγουρα κουμπωμένος, έχετε τα επιχειρήματα να γίνετε πειστικός και να τους κάνετε να σας εμπιστευτούν;

Καλή δύναμη να σας ευχηθούμε και καλή επιτυχία στον σκοπό σας και ελπίζουμε σε ότι καλύτερο για τον τόπο μας.

Σας ευχαριστούμε

Katochi News

Κύριοι,
Σας ευχαριστώ για τις στοχευμένες ερωτήσεις σας οι οποίες δείχνουν το ενδιαφέρον και την αγάπη για τον τόπο σας. Θα σας απαντήσω με τη σειρά των ερωτημάτων σας.
1.             Σας παραθέτω πιο κάτω το βιογραφικό μου, το οποίο μπορείτε να βρείτε και στις σημειώσεις του προφίλ μου στο facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100006494874157&fref=ts

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
«Ο Πάνος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1960 στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, όμως επέλεξε ως τόπο διαμονής του το Μεσολόγγι, όπου ζει και δραστηριοποιείται τα τελευταία 25 χρόνια.

Αποφοίτησε το 1983 από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθως της εκπλήρωσης των στρατιωτικών του υποχρεώσεων συνέχισε τις σπουδές του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπικής Ανάπτυξης και Προγραμματισμού.

Το 1989 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Το ίδιο έτος ξεκινά την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως Οικονομολόγος – Σύμβουλος Ανάπτυξης στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας (π.ΤΕΔΚ Αιτ/νίας) όπου και εργάζεται μέχρι σήμερα. Κατά την διάρκεια αυτής της πορείας συμμετείχε ενεργά στην διαδικασία ίδρυσης δημοτικών επιχειρήσεων που προσέφεραν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη στην περιοχή, όπως η Δημοτική Επιχείρηση Αλυκών Μεσολογγίου και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Αιτωλοακαρνανίας (ΑΝ.ΑΙΤ).

Παράλληλα, παρείχε υποστήριξη στους Δήμους του Νομού, υποβοήθησε στην υποβολή σειράς προτάσεων για το B’ και Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ αποτελεί σταθερό εισηγητή των εκπαιδευτικών σεμιναρίων του προσωπικού των ΟΤΑ όπως και των αιρετών.

Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν πολλάκις με συναδέλφους του από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτέλεσε υπεύθυνος σειράς προγραμμάτων ανταλλαγών εκπαιδευτικών επισκέψεων από και προς διάφορες χώρες της Ε.Ε.

Κατά την διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος «Καποδίστριας» συμμετείχε με ενεργό ρόλο στις επιτροπές σύνταξης των Οργανισμών Λειτουργίας των νέων ΟΤΑ. Δράση την οποία συνέχισε και κατά την διάρκεια εφαρμογής του νέου προγράμματος «Καλλικράτης».

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1991 εξελέγη Κοινοτάρχης Μύτικα, θέση την οποία υπηρέτησε έως και το 1998. Κατά την διάρκεια της θητείας του κατόρθωσε να μετατρέψει την περιοχή σε τουριστικό προορισμό, βγάζοντας την από την αφάνεια. Παράλληλα, και με την ενεργή εθελοντική εργασία και συμμετοχή των κατοίκων, ολοκληρώθηκαν σειρά έργων αθλητικής υποδομής, παιδείας και εξωραϊσμού τη κοινότητας.

Στις εκλογές του 1999 εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος του Καποδιστριακού Δήμου Αλυζίας.

Το 2012 εκλέγεται Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλοακαρνανίας. Το νέο συμβούλιο, εντός ενός έτους, κατορθώνει να εξωραΐσει την εικόνα των λιμένων υπό την εποπτεία του. Δημοπρατεί νέες θέσεις καταστημάτων στο Λιμάνι Μεσολογγίου με ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ ολοκληρώνεται η κυκλοφοριακή μελέτη και η μελέτη διάνοιξης του Διαύλου όπως και η εγκατάσταση καθισμάτων στο Θέατρο του λιμανιού. Εκπρόσωπος του Λ.Τ. συμμετέχει επιτέλους στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της «Μαρίνας Μεσολογγίου Α.Ε.» και ξεκινά η είσπραξη καθυστερημένων τελών δύο ετών από την Μαρίνα, ύψους 100.000 €.

Το 2013 ο Πάνος Παπαδόπουλος παραιτείται από την θέση του Προέδρου του Λ.Τ. αφήνοντας πίσω του ένα έργο υποδομής που θα επιτρέψει στο θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου να εξελιχθεί σε πραγματικό φορέα ανάπτυξης.

Επιπλέον ο Πάνος Παπαδόπουλος συμμετέχει ως:
• Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου.
• Ειδικός Γραμματέας της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
• Μέλος της διοίκησης του Ινστιτούτου Εργασίας/ ΓΣΕΕ (Παράρτημα Πάτρας).
• Μέλος της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Συγγραφέων.
• Μέλος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου.
• Μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.
• Μέλος των Φίλων της Μουσικής «Δ.Σολωμός» της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Συγγραφικό έργο:

Λογοτεχνικά - Ποιητικά: 
• «Καταθέσεις» Εκδόσεις Offset, Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου 1991.
• «Ονειροβάτης Ονείρων» Εκδόσεις Ασημακόπουλος, Μύτικας 1994.
• «Ανήλικη Βροχή» Εκδόσεις Ασημακόπουλος, Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου 2000.
• «Συλλογή Στιγμιοτύπων» Εκδόσεις Ασημακόπουλος, Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου 2005.

Δοκίμια:
• «Μυτικιώτες συγγραφείς – Εκδόσεις και έντυπα απ’ τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα» Εκδόσεις Ασημακόπουλος, Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου 2001.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση:
• «Οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Νέες Θεσμικές Ρυθμίσεις» Εκδόσεις Ασημακόπουλος, Μύτικας 1999.

Επιμέλεια Εκδόσεων:
• «Οδηγός διάγνωσης υποστηρικτικών λειτουργιών Δήμων Ν. Αιτωλοακαρνανίας» – Τ.Ε.Δ.Κ. Αιτωλοακαρνανίας, Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου 2000.
• «Πρακτικά ετήσιου τακτικού συνεδρίου Τ.Ε.Δ.Κ. Αιτ/νίας», Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου 2007.
• «Οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας», Τ.Ε.Δ.Κ. Αιτ/νίας, Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου 2009.
• «Πρακτικά ετήσιου τακτικού συνεδρίου Τ.Ε.Δ.Κ. Αιτ/νίας», Βλοχός Δήμου Θεστιέων 2010.
• «Οι Νέοι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας – Πρόγραμμα Καλλικράτης», Τ.Ε.Δ.Κ. Αιτ/νίας, Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου 2010.

Είναι παντρεμένος με την Λαμπρινή Τριποτσέρη του Γεωργίου και έχουν μια κόρη, την Ασπασία Παπαδοπούλου.»

2.             Κατά την περίοδο της θητείας μου ως κοινοτάρχης Μύτικα κατάφερα να υλοποιήσω μια σειρά έργων τα οποία κατά κοινή ομολογία έφεραν νέα πνοή στην κοινότητα, η οποία «μπήκε στον χάρτη» τόσο σε ότι αφορά τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη που επέφερε στην τοπική οικονομία, αλλά και σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής και τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων.
Συγκεκριμένα, επί των ημερών μου κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν προς χρήση δύο σχολικά κτιριακά συγκροτήματα (γυμνάσιο και λύκειο), αλλά και το σύνολο των λιμενικών εγκαταστάσεων του Μύτικα και μάλιστα εκ του μηδενός. Αποπερατώθηκαν πλήθος αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων, πλακοστρώσεις πλατειών και οδών, αλλά και εκκλησιαστικών χώρων, ομορφαίνοντας κι ευπρεπίζοντας την εικόνα της κοινότητας.
Υλοποιήθηκε η επέκταση του σχεδίου πόλης του Μύτικα και δημιουργήθηκε ένας νέος οικισμός (Παναγούλα). Κατασκευάστηκαν αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές (γήπεδο ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης για τη νεολαία όχι μόνο του Μύτικα, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Θεσμοθετήθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου (Αλύζια – Γιορτή σαρδέλας), οι οποίες έφεραν πλήθος επισκεπτών, τονώνοντας την τοπική οικονομία και παράλληλα προωθήθηκε η εικόνα του Μύτικα ως τουριστικού προορισμού με μια σειρά δράσεων (τουριστικοί οδηγοί, διαφήμιση κλπ).
Δημιουργήθηκε το Πνευματικό Κέντρο Μύτικα και η κοινοτική μας βιβλιοθήκη ενώ σημαντικά ήταν και τα έργα που υλοποιήθηκαν σχετικά με την ύδρευση και την αποχέτευση της κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια της 18μηνης περίπου θητείας μου ως Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου προώθησα και υλοποίησα την ανάπλαση του θεάτρου στο λιμάνι Μεσολογγίου, όπως επίσης και το μεγάλο έργο της συντήρησης και ηλεκτροφωτισμού όλων των λιμένων του Νομού μας. Δημοπρατήθηκαν νέοι χώροι καταστημάτων στο λιμάνι του Μεσολογγίου δίνοντας έμφαση στη στροφή της πόλης προς τη θάλασσα, ολοκληρώθηκε η κυκλοφοριακή μελέτη του λιμένος για τη διάρκεια της θερινής περιόδου, η εφαρμογή της οποίας περιόρισε τα τροχοφόρα προς χάριν των πεζών. Επιπρόσθετα προωθήθηκε και υλοποιήθηκε η περιβαλλοντολογική μελέτη για τη διάνοιξη διαύλου ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα νησιά του Ιονίου.
3.             Με βρίσκετε απόλυτα σύμφωνο πως ο «Καλλικράτης» ως μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης έχει λειτουργήσει υπερσυγκεντρωτικά με αποτέλεσμα οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι και κοινότητες να έχουν εγκαταλειφθεί, απομένοντας χωρίς την απαραίτητη στήριξη του κεντρικού Δήμου. Η δική μας θέση είναι πως πέραν της θεσμικής κατάργησης του «Καλλικράτη» ως συγκεντρωτικού και αναποτελεσματικού μοντέλου τοπικής αυτοδιοίκησης, η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να στηρίξει τις κοινότητες με αρμοδιότητες, αλλά και την υλοποίηση τεχνικών προγραμμάτων τα οποία θα είναι δεσμευτικά για τη Δημοτική Αρχή. Μόνο κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει θετικά όσον αφορά των αποξένωση των μικρότερων κοινοτήτων του Δήμου απ΄ την κεντρική Διοίκηση και να ταυτόχρονα να δημιουργήσει προϋποθέσεις ενιαίας δημοτικής συνείδησης.
4.             Καλύτερη διαβίωση στα χωριά σημαίνει: Τόνωση της τοπικής οικονομίας με νέα προγράμματα απασχόλησης και ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού, ιδιαιτέρως της κοινότητας Κατοχής, μέσα από τα απαιτούμενα έργα υποδομής και παροχής κινήτρων, ιδίως σε νέους ανθρώπους.
5.             Όχι μόνο η Κατοχή, αλλά και ολόκληρη η παραποτάμια και παραθαλάσσια περιοχή των Οινιαδών προσφέρεται για όλα αυτά που αναφέρετε στ ερώτημά σας. Η ανάδειξη και η αξιοποίηση των ανεκτίμητων δυνατοτήτων που προσφέρει η περιοχή  μπορεί να επιτευχθεί μέσα από παράλληλες δράσεις και προγράμματα, δημοτικά, ή ευρωπαϊκά. Πρώτιστο ζητούμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εκείνοι που έχουν ένα τέτοιο όραμα, αλλά και που ξέρουν πώς να το υλοποιήσουν. Για μας αποτελεί θέμα άμεσης προτεραιότητας.
6.             Η συντήρηση του εσωτερικού οδικού δικτύου της Κατοχής, Νεοχωρίου, Αιτωλικού, αλλά και των υπολοίπων κοινοτήτων του Δήμου μας, είναι επιβεβλημένη. Επίσης επιβεβλημένη είναι η κατασκευή πεζοδρομίων εκατέρωθεν της κεντρικής οδού, κάτι που θα βελτιώσει και την αστυνόμευση. Επιπρόσθετα η ύδρευση από τις πηγές Αγ. Δημητρίου πρέπει να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση. Όσο για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις  - πέραν του Φεστιβάλ Οινιαδών – οι σύλλογοι και οι πολιτιστικοί φορείς της κοινότητας μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες, να υποδείξουν και να υλοποιήσουν δράσεις έχοντας τη βεβαιότητα πως ο Δήμος θα σταθεί αρωγός.
                Σχετικά με τις πλατείες θεωρούμε ότι με στοχευμένες αισθητικές παρεμβάσεις θα αποκτήσουν εντελώς διαφορετικό χρώμα και θα γίνουν ελκυστικότερες. Τέλος το ζήτημα των παρεχόμενων υπηρεσιών θα συνεκτιμηθεί με βάση τις πραγματικές  ανάγκες των δημοτών και θα αναπροσαρμοστεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση του πολίτη.

7.             Ο κόσμος έχει κάθε λόγο να είναι και κουμπωμένος και απογοητευμένος. Το δικό μας επιχείρημα βασίζεται στην απλή όμως και ουσιαστική ιδέα της Δημοκρατίας. Η κοινωνία θα βγει μπροστά, θα υποδείξει το ζητούμενο και η εκλεγμένη Αρχή θα το υλοποιήσει. Ούτε παλαιοκομματικές τακτικές θα ακολουθήσουμε υποσχόμενοι ανέφικτα σχέδια, ούτε και θα πούμε «ναι» σε κάθε τι που είναι μη υλοποιήσιμο. Πριν η κοινωνία μας ζητήσει οτιδήποτε, θα της ζητήσουμε εμείς πρώτοι. Να αναλάβει δράση, να υποδείξει, να διεκδικήσει και να χρησιμοποιήσει τη Δημοτική Αρχή ως εργαλείο υλοποίησης.
                Η αποτελεσματική μας παρουσία όπου έχουμε δοκιμαστεί, το όραμά μας, η ομάδα των συνεργατών μας και κυρίως ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής, είναι πιστεύω τα ισχυρότερα επιχειρήματα.


Με εκτίμηση
Πάνος Παπαδόπουλος






Σίγουρα θα στέλνουμε στον καθένα συνδυασμό τα ερωτήματα που αφορούν το έργο τους στο δήμο μας και στο χωριό μας. 
Όσοι θέλουν να θέσουν το δικό τους ερώτημα μπορούν να στείλουν e-mail katochinews@gmail.com για όποιο διαμέρισμα θέλετε του δήμου μας

Katochi News