18 Νοεμβρίου 2013

Ριζότο με μανιτάρια

Ριζότο με μανιτάρια
Υλικά
- ½ κιλό μανιτάρια φρέσκα
- 200 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα που τα βάζουμε πριν τη χρήση σε νερό ή ζωμό λαχανικών να μαλακώσουν
- 400 γρ. ρύζι για ριζότο 
- 1 κούπα ελαιόλαδο χωρισμένο σε 2 μέρη
- 150 γρ. βούτυρο 
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- Μπόλικη παρμεζάνα τριμμένη
- 1 κούπα κρασί λευκό 
- 2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι
- Νερό ζεστό
Εκτέλεση
Βάζουμε τα μανιτάρια στο μπλέντερ εκτός από τα αποξηραμένα και τα ψιλοκόβουμε. Τα αποξηραμένα τα κόβουμε απλά με μαχαίρι σε κομμάτια.
Σωτάρουμε τα μανιτάρια όλα μαζί σε τηγάνι με ελαιόλαδο να βγάλουν τα υγρά τους για περίπου δέκα λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε μέτρια φωτιά σωτάρουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο να μαραθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε και το ρύζι, σωτάρουμε για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί όλο το αλκοόλ προσθέτουμε σιγά σιγα το ζωμό ζεστό αφήνοντας κάθε φορά να τον απορροφά το ριζότο πριν προσθέσουμε και άλλο. Παράλληλα ανακατεύουμε να μην κολλήσει.
Προσθέτουμε και όλα τα μανιτάρια και τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο. Πρέπει το φαγητό μας να είναι χυλώδες. Αν δε φτάσει ο ζωμός συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα. Σερβίρουμε αμέσως.
Καλή απόλαυση!