27 Οκτωβρίου 2013

Η δική μας θέση και ευθύνη (Ηλίας Λουκάς)




Σ΄ αυτό το άρθρο δεν είναι δικές μου μόνο απόψεις, δεν είναι δική μου μόνο θέση.
Βγαίνουμε έξω μιλάμε, ρωτάμε, μαθαίνουμε και συμπεράσματα όλων μας πάνω κάτω συχνά.
Ζούμε στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας πάνω κάτω όπως λένε είμαστε τον πιότερο χρόνο κάπου 4 με 4 και κάτι χιλιάδες κάτοικοι.
Σίγουρα έχουμε τα θέματά μας και τα τοπικά μας προβλήματα.
Φέρουμε σημαντική ευθύνη εμείς σαν κάτοικοι, η νοοτροπία μας  του έτοιματζίδικου πρέπει να αλλάξει.

 Κάποτε να γίνουμε πιο υπεύθυνοι. 
Η καθαριότητα του χωριού, η συντήρηση, η προστασία των δημόσιων χώρων μας, δεν είναι μόνο θέμα δημοτικής αρχής, έχουμε μεγάλη ευθύνη κι εμείς οι ίδιοι. 


  • Καθαριότητα, αν προσπαθήσουμε να μην πετάμε τα σκουπίδια από χαρτάκια ως και μικρά πλαστικά στο δρόμο ή σε δημόσιους χώρους και να τα τοποθετούμε στους κάδους σκουπιδιών, καλάθια. Υπάρχουν οι κάδοι ανακύκλωσης που πρέπει να τοποθετούμε συγκεκριμένα ανακυκλώσιμα υλικά και όχι ότι έχουμε για πέταμα. Σε ότι δε γνωρίζουμε θα πρέπει να ρωτάμε άλλους που έχουν γνώση ή να απαιτήσουμε να μας γίνει γνωστό ένα τηλ επικοινωνίας με το δήμο προς ενημέρωση. ( Στις πλατείες και στους δρόμους στα πεζοδρόμια να τοποθετηθούν καλάθια για σκουπίδια εννοείται). Να παρατηρούμε όσους δεν συνεργάζονται σε αυτό. Να αλλάξει η νοοτροπία μας, στο σπίτι μας πετάμε κάτω το χαρτί της γκοφρέτας, το άδειο πακέτο τσιγάρων, το κουτάκι αναψυκτικού και το ποτήρι μιας χρήσης του καφέ; Όχι βέβαια αλλά ας φερθούμε και στους χώρους που κινούμαστε σαν στο σπίτι μας, να μάθουμε να βάλουμε σειρά και ρυθμό στη ζωή μας σιγά σιγά. Τίποτα δεν είναι δύσκολο, η σκέψη να γίνει πιο συνεσταλμένη και όλα μπαίνουν σε ρυθμό. Αυτή είναι η συνεργασία σε μια κοινωνία, θα αλλάξει ο τόπος αισθητικά αλλά είναι σημαντικό και για την υγεία μας αφού δεν θα υπάρχουν μολύνσεις και δυσοσμίες. (Παράδειγμα δικό μου, "σε μια εκδρομή στην  Κύπρο, φλούδα από φρούτα πετάξαμε στο δρόμο και πολίτης της Λευκωσίας  μας υποχρέωσε να πάρουμε το σκουπίδι μας να το ρίξουμε στο καλάθι με την απειλή ότι θα καλέσει την αστυνομία). Το ίδιο ισχύει για το Διόνι, ναι την παραλία μας, γκρινιάζουμε για το δρόμο και όχι άδικα φυσικά. Δεν είδαμε όμως αναφορές και γκρίνια για τα σκουπίδια στην παραλία, την παράνομη εκσκαφή στην κοίτη του Αχελώου για να περάσει σκάφος επιχειρηματία (όπως λένε), με αποτέλεσμα να αλλάξει και η ροή του ποταμού στις εκβολές.
           Ας μην πετάμε τα σκουπίδια στην κοίτη του ποταμού χωρίς τύψεις και να διαφημίζουμε              το καθαρό  σπίτι μας. Η έξω συμπεριφορά μας δείχνει και το νοικοκυριό μας


  • Οινιάδες, το καμάρι μας και περηφάνια μας, δεν προστατεύουμε τον χώρο δεν καταγγέλλουμε πιθανώς ύποπτες επισκέψεις στον αρχαιολογικό μας χώρο, δεν ελέγχουμε έστω περαστικά και διακριτικά "τι αυτοκίνητο πάει εκεί πάνω, τι φώτα είναι τα βράδια εκεί πάνω", παρά τα συζητάμε κατόπιν εορτής μετά από μέρες εκτός συμβάντος στον καφέ έξω του στυλ "ξέρεις είδα φώτα στον Τρίκαρδο όταν πήγαινα στο χωράφι κατά τις 12 το βράδυ", δεν είναι κάρφωμα η προστασία του τόπου μας, μία δυο φορές να γίνει και δε θα τολμήσουν να παρανομήσουν. Τα ζώα στον αρχαιολογικό χώρο μόνο ζημιές θα φέρουν, ας τα πάρουμε από κει μόνοι μας  και σε συνεργασία με δήμο και δασαρχείο να μεταφέρουμε σε άλλα βουνά της γύρω περιοχής τα οποία είναι και πιο κοντά από τις Οινιάδες.
  • Αναφορές για τις λάμπες στα πεζοδρόμια, κυρίως στο χώρο του γηπέδου και πίσω από αυτό, τις οποίες τις σπάνε καταστρέφουν και μάλιστα το θεωρούν κατόρθωμα μεγάλο. Δεν γνωρίζουν ότι αυτό το πληρώνουμε εμείς σε φόρους; δε γνωρίζουν ότι η κάθε άναρχη συμπεριφορά μας θα φέρει αδιαφορία από κάθε αρμόδια υπηρεσία και θα πουν: Άστους είναι άξιοι της μοίρας τους; Ας κάνουμε κάτι για αυτό κι εμείς με συμβουλές παρατηρήσεις και μετά τα μέτρα καταγγελίας.
  • Στις πλατείες κάποτε  έβαλαν λουλούδια και παγκάκια, έστω αυτά τα λίγα, δεν άφησαν - αφήσαμε τίποτα όρθιο, τα καταστρέψαμε και τα κλέψαμε. Τι καταφέραμε; κάναμε το χωριό μας και από την πλευρά μας ένα χάλι και μισό.
Ας φερθούμε στην Κατοχή μας σαν το σπίτι μας για να κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα της δικής μας κοινωνικής - βιοτικής  αλλαγής 
Ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν. εμείς τις δικές μας και ο Δήμος τις δικές του, μόνο με υπεύθυνη συνεργασία θα έρθει λύση


27/10/2013 Ηλίας Λουκάς