29 Οκτωβρίου 2013

Διατροφικά και θρεπτικά ενισχυμένα... ντουέτα


Ο συνδυασμός τροφών είναι κάτι που κάνουμε όλοι αν και οι διαιτολόγοι μας τονίζουν πως κάποιοι συνδυασμοί, όπως υδατάνθρακες με πρωτεΐνες, δεν είναι καλό να γίνονται και αν το έχετε δοκιμάσει και έχετε καταλήξει με φουσκωμένο στομάχι, τότε αντιλαμβάνεστε ότι έχουν δίκιο.

Υπάρχουν όμως και κάποιες τροφές που όχι μόνο μπορούν να συνδυαστούν αλλά είναι και η καλύτερη επιλογή να καταναλωθούν μαζί. Το θετικό σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι μόνο ότι συσσωρεύονται οι θρεπτικές ουσίες αλλά ότι δρουν και συνδυαστικά. Πρόκειται για τη συνέργεια δυο τροφών, όπου η μία ενισχύει τις δυνατότητες της άλλης, βοηθώντας η μία σε πολλές περιπτώσεις τον οργανισμό να εκμεταλλευτεί τις ιδιότητες της άλλης.
Εν ολίγοις, η ισχύς εν τη ενώσει και στο βασίλειο τη διατροφής.
Καρύδια με λάχανο για την προστασία των ματιών
 
Το λάχανο και τα άλλα βαθυπράσινα λαχανικά περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που φροντίζουν για την υγεία των ματιών προστατεύοντάς τα από την εμφάνιση καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Αυτά τα αντιοξειδωτικά δρουν πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, όπου και εγκαθίστανται, καταφέρνοντας τη μείωση των επιπτώσεων της ηλιακής ακτινοβολίας στον οφθαλμό. Επειδή όμως αυτά τα στοιχεία, είναι λιποδιαλυτά, το μυστικό για τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευσή τους είναι να καταναλώνονται συνοδεία υγιών λιπαρών όπως είναι τα καρύδια, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο έτσι ώστε ο οργανισμός να διευκολύνεται στην απορρόφηση όλων των θρεπτικών στοιχείων.
Ιδέα συνταγής:
Σε μια μετρίως προθερμασμένη κατσαρόλα, ψήστε 1/3 κούπας καρύδια για περίπου 2 λεπτά. Αφαιρέστε από την κατσαρόλα τα καρύδια και ρίξτε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι. Προσθέστε 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο και τσιγαρίστε επίσης για 2 λεπτά. Τέλος, προσθέστε το χοντροκομμένο με το χέρι λάχανο και μαγειρέψτε μέχρι να «μαραθεί», κάτι που θα χρειαστεί περίπου 5 λεπτά. Πριν σερβίρετε ρίξτε αλάτι, λίγο ξύδι μπαλσάμικο και τα ψημένα καρύδια.
Γλυκοπατάτα και μαύρο πιπέρι για αντικαρκινική προστασία
 
Το βήτα-καροτένιο, είναι το αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στις γλυκοπατάτες, τα καρότα και τις κολοκύθες και έχει αποδειχθεί η αντικαρκινική του δράση, ιδιαίτερα απέναντι σε καρκίνους που παρουσιάζονται σε στήθος και μήτρα. Η δράση του βήτα-καροτένιου περιορίζει σημαντικά την οξειδωτική βλάβη των κυττάρων που ευθύνεται εν μέρει για τη νόσο, ενώ το μαύρο πιπέρι ενισχύει αυτή τη δράση βοηθώντας στην απορρόφηση του βήτα-καροτένιου από το έντερο. Την ίδια απορροφητική δράση εμφανίζει και η καψαϊκίνη, που συναντάται στο πιπέρι καγιέν, τη σκόνη τσίλι και το τζίντζερ.
Ιδέα συνταγής:
Ξεφλουδίστε, κόψτε και βράστε σε νερό ή ατμό, 2 μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτες. Βάλτε τις στο μίξερ και προσθέστε ¼ κούπας ταχίνι, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, μια σκελίδα σκόρδο, 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη, ¼ κουταλάκι του γλυκού ξηρό τζίντζερ, ¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, λίγο πιπέρι καγιέν, το χυμό από μισό λεμόνι, 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό πορτοκάλι και αλάτι κατά βούληση. Χτυπήστε τα υλικά στο μίξερ μέχρι να γίνει ο πουρές μαλακός και λείος στην υφή.
Παντζάρια και αυγά, για την εγκεφαλική λειτουργία
 
Οι κρόκοι των αυγών περιέχουν μπόλικη χολίνη. Το ίδιο και το μοσχαρίσιο και το βοδινό συκώτι. Τα δε παντζάρια και το σπανάκι περιέχουν βεταΐνη. Οι δυο αυτές ομολογουμένως κακόηχες ουσίες, είναι πολύ σημαντικές για την εγκεφαλική λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα, το σώμα παράγει ένα αμινοξύ του οποία τα επίπεδα ανεβαίνουν όσο μεγαλώνουμε ηλικιακά και ευθύνεται για τη φθίση της εγκεφαλικής λειτουργίας αλλά και για την αύξηση του κινδύνου προβλημάτων στην καρδιά. Οι έρευνες όμως έχουν αποδείξει πως η χολίνη και η βεταΐνη, σε συνδυασμό πάντα, ρίχνουν τα επίπεδα του αμινοξέος προστατεύοντας έτσι τον εγκέφαλο από τις δυσλειτουργίες που φέρνει μαζί του το γήρας.
Ιδέα συνταγής:
Κόψτε σε κύβους ή φέτες 2 μεσαίου μεγέθους παντζάρια. Ραντίστε τα με λίγο λάδι και λίγο αλάτι. Σε ένα τηγάνι ψήστε τα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν και αναμείξτε τα με ψιλοκομμένο λάχανο, 3 αυγά βραστά που έχετε κόψει σε φέτες, 1/3 κούπας φιστίκια πεκάν και 1/3 κούπας τριμμένη φέτα. Για τη σως της σαλάτας συνδυάσετε ελαιόλαδο και λίγο ξύδι μπαλσάμικο.