29 Οκτωβρίου 2013

“Μυστικά” της γιαγιάς για το κρύωμα και τη γρίπη!"


Λίγο το φθινοπωρινό αεράκι, λίγο η ξαφνική αλλαγή του καιρού... και δεν θέλει και πολύ για να “αρπάξουμε” κάποιο κρύωμα ή γρίπη! Ευτυχώς, τα γιατροσόφια της γιαγιάς δίνουν τη λύση στα κοινά κρυολογήματα, αντιμετωπίζοντας τον πυρετό, τον πονόλαιμο, τους πόνους στο σώμα και την καταρροή της μύτης με φυσικό τρόπο. Τα παρακάτω "μυστικά" θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της γρίπης... χωρίς να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα.

Δοκιμάστε μέλι και πείτε "αντίο" στο βήχα
Εδώ και χρόνια, η επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι το μέλι αποτελεί το "μαχητή" του κρυολογήματος. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του βήχα, καθώς καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό. Παράλληλα, ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι συμβάλλει επίσης σε έναν καλύτερο βραδινό ύπνο.
Εισπνεύστε αιθέρια έλαια για τους πόνους στο σώμα
Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου έχει αντισηπτικές ιδιότητες και λειτουργεί ως αποχρεμπτικό. Παράλληλα, είναι ικανό να ανακουφίσει τους πόνους στους μύες του σώματος, αρκεί να κάνετε ένα μπάνιο "αρωματοθεραπείας". Το ίδιο ισχύει και με το αιθέριο έλαιο μέντας, το οποίο ανακουφίζει ακόμα και από τον πονοκέφαλο. Εναλλακτικά, βράστε λίγο νερό και στη συνέχεια προσθέστε 4 έως 6 σταγόνες αιθέριου ελαίου. Στη συνέχεια, αφήστε το δυο λεπτά να "κρυώσει" λίγο και εισπνεύστε τον ατμό, ώστε να διευκολύνετε την αναπνοή από τη μύτη.
Βάλτε σκόρδο μέσα στη σούπα... για τον πυρετό!
Το σκόρδο περιέχει αντισηπτικές ιδιότητες που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι περιέχει μια ουσία που "ξυπνά" τα λευκά αιμοσφαίρια. Εάν, βέβαια, έχετε πυρετό ή απλώς θέλετε να διώξετε τις τοξίνες από πάνω σας, χρησιμοποιήστε σταγόνες από το έλαιο του σκόρδου, καθώς βράζετε τη σούπα.
Βράστε κανέλα για τον πονόλαιμο
Η κανέλα καταπολεμά 100% τον πονόλαιμο. Βράστε ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα (σε σκόνη) μέσα σε ένα ποτήρι νερό και στη συνέχεια, ανακατέψτε το μείγμα μαζί με έλαιο κανέλας για παραπάνω ισχύ. Βέβαια, όσοι τη λατρεύουν μπορούν να την ενσωματώσουν, είτε στο φαγητό, όπως συμβουλεύει η Πολίτικη κουζίνα, είτε πάνω σε διάφορα γλυκά, όπως είναι ο χαλβάς.
Ρίξτε πιπέρι στο φαγητό για την καταρροή της μύτης
Εάν η μύτη σας "τρέχει" συνέχεια ή είναι "μπουκωμένη", ρίξτε πολύ πιπέρι στο φαγητό. Αλλιώς, απλά μυρίστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Κάτι τέτοιο, μπορεί να αντιμετωπίσει την ιγμόρεια και να αποσυμφορήσει τους πνεύμονές σας, αφού η καψαϊκίνη απαλλάσσει από τα μικρόβια και τη βλέννα που βρίσκονται στις ρινικές διόδους.
Ενδυναμώστε τον οργανισμό σας... με βιταμίνη C!
Καταναλώστε κάθε τροφή που περιέχει βιταμίνη C, όπως είναι: τα πορτοκάλια, το κουνουπίδι, τα λεμόνια, το μπρόκολο, οι φράουλες, το λάχανο, τα ακτινίδια, οι ντομάτες και ο μαϊντανός. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η συγκεκριμένη βιταμίνη αποτελεί την καλύτερη φυσική θεραπεία από το κρυολόγημα, αφού αυξάνει την παραγωγή των λευκών κυττάρων του αίματος και ενδυναμώνει τον οργανισμό.
Πιείτε πράσινο τσάι για τους ερεθισμούς στο λαιμό
Το κλειδί για τη θεραπεία ενός κοινού "κρυώματος" είναι να πίνετε πολλά υγρά. Το ζεστό χαμομήλι και το πράσινο τσάι βοηθούν τον ξηρό λαιμό και τη μύτη που "τρέχει" διαρκώς. Παράλληλα, ενεργούν ως αντιοξειδωτικά, απομακρύνοντας τις τοξίνες και τις βακτηριακές λοιμώξεις του σώματος και προλαβαίνοντας την πιθανότητα αφυδάτωσης.
Κάντε γαργάρες με αλατόνερο για το στόμα σας
Λίγες γαργάρες με αλατόνερο είναι αρκετές για να απομακρύνουν τα βακτήρια από τη στοματική κοιλότητα και το λαιμό σας. Ανακατέψτε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι με νερό και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια κάντε συχνές γαργάρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Καταναλώστε τζίντζερ σε περίπτωση γρίπης
Βάλτε τζίντζερ στο μεσημεριανό σας ή πιείτε τσάι με τζίντζερ, ώστε να θεραπεύσετε τα συμπτώματα της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος. Πάρτε περίπου δέκα γραμμάρια τζίντζερ, κόψτε το σε μικρά κομμάτια και βράστε το μέσα σε ένα φλιτζάνι νερό. Τη συνέχεια την ξέρετε...
Φάτε κοτόσουπα για να γεμίσετε ενέργεια
Η κοτόσουπα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, δηλαδή ουσίες που είναι απαραίτητες για να "λυτρωθείτε" από τη δυσφορία που νιώθετε. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι υδατάνθρακες από το ζωμό της κοτόσουπας κρατούν υψηλά τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Γι’ αυτό, φάτε κοτόσουπα, ζεσταθείτε και ξεπεράστε το κρύωμα.