17 Οκτωβρίου 2013

Όταν δεν φροντίσεις τον παράδεισό σου, η κόλαση είναι επιλογή σου

Ένα παράδειγμα το τι μπορεί να σου φέρει η επαρχία και η φύση αν το εκμεταλλευτείς σωστά.
Ένα παράδειγμα σε μια δημοσίευση για το δήμο Θέρμου, που φυσικά έχει 2 προνόμια σε σύγκριση με μας: 

  • Ο Καλλικράτης δεν τον πείραξε σαν δήμο και έμεινε ως έχει, από τους λίγους δήμους εξαίρεσης.
  • Οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή είναι σε παράλληλη πορεία και όλοι τους προσφέρουν και προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο για τον τόπο τους.
Δημιουργούνται ερωτήματα, όταν βλέπεις πως σε άλλες περιοχές ότι κόσμος και η βιώσιμη κατάστασή του είναι σε καλύτερη θέση από τη δική μας, που σίγουρα οι κινήσεις τους δείχνουν προοπτική και μέλλον, τι φταίει που εμείς είμαστε στάσιμοι και με πορεία προς τα πίσω; Κακή διαχείριση αρμόδιων φορέων συν τις δικές μας ευθύνες σίγουρα. 
Πολλές παρατηρήσεις και εκφράσεις αγανάκτησης από επισκέπτες στον τόπο μας για την κατάντια που έχουμε χωρίς να γίνεται καμιά προσπάθεια βελτίωσης.
Το παρακάτω άρθρο λέει πολλά:
Υπεγράφη στο Θέρμο σήμερα, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, η σύμβαση για τη «Δασική μελέτη για το έργο
Σήμανση ποδηλατικών διαδρομών, αξιοθέατων και μνημείων σε επιλεγμένες περιοχές του Δήμου Θέρμου».
Έτσι, ο ανάδοχος του έργου αναλαμβάνει την υποχρέωση να προβεί στην αναγνώριση των τεχνικών συνθηκών, μετά από επί τόπου μελέτη και των τοπικών συνθηκών, προς κατασκευή και λειτουργία του έργου και πλήρη αντιμετώπιση των αναγκών για τις οποίες κατασκευάζεται το έργο, ύστερα από εμπεριστατωμένη μελέτη του θέματος, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και σε συσχετισμό με τα τυχόν υφιστάμενα έργα και τις επικρατούσες τοπικές συνθήκες κλίματος, εδάφους, πολεοδομίας κ.λ.π
Αντικείµενο της σύμβασης είναι η εκτέλεση έργων  µε ήπιας µορφής επεµβάσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη και προστασία στοιχείων της φυσικής κληρονοµιάς, καθώς και στην προαγωγή εναλλακτικών µορφών τουρισµού στην περιοχή, τα οποία αφορούν στην σηµατοδότηση υπαρχόντων δρόµων, ώστε να διευκολύνεται η χρήση αυτών και ως ποδηλατικών διαδροµών, µε πινακίδες πορείας, κατεύθυνσης και πληροφόρησης, καθώς και στη σήµανση αξιοθέατων και µνηµείων, βάσει των ιστορικών και περιβαλλοντικών στοιχείων που διαθέτει η περιοχή, τα οποία απαντώνται σε µεγάλη ποικιλία, µε ρυθµιστικές και πληροφοριακές πινακίδες, σύµφωνα και µε τις προδιαγραφές οδικής σήµανσης.
Με τις παρεµβάσεις αυτές επιδιώκεται η δηµιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων ήπιων µορφών τουρισµού, καθώς και για την προστασία της περιοχής.
Οι παρεµβάσεις για την ανάδειξη της περιοχής και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων δασικής αναψυχής περιλαµβάνουν:
• Σήµανση ποδηλατικών διαδροµών σε υπάρχοντες δρόµους µε πινακίδες πορείας, κατεύθυνσης και πληροφόρησης, που αφορούν ρυθµιστικές και πληροφοριακές πινακίδες σύµφωνα µε τις προδιαγραφές οδικής σήµανσης, ώστε να γίνει κατανοητό, εφικτό και προσιτό στον επισκέπτη, ποδηλάτη, να επιλέγει τη διαδροµή που τον ενδιαφέρει, να µπορεί να προσανατολίζεται και να µην παρεκκλίνει της πορείας του, να προειδοποιούνται οι οδηγοί των υπολοίπων οχηµάτων ότι στους δρόµους αυτούς ενδέχεται να κυκλοφορούν ποδηλάτες και να είναι περισσότερο προσεκτικοί.
• Σήµανση αξιοθέατων και µνηµείων στη βάση της αξιολόγησης των ιστορικών και περιβαλλοντικών στοιχείων της περιοχής.
Οι διαδρομές
• Θα γίνει σήµανση ποδηλατικών διαδροµών σε δύο ενότητες, στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του ποταµού Γιδοµανδρίτη και στην περιοχή του ποταµού Ευήνου από την Γέφυρα του Πόρου µέχρι τη Γέφυρα της Αρτοτίβας. Οι ποδηλατικές διαδροµές θα διέρχονται απόυπάρχοντες δασικούς, αγροτικούς, δηµοτικούς και επαρχιακούς δρόµους, ασφαλτοστρωµένους ή χωµατόδροµους, καθώς η πλειοψηφία ειδικά των χωµατόδροµωντου ∆ήµου παρουσιάζουν ενδιαφέρον για ποδηλατικές διαδροµές αντοχής (cross country).
Η οργάνωση της ποδηλατικής ενότητας Γιδοµανδρίτη αναφέρεται σε τέσσερις (4) επιµέρους διαδροµές (Π1, Π2, Π3, Π4), συνολικού µήκους 75, 6 χµ., όπως αυτέςαποτυπώνονται στους σχετικούς χάρτες, οι οποίες είναι αναλυτικά οι εξής:
1. ∆ιαδροµή Π1 (∆ρυµώνας – Νεροχώρι – Αργυρό Πηγάδι – Κοκκινόβρυση – Γέφυρα Γιδοµανδρίτη – ∆ιασταύρωση ∆ρυµώνα), µε επιµέρους τµήµατα Π.1.1 (∆ρυµώνας – Νεροχώρι), Π.1.2 (Νεροχώρι – Αργυρό Πηγάδι), Π.1.3 (Αργυρό Πηγάδι – Κοκκινόβρυση), Π.1.4 (Κοκκινόβρυση – Αµπέλια), Π.1.4.1 (Αµπέλια – Άγιος Θεόδωρος), Π.1.5 (Αµπέλια – Γέφυρα Γιδοµανδρίτη) και Π.1.6 (Γέφυρα Γιδοµανδρίτη – ∆ιασταύρωση ∆ρυµώνα)
2. ∆ιαδροµή Π2 (Αργυρό Πηγάδι – Αµβρακιά – Μελίγκοβα – ∆ιασταύρωση µε Π.1.6), µε επιµέρους τµήµατα Π.2.1 (Αργυρό Πηγάδι – Αµβρακιά), Π.2.2 (Αµβρακιά – Μελίγκοβα) και Π.2.3 (Μελίγκοβα – ∆ιασταύρωση διαδροµής Π.1.6.
3. ∆ιαδροµή Π3 (Μελίγκοβα – ∆ιασταύρωση µε Π.1.2)
4. ∆ιαδροµή Π4 (∆ιάσελα – Αµβρακιά)
Η οργάνωση της ποδηλατικής ενότητας Ευήνου (Π5), συνολικού µήκους 25,150 χµ., αναφέρεται σε πέντε (5) επιµέρους διαδροµές, ως εξής:
1. ∆ιαδροµή Π.5.1 (Γέφυρα Πόρου – οικισµός Πίνη)
2. ∆ιαδροµή Π.5.2 (Κεφαλόβρυσο Ανάληψης – οικισµός Κόφτρα – Γέφυρα Αρτοτίβας)
3. ∆ιαδροµή Π.5.3 (Αβαρίκος – οικισµός Πίνη)
4. ∆ιαδροµή Π.5.4 (Κάτω Χρυσοβίτσα – ∆ιασταύρωση µε Π.5.2)
5. ∆ιαδροµή Π.5.5 (∆άσελλο – ∆ιασταύρωση µε διαδροµή Π.5.2)
• Θα υπάρξει ακόμη σήµανση αξιοθέατων και µνηµείων στη βάση της αξιολόγησης των ιστορικών και περιβαλλοντικών στοιχείων της περιοχής.
Την ίδια στιγμή ο Δήμος Θέρμου προχωρά στην υπογραφή Προγραµµατικής Σύµβασης για τηνανάδειξη και αξιοποίηση µονοπατιού φαραγγιού Μοκιστιάνου.
Αντικείµενό της είναι η εκτέλεση έργων  που αφορούν την ανάδειξη και αξιοποίηση του κεντρικού µονοπατιού που διασχίζει το φαράγγι του Μοκιστιάνου και ενώνει τη λίµνη Τριχωνίδα, όπου εκβάλλει ο Μοκιστιάνος, µε τις Πηγές της Αγίας Σοφίας (Μοκιστιάνου), µε παρεµβάσεις ήπιας µορφής που αναφέρονται σε εργασίες συντήρησης,  βελτίωσης και διάνοιξης του µονοπατιού, σε σήµανσή του σε όλο το µήκος του καθώς και στη διαµόρφωση θέσης θέας.
Οι προβλεπόµενες σχετικές παρεµβάσεις αποσκοπούν στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής στο πλαίσιο της αναγκαιότητας για προσέλκυση επισκεπτών.
Οι Πηγές της Αγίας Σοφίας (πηγές Μοκιστιάνου) αποτελούν σηµείο αναφοράς, ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και πολιτισµικής αξίας, για την περιοχή του ∆ήµου Θέρµου τόσο λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της περιοχής αυτής και της θέσης τους επί του βασικού οδικού άξονα σύνδεσης του Θέρµου µε το Αγρίνιο όσο και της ύπαρξης εκεί του συγκροτήµατος των Βυζαντινών Ναών, της Αγίας Σοφίας και των δίδυµων Ναών των Ταξιαρχών και του Αγίου Νικολάου, ο οποίος έχει χτισθεί κατά κύριο λόγο µε τα δοµικά στοιχεία του σηµαντικού αρχαίου ναού που ήταν αφιερωµένος στην τοπική θεότητα Λαφρία Αρτέµιδα.
Επιπλέον, το µονοπάτι διέρχεται στο σύνολό του, σε ένα µήκος περί τα εφτά χιλιόµετρα,  από ιδιαίτερα ελκτικό για τον επισκέπτη φυσικό περιβάλλον λόγω τόσο της ποικιλοµορφίας της γεωµορφολογίας όσο και της βλάστησης καθ’ όλο το µήκος της διαδροµής του και κυρίως παρέχει πρόσβαση στους ∆ίδυµους Καταρράκτες του Μοκιστιάνου, σηµείο που συνιστά µνηµείο της φύσης µε ιδιαίτερη αξία.
Ακόµη, το µονοπάτι διέρχεται από πολλά αξιόλογα στοιχεία της αγροτικής κληρονοµιάς,  νερόµυλους, νεροτριβές, αγροικίες, στάβλους, αγροκτήµατα, τα οποία αναδεικνύονται µε τον καλύτερο τρόπο µε την βελτίωση, αξιοποίηση και ανάδειξη του συγκεκριµένου µονοπατιού.
Το έργο περιλαµβάνει τη µελέτη και εκτέλεση των παρακάτω ενδεικτικών έργων:
• ∆ιαπλάτυνση και διάνοιξη µονοπατιών (καθαρισµός από θάµνους, κλαδιά, βάτα, πέτρες)
• Κατασκευή ή νέα χάραξη µονοπατιού
• Σήµανση διαδροµών (πινακίδες κατεύθυνσης, πινακίδες πληροφόρησης, πινακίδες σήµανσης πορείας, χρωµατισµοί)
• Ειδικές κατασκευές (πέτρινα σκαλοπάτια, σκαλοπάτια από κορµούς δένδρων, κατασκευή λιθοδοµών – ξηρολιθιά, µεταλλικά κιγκλιδώµατα κ.α.)