02 Οκτωβρίου 2013

Πολίτες δεύτερης κατηγορίας οι Κατοχιανοί μαθητές;

21ος αιώνας! Έτος 2013! Κι όμως η δωρεάν δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας, ή τουλάχιστον στην περιοχή μας, μοιάζει όνειρο απατηλό. Σε μια περιοχή όπως αυτή του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, και συγκεκριμένα των Οινιάδων, όπου η μαθητική διαρροή στα γυμνάσια και τα λύκεια αγγίζει διψήφια ποσοστά, στην ίδια περιοχή οι μαθητές, και ιδιαίτερα οι Κατοχιανοί, είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε εισιτήριο προκειμένου να μεταφερθούμε στο σχολείο μας.

Ιστορικά, οι Κατοχιανοί μαθητές του Γενικού Λυκείου Νεοχωρίου, τόσο εμείς όσο και οι παλαιότεροι, κατέβαλλαν προσπάθειες και έδωσαν μάχες διεκδικώντας το αυτονόητο, δωρεάν μεταφορά στο σχολείο. Συλλέχθηκαν υπογραφές από γονείς και κηδεμόνες αιτούμενοι την δωρεάν μεταφορά των παιδιών τους στο σχολείο, όμως απάντηση ουδεμία. Χρειάστηκε να τεθεί ως αίτημα των μαθητών σε κάποια σχολική κατάληψη πριν δύο περίπου χρόνια για να επιτευχθεί. Αλλά όπως φάνηκε ήταν κάτι το προσωρινό.
Ερχόμαστε στο σήμερα. Ανακοινώνεται σε εμάς, σε πάνω από είκοσι μαθητές της Κατοχής, πως από 30-9-2013 θα είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε μισό εισιτήριο, η τιμή του οποίου ανέρχεται στα 0,60€ (!) για μια απόσταση 1-2 χιλιομέτρων. Μια επιβάρυνση τουλάχιστον 6€ την εβδομάδα (!) στους γονείς μας. 6 € για να μετακινηθούμε στην κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα «δωρεάν» εκπαίδευση. Πρόφαση των κυρίων αρμοδίων είναι η Κ.Υ.Α. (Κοινή Υπουργική Απόφαση) του 2013 που επιβάλλει όρους χιλιομετρικών αποστάσεων, με βάση των οποίων οι μαθητές δικαιούνται ή όχι δωρεάν μεταφορά από των φορέα συγκοινωνιών.
Ερωτώνται εν κατακλείδι οι κύριοι υπεύθυνοι, οι κύριοι διοικούντες του τόπου μας και οι λοιποί αρμόδιοι:
1. Ποια είναι η θέση τους για τα άνωθεν αναφερόμενα;
2. Τι προτίθενται να κάνουν;
3. Γιατί εμείς, οι μαθητές της Κατοχής που φοιτούμε στο Γενικό Λύκειο Νεοχωρίου να βρισκόμαστε μια ζωή στο περιθώριο;
4. Όλο αυτό είναι εφαρμογή του νόμου ή μήπως παιχνίδι κερδοσκοπίας σε βάρος εμάς των μαθητών;
Έχουμε επιχειρήματα, έχουμε θέσεις, έχουμε απόψεις! Ζητούμε ενδιαφέρον, διάλογο και λύσεις!  Η δημόσια εκπαίδευση ‘επί πληρωμή’ πρέπει να πάψει να υφίσταται στην χώρα και στον τόπο μας!

Εκ μέρους των Κατοχιανών μαθητών του Γ.Ε.Λ. Νεοχωρίου
Στέφανος Μαχαλιώτης