Μέχρι το τέλος του 2013 δόθηκε παράταση στους ακτήμονες του Νεοχωρίου και της Κατοχής, για την αποπληρωμή των αγροτεμαχίων, που είχαν πάρει από τις πρώην κοινότητες, όσοι δεν διέθεταν γη για να καλλιεργήσουν.
Έπρεπε όμως να πληρώσουν κάποιο αντίτιμο για να μπορέσουν να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας στα χέρια τους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν το έκαναν, χωρίς κανείς μέχρι τώρα να τους πιέσει. Η παρούσα δημοτική αρχή επανέφερε το θέμα, δίνοντας ένα χρονικό περιθώριο σε όλους τους ακτήμονες να ταχτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Και πάλι όμως ήταν λίγοι αυτοί που ανταποκρίθηκαν, οπότε το συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Νεοχωρίου, αποφάσισε ότι πρέπει να δοθεί άλλη μια παράταση έως το τέλος του χρόνου. Το θέμα αυτό ήρθε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο προς συζήτηση, προκαλώντας και σχετική ένταση, αφού ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σ. Κουφός έφερε πρόταση με πολλές ρυθμίσεις και παράταση μέχρι και δυο χρόνια, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης.
Ο εισηγητής του θέματος αντιδήμαρχος Π. Καρατσόλης τόνισε ότι, αφενός δεν υπάρχει λόγος να δοθεί μια τέτοια παράταση διότι αν υπήρχε αδυναμία πληρωμής οι υπόχρεοι θα έπρεπε να το συζητήσουν με το δήμο, και αφετέρου θα παρέλθει η 20ετία και τα αγροτεμάχια θα κατοχυρωθούν στους δικαιούχους. Ταυτόχρονα όμως ο δήμος δεν μπορεί να μην διεκδικήσει τις οφειλές, διότι θα κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος. Μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρο που έθεσε ο κ. Καρατσόλης ήταν ότι δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση για τους οφειλέτες του Νεοχωρίου, από εκείνους του Μεσολογγίου, για τους οποίους έχουν παρθεί αναγκαστικά μέτρα. Η πρόταση του κ. Καρατσόλη ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με την προϋπόθεση, ότι στο τέλος του χρόνου θα ξανασυζητηθεί το θέμα και θα δοθεί μια νέα παράταση αν χρειαστεί. Ο αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε επίσης, ότι ανάλογα με το πόσοι θα προσέλθουν για τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους, θα φέρει στο δημοτικό συμβούλιο όλα τα στοιχεία εκείνων που χρησιμοποιούν αυτές τις εκτάσεις για να λαμβάνουν τα δικαιώματα και τις επιδοτήσεις χωρίς να καλλιεργούν, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι χρησιμοποιούν μόνο γι’ αυτό το λόγο τα χωράφια αυτά…
Πηγή: (Αιχμή) ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ