17 Σεπτεμβρίου 2013

Το νέο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών

Τρί, 2013-09-17 09:30

Τέλος επιτηδεύματος αλλά και είσοδος όλων των αγροτών στα λογιστικά βιβλία από 1/1/2014 δημιουργούν νέα φορολογικά δεδομένα για τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας. Οι αγρότες που συνάμα είναι και έμποροι –μπορεί να λειτουργούν πάγκο σε λαϊκές αγορές- των προϊόντων τους υπάγονται στο κανονικό καθεστώς, σύμφωνα με τον Ν. 3842/10, όπως εξηγεί στην Agrenda, ο Βασίλης Καμπάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Χαλκιδικής και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελλάδας.

Τα βήματα για μετάβαση στο κανονικό καθεστώς είναι: βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος, τίτλοι ιδιοκτησίας και έντυπο μετάβασης.
Η συγκεκριμένη κατηγορία αγροτών διατηρεί λογιστικά βιβλία, αποδίδει ΦΠΑ, ενώ πληρώνουν και φόρο επιτηδεύματος –όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες- που για φέτος είναι 650 ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η πλειονότητα των αγροτών -τουλάχιστον το 95%- υπάγονται στο ειδικό καθεστώς υπάρχει μία μερίδα που έχει επιλέξει το κανονικό καθεστώς, προκειμένου να επωφεληθεί των απαλλαγών ΦΠΑ, που έχει εξαιτίας ορισμένων επενδύσεων που πραγματοποιεί. Ο νόμος ορίζει ότι ο αγρότης που θα υπαχθεί στο κανονικό καθεστώς θα παραμείνει σε αυτό μία πενταετία.
Το μεγάλο αλαλούμ, όμως, αναφέρει ο Βασίλης Καμπάνης θα προκληθεί από την υποχρέωση όλων πλέον των αγροτών να διατηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων (απλογραφικά) από αρχές του 2014, σύμφωνα με το  Νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (πρώην Κώδικας Βιβλίων Στοιχείων).
Ανοίγει νέα σελίδα
Πρόκειται για μία νέα σελίδα στη φορολογική πραγματικότητα των αγροτών, η οποία αποσκοπεί στη φορολόγησή τους, όχι πια επί παραδείγματι με τη στρεμματική τους απόδοση, αλλά με καθαρά λογιστικά κριτήρια.
Τα βήματα που πρέπει να κάνει ο αγρότης για να ολοκληρωθεί η μετάβασή του από το ειδικό καθεστώς στο κανονικό είναι επί της ουσίας τρία, σημειώνει ο ίδιος.
Καταρχήν να καταθέσει στην εφορία του μία βεβαίωση από τον Αγροτικό Σύλλογο, που είναι εγγεγραμμένος, ότι ασκεί πράγματι το επάγγελμα του αγρότη. Στην εφορία επίσης πρέπει να καταθέσει τίτλους ιδιοκτησίας –χωραφιών ή του ζωικού κεφαλαίου που ελέγχει- ή μισθωτήριο ενοικίασης στρεμμάτων ή αποθηκών, ενώ πρέπει να συμπληρώσει και το ειδικό έντυπο για την μετάβαση του.
Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η μετάβαση του στο νέο καθεστώς, εξηγεί ο λογιστής Ανδρέας Παναγιωτόπουλος που συνεργάζεται με συνεταιρισμούς, πρέπει ο αγρότης να κόβει σε όλες του τις συναλλαγές τιμολόγια και με βάση αυτά να αποδίδει το ΦΠΑ που αναλογεί.
Ουσιαστικά χιλιάδες αγρότες εντάσσονται στην κατηγορία των ελεύθερων επαγγελμάτων, εφόσον θα λαμβάνουν αποδείξεις και παραστατικά για την αγορά των υλών που προμηθεύονται (τροφές, λιπάσματα, αγροτικό εξοπλισμό, φυτικό κεφάλαιο κτλ.) και παράλληλα θα εκδίδουν τιμολόγια ή αποδείξεις για την πώληση των προϊόντων τους. Το καθαρό εισόδημά τους θα προσδιορίζεται λογιστικά με αφαίρεση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδά τους και θα φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ.
Ειδικότερα για τη χρήση του 2013, εξηγεί ο ίδιος, όλοι οι αγρότες ανεξάρτητα από το καθεστώς που υπάγονται θα φορολογηθούν σύμφωνα με την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών.
Δηλαδή για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ ο φόρος είναι 22%, για εισοδήματα έως 42.000 ευρώ φθάνει το 32% , ενώ για μεγαλύτερα ποσά ο φόρος θα είναι 42%. Το 2014 η φορολόγηση όλων των αγροτών θα επανέλθει στο 13%.
Ειδικό καθεστώς για πολύ λίγους…
Mόνο κατ’  όνομα θα είναι η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των αγροτών μας λέει ο Βασίλης Καμπάνης. Όπως εξηγεί μπορεί οι τροϊκανοί να απαιτούν την είσοδο όλων των αγροτών στο γενικό καθεστώς, όμως η κυβερνητική πρόθεση σύμφωνα με φήμες που έχουν διαρρεύσει είναι να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς αλλά για κάποιες κατηγορίες του αγροτικού πληθυσμού.
Το όλο θέμα, κατά τον ίδιο, αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός του προσεχούς διαστήματος και σίγουρα αυτοί που θα συνεχίσουν να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς θα πρέπει να πληρούν κάποια κριτήρια, όπως επί παραδείγματι, ηλικιακά ή να έχουν πολύ μικρές καλλιέργειες.
Φόρος αγροτεμαχίων 
Θέμα ημερών είναι η δημοσίευση του τελικού σχεδίου για το νέο φόρο ακινήτων. Όπως έχει γράψει η Agrenda, για τα αγροτεμάχια των αγροτών το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει φορολόγηση από 1 έως 3 ευρώ το στρέμμα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της έκτασης. Για τους ετεροεπαγγελματίες, το ποσό θα είναι διπλάσιο.
Στο 13% από το 2014
Το 2014 η φορολόγηση θα επανέλθει στο 13%. Για τη χρήση 2013 θα ισχύσει η κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών.
Βήματα μετάβασης
Τα βήματα που πρέπει να κάνει ο αγρότης για να ολοκληρωθεί η μετάβασή του από το ειδικό καθεστώς στο κανονικό είναι επί της ουσίας τρία.
Να καταθέσει στην εφορία του μία βεβαίωση από τον Αγροτικό Σύλλογο που είναι εγγεγραμμένος, να εμφανίσει τίτλους ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο ενοικίασης στρεμμάτων ή αποθηκών, και να συμπληρώσει και το ειδικό έντυπο για την μετάβαση.
Μπαίνουν σε σειρά οι αγρότες από το νέο χρόνο
Όσοι υπαχθούν στο νέο καθεστώς θα αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες

Αλλάζει η ζωή των αγροτών από 1η Ιανουαρίου του 2014 που τροποποιείται το φορολογικό καθεστώς και θα αντιμετωπίζονται πλέον ως επιχειρηματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγρότες – επιχειρηματίες θα αναγκάζονται να εκδίδουν δελτία αποστολής, όταν θα μεταφέρουν τον ελαιόκαρπο τους από τα λιόφυτα στα ελαιουργεία.  Θα παίρνουν τιμολόγια και όχι αποδείξεις λιανικής πώλησης όταν θα αγοράζουν αγροεφόδια και θα ασφαλίζουν όλους τους εργαζόμενους τους για να περνούν στα έξοδα τις μισθοδοσίες.
Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιες κατηγορίες θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς, σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Χαλκιδικής και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελλάδος Βασίλης Καμπάνης.
Όπως φαίνεται, θα υπάρξει ένα κατώτατο όριο στις αγροτικές περιουσίες και τις πάγιες εγκαταστάσεις που διαθέτει κάθε φορολογούμενος ώστε να χαρακτηριστεί ή όχι αγρότης. Αυτό το κατώτατο όριο δεν γνωρίζουμε αν για παράδειγμα στις ελιές είναι 5, 10, 20 ή 50 στρέμματα.
Για παράδειγμα αγρότης πιθανόν να χαρακτηριστεί αυτός που έχει πάνω από 15 στρέμματα ελαιόδεντρα, κάτι όμως που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα. Αναμένονται οι  σχετικές διευκρινιστικές εγκύκλιοι.
Όσοι λοιπόν υπαχθούν στο νέο καθεστώς θα αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες. Δηλαδή μέσα στον Ιανουάριο θα δηλώσουν έναρξη εργασιών στις Εφορίες, θα διατηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, θα καταθέτουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, θα εκδίδουν τιμολόγια όταν πουλούν αγροτικά προϊόντα και θα παίρνουν τιμολόγια όταν θα αγοράζουν αγροεφόδια, λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ώστε να παρουσιάζουν ως έξοδα τα χρήματα που έδωσαν. Αυτονόητο είναι ότι κάθε φορά που θα μεταφέρουν τα προϊόντα τους (πχ τα σταφύλια για το οινοποιείο και τον ελαιόκαρπο για το ελαιουργείο) θα εκδίδουν δελτία αποστολής.
Επίσης θα χρειαστεί να δηλώνουν και να ασφαλίζουν τους εργάτες γης, τους οποίους θα απασχολούν, Έλληνες ή αλλοδαπούς. Επιπλέον, θα χρειαστεί να πληρώνουν κανονικά το εργόσημο και οι απασχολούμενοι να είναι νόμιμα στη χώρα μας. Μόνο έτσι θα μπορούν να δηλώνουν στην Εφορία τα έξοδα μισθοδοσίας.
Στο μικροσκόπιο και η περιουσία
Αντιπαραβολή μεταξύ των τεκμαρτών εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί στην Εφορία κσι των περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων) κυοφορεί ο Νόμος 3888 περί προσαύξησης της περιουσίας που ψηφίστηκε προ διμήνου και πλέον έχει συμπεριληφθεί στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες στην περίπτωση που ένας αγρότης εμφανίζει περιουσία η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από το τεκμαρτό εισόδημα που έχει δηλώσει τότε συτή θσ φορολογείται ως εισόδημα Ζ Πηγής (που θεωρούνται τα Ελεύθερα επαγγέλματα).
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη στις κατά τόπους εφορίες έχει φθάσει εγκύκλιος από το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία δίνει οδηγίες προς τους ελεγκτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον έλεγχο των τεκμαρτών εισοδημάτων από το 2010 και έπειτα.
Παράγοντες από τον χώρο των φοροτεχνικών μιλούν για ηλεκτρονικό σαφάρι στην περιουσία των αγροτών, κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε με τα εμβάσματα του εξωτερικού. Μολονότι κανείς επί της ουσίας δεν ξέρει πότε αυτό θα ξεκινήσει  αυτό το σαφάρι είναι σίγουρο ότι θα εξελιχθεί σε σημαντική πηγή εσόδων για τα δημόσια έσοδα.
Επιμέλεια:  Καραγιαννοπούλου Δέσποινα/agrotikabook