10 Σεπτεμβρίου 2013

Κατοχιανός οίνος ευφραίνει καρδίαν.

H χρονική στιγμή του τρύγου είναι πολύ σημαντική γιατί καθορίζει την ποιότητα του παραγόμενου οίνου. Ο καθορισμός της ημερομηνίας του τρύγου γίνεται με βάση τη φυσιολογική και τεχνολογική ωριμότητα των σταφυλιών η οποία υπολογίζεται με ελέγχους που γίνονται σε αντιπροσωπευτικά δείγματα σταφυλιών.
Ο όψιμος τρύγος θα μας δώσει οίνους με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη και χαμηλή οξύτητα. Βέβαια οι διάφορες ποικιλίες σταφυλιών και οι τοπικές και ετήσιες κλιματολογικές συνθήκες, επηρεάζουν την ημερομηνία.

Η Κατοχή έχει παράδοση από αρχαία χρόνια στην παραγωγή κρασιού, το όνομα "Οινιάδες" κατά πάσα βεβαιότητα προέρχεται απ' την λέξη "οίνη" πού σημαίνει άμπελος. Η περιοχή ανέκαθεν ήταν κατάφυτη από αγραμπέλους αλλά και τα ήμερα αμπέλια εκαλλιεργούντο σε μεγάλες εκτάσεις. Άλλωστε το κρασί τής Κατοχής ήταν και είναι φημισμένο. 


Μάλιστα πρέπει να τονισθεί ότι η ποικιλία Αυγουστολίδι ή στην ντόπια διάλεκτο Αυγουστλίδι, το οποίο σημαίνει όπως τονίζουν οι μεγαλύτεροι: "Στολίδι του Αυγούστου", που αντικατέστησε την πιο παλιά ποικιλία της περιοχής μας τη Μαλαγουζιά επειδή αρρώστησε το φυτό όπως πληροφορηθήκαμε από τον πολύ καλό φίλο και παραγωγό Παντελή Κοκοτό του Παναγιώτη. Να τονιστεί ότι  έχει βραβευθεί στην έκθεση Θεσσαλονίκης πριν πολλά χρόνια, στη δεκαετία του 1930 περίπου.

Τώρα έχουν προστεθεί και άλλες νέες ποικιλίες αλλά υπάρχει ακόμη η παλιά παράδοση η όποια διακρίνεται για την ξεχωριστή της γεύση, το νέκταρ που λένε οι παλιοί και άδικο δεν έχουν, η απόδειξη έρχεται από τους εκτός περιοχής επισκέπτες οι οποίοι μας έρχονται για να προμηθευτούν.


Άλλες ποικιλίες κρασιού: 
-Σαββατιανό, που καλλιεργείται στην Αττική αλλά στην περιοχή μας δεν ευδοκίμησε και το συναντάμε σπάνια στο χωριό μας
-Καμπερνέ (κόκκινο)
-Μαλαγουζια ή Μελαγκουζιά τοπική διάλεκτο  (παλιά ποικιλία)
-Μαυροδάφνη το συναντάμε και αυτό σπανίως πια και ανήκει στην παλιά ποικιλία που καλλιεργούνταν στο χωριό μας

Δυστυχώς όπως μας τονίζει ο Παντελής λιγοστεύει η παραγωγή αφού οι νέοι δεν εκμεταλλεύονται το είδος που είναι και παράδοσή μας. Θα μπορούσαν να λύσουν κατά πολύ το θέμα ανεργίας και απασχόλησης τους. ΠΟΤΈ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΡΓΆ, έχουν κληρονομιά ας την φροντίσουν για ένα πιο παραγωγικό αύριο και για το μέλλον του τόπου μας.

(Να τονίσουμε ότι βλέπουμε δειλά δειλά κάποια βήματα απασχόλησης αμπελιών, καθώς και να διαμαρτυρηθούμε  ότι δεν υπάρχει ενημέρωση και προγραμματισμός επί του θέματος από αρμόδιες υπηρεσίες, θα πρέπει να μάθουμε να μη δουλεύουμε κρυφά ως το προσωπικό μας συμφέρον το οποίο θα γίνει πιο ισχυρό με υγιή συνεταιρισμό). 

Η έκθεση Αγροτικών Προϊόντων, (θα αναφερθούμε σε πιο αναλυτικό άρθρο μας), που γίνεται με επιτυχία στο Δήμο μας θα βοηθήσει σε αυτό τα μέγιστα.




(Αυτά τα λίγα για το Κατοχιανό κρασί, να ευχαριστήσουμε για τις πληροφορίες τον Π. Π. Κοκοτό, τον Κ. Α. Λουκά, Δημ. Γ. Κοκοτό, Γερ. Καρατζογιάννη για τις πληροφορίες - φωτογραφίες)