12 Σεπτεμβρίου 2013

Εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Πέμ, 2013-09-12 09:45
Κατηγορηματική ήταν η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη, στην ερώτηση βουλευτών της Κρήτης σχετικά με το αν θα ενταχθούν στο καθεστώς των θερμοκηπιακών καλλιέργειών, οι οποίες φαίνεται ότι τελικά εξαιρούνται οριστικά από την παλλέτα των επιλέξιμων προϊόντων για επιδότηση.
Εξαιρούνται τα προϊόντα που δεν έχουν ποτέ λάβει στήριξη (ορνιθοπαραγωγή, θερμοκηπιακές καλλιέργειες κ.λπ.).
Όπως σημειώνει ο υπουργός στο έγγραφό του προς τον Λευτέρη Αυγενάκη, «αναφορικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, είναι αναγκαίο να επισημανθούν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
1 Τα κονδύλια για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις αποτελούν μέρος του εθνικού φακέλου των ενισχύσεων και όχι διακριτό κονδύλιο και, συνεπώς, η ανάλωση ποσών για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις μειώνει, στην πραγματικότητα, τη βασική στρεμματική ενίσχυση των γεωργών.
2 Κανονιστικά, δεν είναι δυνατόν να ενισχυθούν όλοι οι τομείς. Εξαιρούνται τα προϊόντα που δεν έχουν ποτέ λάβει στήριξη (ορνιθοπαραγωγή, θερμοκηπιακές καλλιέργειες κ.λπ.), καθώς και τομείς που δεν συμβάλλουν στην παροχή δημόσιων αγαθών (χοίρειο κρέας, καπνός). Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ, αν και δεν κατέστη δυνατό, προσπάθησε να αρθούν οι περιορισμοί.
3 Προβλέπεται περιορισμός του ποσοστού του εθνικού φακέλου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συνδεδεμένες ενισχύσεις, που για τη χώρα μας ανέρχεται  στο 8%, ενώ πετύχαμε την επιπλέον ενίσχυση 2% για τους πρωτεϊνούχους σπόρους.
4 Είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι μονάδες ζωικής παραγωγής που δεν διαθέτουν βοσκότοπους και ήταν δικαιούχοι ειδικών δικαιωμάτων.
5 Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, στρατηγικά, οφείλουν να χρησιμοποιηθούν από τα Κράτη Μέλη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα, όπως το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, η βιωσιμότητα της μεταποιητικής βιο ομηχανίας που προσφέρει εργασία πέραν του πρωτογενούς τομέα, αλλά εξαρτάται από την παροχή πρώτης ύλης, η επάρκεια σε βασικά αγαθά στην εσωτερική αγορά.
6 Για κάθε είδος συνδεδεμένης ενίσχυσης που θα προβλεφθεί, θα απαιτηθεί επιπρόσθετος ελεγκτικός μηχανισμός, ο οποίος είναι απαραίτητο να λειτουργήσει για την υποστήριξη των ενισχύσεων, γεγονός που προκαλεί επιπλέον κόστος.
7 Για κάθε συνδεδεμένη ενίσχυση θα πρέπει να υπάρχει ένα στόχος θεμιτός και μετρήσιμος, ο οποίος θα είναι εφικτός μέσω της παρέμβασης αυτής.»

Τι θέλουν οι Βρυξέλλες
«Οι αποφάσεις για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις θα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένες ανά τομέα», λέει ο κ. Τσαυτάρης απευθυνόμενος προς τον κ. Αυγενάκη και συμπληρώνει ότι πρέπει «να πληρούν κριτήρια όπως τα προαναφερθέντα, προκειμένου η συγκεκριμένη ενίσχυση να μη λειτουργεί ως πρόσθετη πηγή εισοδήματος αλλά να αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα βιωσιμότητας τομέων. Εξάλλου, μέχρι τώρα οι ενισχύσεις της ΚΑΠ έχουν βοηθήσει τους γεωργούς να απαγκιστρωθούν από τα παλαιά μοντέλα δραστηριότητας και να προσανατολιστούν περισσότερο σε προϊόντα που μεγιστοποιούν την πρόσοδό τους».

πηγή: www.agrotikabook.gr